21 Eylül 2013

Ev Ekmeği ...


Mutfak Dili 2007 eylul ayında dogdu ve bu güne kadar tam 299 post yayınladı.. 
Bu gün 300. postu yayınlıyorum. 
Bol bereketli, uzun senlere olsun istedim o yüzden Ekmek tarifi en güzel yayın olacak dedim.. 
Nice güzel yayınlara..

Ev ekmeği gibisi yoktur.. Özleyen bilir, çeken bilir..
Amerika` da ağız tadına göre ekmek bulmak gerçekten çok zor.. Bulsan bile pahalı.. Bu konuda daha önce uzunca bir yazı yazmıştım yeniden bir daha yazmayayım.. Okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz Çiçek Ekmek. 


Ben asıl bu ekmeğinin konusuna geçeyim. Yazıyorum sürekli İnstagram`dayım buyrun gelin ziyarete.. Günlük, anlık, haftalık paylaşımlarım oluyor.. Benim izlediğim tatlı arkadaşların da harika güzel paylaşımları oluyor.. Faydalanıp, fikir alıp çok severek uyguladığımız.. İşte o güzel ve özel paylaşımlar arasında böyle güzel ekmek tarifi de vardı.. Tarifin sahibesi Ayşe Aktan.
İnstagram vasıtasıyla tanışıp, gecen hafta yüz yüze görüştüğüm iki tatlı çocuğu, moda tasarım mezunu, bu tatlı hanımefendiyi tanımak çok mutluluk vericiydi.. Aynı zamanda bir çok ortak arkadaşımızın olması da güzel muhabbete vesile oldu..
Ayşe hanıma teşekkür ediyorum geldiği için ve bu güzel tarifi paylaştığı için..
İşte ev yapımı mis kokulu ekmek tarifini bende buradan paylaşmak istedim..



Ekmeği çok sevdik.. O kadar çok sevdik ki günde iki kere yapasım var.. Bize bir ekmek iki gün yetiyor aslında. Çocuklar okulda olduğu için evde sabah ve akşam yeniyor ekmek..
Fazla yapıp buzluğa da koymak istemiyorum taze taze daha güzel oluyor.. Ekmeği yapıp satmak fikri de fena fikir gibi gelmedi aslında ama kime satacaktım :))
Yani fırıncılık işine başlasam düşüncesi üçürdü beni hayaller alemine :))
Bir gün o da olur diyerek paylaşayım tarifi.. Kolları sıvayın eğer evde ekmek makineniz varsa..



Not:
  • Su bardağı olarak evde kullandığınız günlük su bardağı olabilir.
  • Su ve unu için aynı büyüklükte bardak kullanın. İki farklı ölçü olmamış olsun..
  • Hamuru makinede yoğurtturdum ben. Elde de yapılabilir.
  • Ekmek makinesinde hamur yoğurma programı yaklaşık 1.20 dakikadır.
  • Siz beklemeyin programın bitmesini. Çünkü bu ölçü makine hazinesindeki kap ölçüsüne çok fazla geliyor son saate kadar bekleyince taşıyor.( benim makinenin haznesi kucuk)
  • İlk 45 dakika sonra hamuru makineden alın geri kalan 15-20 dakikalık süreyi oda sıcaklığında kabarsın.


Malzemeler..

  • 2 bardak su
  • 2 yemek kaşığı maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 5 veya 5 bucuk bardak un..

Hazırlanması:
  • Ekmek yoğurma makinesinin kabina önce suyu ekliyoruz . 
  • Sonra mayayı, şekeri, yağı, tuzu ekliyoruz. Ardından unu ilave ediyoruz.

  • Unu ilave ettikten sonra bir kaşık yardımıyla tüm malzemeyi  biraz bir birine karışmasını sağlıyoruz. 
  • Ekmek makinesinin ayarını yoğurma programına (  dough ) getiriyoruz ve çalıştırıyoruz. 

  • Yaklaşık 45 dakika sonra hamuru  kabıyla birlikte alıyoruz ve biraz da dışarıda mayalanmaya bırakıyoruz.
  • 15-20 dakika sonra un serpilmiş tezgahın üzerinde istediğimiz şekilde yuvarlak, uzun şekil vererek ( hamuru ikiye bölerek de iki ekmek yapabilirsiniz)  hafif yağlanmış tepsiye koyuyoruz. 
  • 2-3 dakika daha bekledikten sonra üzerine sert kesen bir bıçakla 3 yerden çizik yapıyoruz. 

  • 200 dereceli (350F) önceden ısıtılmış fırında kızarıncayadek pişiriyoruz. 

Afiyet olsun..




25 yorum:

  1. maalesef ülkemizde de ekmeklerin sağlıklı yapılıp yapılmadığı hep tartışma konusu.Ev yapımı ekmek mis gibi, harika bir seçim.Elinize sağlık. Nice güzel ve uzun paylaşımlara, instagrama da gelicem bende oraya yeni alışmaya başladım beklerim:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler canim.. Cok dogru . Ekmek cok tuketiyoruz ve bunun saglikli olmasi da en baslica sarti.. Beklerim instagrama da insallah..
      Sevgiler..

      Sil
  2. Ellerine sağlık samirem afiyetle yiyin inşallah kesinlikle evde yapılan ekmek gibi lezzetli ve bereketlisi yok. üstelik buranın sartlarına göre sağlıklı. öperim canım arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler Ece`m. Evet canim ev ekmeginin yerini hic birsey vermiyor. ozellikle ekm ekmek bulunmayan ulkede..

      Sil
  3. Complimenti, questo pane è bellissimo!
    Anche il tuo blog è molto bello, ho visto delle ricette davvero interessanti!
    Buona serata.

    YanıtlaSil
  4. merhabalar:)ellerinize sağlık,takipçinizim bende beklerim sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim canim. Hemen geldim ziyaretinize../. :))

      Sil
  5. Nice lezzetli yıllara :)

    Ekmek enfesss görünüyor. Ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Samire ablacım 3000.yayınıda görür okur, yorum yaparız inşaallah
    İnstagram olmasaydı bu yayınlar çok fazla olurdu:) orası da çok keyifli ama
    Ekmeğin aslında ne kadar önemli olduğunu yurtdışına çıkınca anlıyor insan,burada ekmek deyip geçiyoruz
    Ama senin yaptığın bu ekmek harika görünüyor
    Ellerine sağlık
    Kocaman sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim.. Insllah hep beraber guzel guzel postlarimiz olsun..
      Evet ekmek en buyuk nimet yurtdisinda..
      Sevgiler canim..

      Sil
  7. ellerinize sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. nice senelere canım bravo sana kaç senedir varsın maşallah sana:)))
    bende ekmek yaptım mis gibi bizim evde kokuyor çayımı koydum gel balım tereyağ sürelim ekmeklere mmmmm:))))

    YanıtlaSil
  9. ev ekmeği nefis görünüyor, maşallah.... nice 300lere :)

    YanıtlaSil
  10. Ekmek süper görünüyor 300.postunuza layik bir sekilde tebrik ediyorum Mutfak Dilini,nice güzel keyifli postlariniz olsun efendim,tarif icinde cok tesekkür ederim,makina var ama ne zamandir kullanamiyorum...

    YanıtlaSil
  11. Kız bu neeee!!! Bayıldım resmen. Fırınların kataloglarına verebilirsin bu fotoları. Yemin olsun çok beğendim canım benim. Ekmek makinam yok :( o yüzden kek kalıbında kendimce bişeyler yapıyorum işte :) nice nice nice üçyüzüncü üçbininci postlara hep birlikte inşallah..

    YanıtlaSil
  12. daha nice nice yıllar olsun blogunla
    ekmek te nasıl iştahımı açtı şu an bilemezsin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. nice 300 tarfilere insAllah ablam
    ekmek nefis duruyor yurt disinda yasayan her insan ,ekmege ayri bir özlem duyuyor degilmi
    sifa olsun muhabbetle

    YanıtlaSil
  14. Ekmek beni benden aldı.tereyağ ve peynir .ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Tek kelimeyle harikaaa.. Mis gibi kokusunu duyar gibi oldum ellerine saglık ayrıca nice nice paylaşımların olması dileğiyle samire sevgilerimle :)))

    YanıtlaSil
  16. Oyyyy nefis harşka kokmuştur her yer
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Öncelikle tarif için çok teşekkürler. Bugün denedim çok güzel bir ev ekmeğim oldu. Ancak ölçüde problem var 2 tatlı kaşığı tuz çok fazla oldu çok tuzlu bir ekmek oldu. Neyseki tansiyon problemimiz yok:))) sanırım 2 çay kaşığı olacak o.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar
    Tarifiniz cok guzel en yakin zamanda deneyecegim ama ben size baska bir konuda tsk edicem iste bole ufak bilgiler insani cok mutlu ediyor 200derecenin yanina 350f de yazmissiniz ben bir turlu Abd deki firinimin sicakligini tutturamiyordum iste bu bilgi icin cok tskler :)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM