4 Nisan 2012

TORTİLYA BÖREK.- TORTİLLA BOREK



Tam hatırlamıyorum yıllar önceydi, belki de 20 yıl oldu çamaşır suyu yeni yeni satılıyordu. Maşallah tüm hanımlar alıp kullanıyordu.. Bir gün bizim eve de uğradı bu çamaşır suyu.. Ne de kolay dedik.. Nereye döksek pırıl pırıl parlatıyordu her tarafı..
Ha, bu arada bazen olmadık yerleri de beyazlatıyordu.. Acaba çamaşır suyu döksek nasıl olur deyerek çök elbise dükkanına para kazandırdık o zamanlar.. Akıllandık mı?.. Yok canım, neredeeee.. Hala o fikir var beynimizde.. Her lekeye çamaşır suyu iyi gelir deye :)
Bir çok ev elbisemde, olmadı bazen yanlışlıkla çok sevdiğin dışarı kıyafetlerimde hep çamaşır suyu lekesi var..  Geçenlerde çok sevdiğim lacivert çizgili gömleğime de düştü " yanlışlıkla", şimdi geziyoruz öyle benekli benekli..
Çamaşır suyunun çok kullanıldığı bu  dönemlerde anneannem bize çok kızardı:. "İşin kolayına kaçmayın" derdi.. "Beyazları şakır şakır kaynatmadıysan onlar beyazlanmaz.. Kiri gömülür içine" derdi.. 
"Çamaşır suyuyla beyazlamaz lavabo, banyo. Ov döküp ovmak lazım" derdi..
" Eh şimdiki zamanda avrat olmaya ne var ki" derdi.. ( Azericede avrat sözü hanim manasında kullanılıyor yani "  şimdiki zamanda hanım olmaya ne var ki" derdi anneannem).:)
Dogru söze ne hacet...

Vereceğin börek tarifine çamaşır suyu muhabbetini de de kattın ya aferin sana...

Dur bir dakika ya, ben niye çamaşır suyuna girdim ki:).. Pardon, yani mevzuyu oraya getirdim ki..
Evet hatırladım, kolaylıklardan bahsediyordum..
Bu günkü börek tarifinde hep aklıma anneannemin bu lafı gelir de, ondan söyledim..


 Zaman kolaylık zamanı ve bu kolaylığa gurbet elde bir yenisi daha eklendi.. 
Uncooked Tortillas- Tortilya- kısacası Pişmemiş yufka..))
Ne kadar pratik, güzel, kolay şişmanlatan bir lezzet.. ( kilolular dikkat)
Hakikaten elimizden tutuyor zor zamanda.. Anneannem görse, yine aynı lafı kullanır eminim..
Peki nerede bulunur bu Tortilya?.
Amerika`da yaşayan- bilmiyorum belki Avrupa ülkelerinde de vardır- arkadaşlar bunu kolayca bulur... Kolay dedim o kadar da degil. En azından bizim Austin sehrinde degil..
Ben bu Tortilyayı "Costco" denilen büyük, toptan alışveriş yapılan marketten alıyorum. ( bu market için özel üyelik kartı gerek onu da söyleyeyim) Bazen de hintlilerin marketinde bulunur..


 Böreklerde, gözleme yapımında, sigara börek yapımında iyi oluyor.. İşte bu börek listesine bir yenisini daha ekliyoruz bu gün..
Amerikada kolay türk yufkası bulamayan arkadaşlar için pratik çözüm düşündüm..
Tabi Türkiye deki arkadaşlar üçgen yufkadan, Azerbaycan dakı arkadaşlar da pazarlarda satılan yuvarlak yufkadan ( yuxadan) aynı böreği yapabilirler.. Kıskanmasınlar..))
Aynı böreyi daha önce Azerbaycan`dayken yapmıştım, pazardan aldığım hazır yufkayla.. ( tarif burada)
O böreyin mekan Azerbaycan Baküydü, malzemesi; Keşle pazarında orta kapının yanında oturan beni görünce " bu gün yufka almayacak mısın" deyen nineyi kırmamak için aldığım yufka, yapan ve resimleyen, blog camiasına yeni adım atan Mutfak Dili`ydi..

Şimdiki böreğin mekanı Texsas Austin, kullanılan malzeme tembel işi Tortilya, yapan ve resimleyen  hala düşe kalka mutfakta uğraşan Mutfak Dili..



Geçelim tarife

 Malzemeler: 

  • 1 paket tortilya ( bir pakette yaklaşık 40 tane yufka var ve 20, 20 bölünmüş iki ayrı paket var. Bunun bir tanesi yani 20 adet bu günkü börek için yeterli olur) 
  • 1/2 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta ( sarısını üzerine sürmek için ayıralım, beyazı zayi olmasın karışıma katalım..)
  • 1 cimdik kabartma tozu ( yumuşak olması için) 
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates


İç malzeme: ( tercihe bağlı)

  • Feta ufalanmış beyaz peynir (olabilir)
  • Kavrulmuş kıyma (olabilir) 
  • Haşlanmış patates ( olabilir)


Hazırlanması:
 Burada 3 ceşit ic malzeme var. İstediginizi hazırlayabilirsiniz..
  • Önce iç malzemeden başlayalım. Eğer peynir kullanacaksanız ona ek bir işlem gerekmez. 
  • Yok eğer patates kullanacaksanız o zaman patatesi haşlayın, kabuklarını soyun, çatalla ezin, içine yeşillik veya kuru nane, tuz, karabiber ekleyin karıştırın..
  • Eğer etli yapmak isterseniz o zaman tavaya bir az sıvı yag koyun, yarım  kuru soğanı ince ince kıyın yağda kavurun, kavrulan soğana kıymayı ekleyip kendi suyunda pişinceye kadar kavuralım. Tuz, karabiber ekleyelim. 

  • Sonra süt yoğurt, sıvı yağ ve yumurtanın beyazını, bir çimdik kabartam tozunu ekleyip çırpma teliyle çırpalım..
  • Bir adet Totilyayı tezgahın üzerine koyalım, kaşıkla sütlü karışımdan biraz alıp Tortilyanın her tarafına sürüyoruz..
  • Sonra istediğiniz iç harcından: peynir, patates, kıyma- o gün hangisini yapıyorsanız- koyup bohça gibi saralım.. ( resimde olduğu gibi)  Ben peynir ve patatesli ic harcı kullandım.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizelim.. 
  • Böreklerin en üst kısındandan bıçakla çizik atar gibi keselim.
  • Kesilen bölüme ince kesilmiş yeşil biber, domates yerleştirelim.. 
  • Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürüp, 200 derecede ( yani 350F)  üzeri kızarana kadar pişirelim..
Afiyet olsun..

29 yorum:

  1. Merhaba,

    Yeni Güncel Blog Adresiniz Açıldı: www yorumlasak com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Yeni Güncel Blog Adresiniz Açıldı: www yorumlasak com

    YanıtlaSil
  3. Canım günaydın ellerine sağlık enfes olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. çok guzel olmus canım bızım buralara tortılya hamuru falan gelmez küçük yerde yasamanın avantajları oldugu kadar dezavantajları da var işte ama bulursam yaparım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşım ellerine sağlık,börek nefis görünüyor..Kahvaltı yapmadım daha alıyorum bir dilim:)Çok güzel ayrıntılı anlatımınla bir değil üç börek tarifi vermişsin,teşekkürler:)Çamaşır suyunu hiç sorma benimde günlük kıyafetlerimde her daim imzası vardır:)Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  6. Sabah sabah sohbet iyi geldi :)
    Ben çok fazla kullanmıyorum çamaşır suyunu,kullansam muhtemeldir ki beneksiz kıyafetim kalmaz:)
    Ben bu yufkayı bizim lavaş ekmeğine benzettim,hafif kalınlığını filan.
    Fırsat bulursam evde yapıyorum ama hazırı olsa daha makbule geçer şüphesiz:)
    Börekler nefis gözüküyorlar,ellerine sağlık canım..
    Anneanneciğine selamlar:)
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  7. değişik bir yufkaymış canım.burdada olsa harika olurdu.börek şahane.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. bloğunuzu hep takip ediyorum.çok pratik bir börek hazırlamışsınız.elinize sağlık. yalnız bir sorum olucak börekler piştikten sonra kalın ve hamur olmuyorlar mı?diğer börekler gibi oluyormu cevaplandırırsanız sevinirim.sevgiler......

    YanıtlaSil
  9. Gelibolu17'nin hazırladığı

    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine


    28 MART-28 NİSAN tarihleri arasında


    http://www.marifetane.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...


    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...


    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....


    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”


    Muhammed Mustafa (s.a.v)


    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)


    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Marifetane (Elif Hatice) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp


    http://www.marifetane.com/ adresimde yayınlayacağım :)


    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  10. Sayin Adsiz-Takip ettiginiz icin tesekkur ederim. Borekler pisdikten sonra kalin olmuyor. Ayni oteki yufkalar tadinda ve yumusakliginda oluyor. Hamur gibi olmuyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. sevgili mutfak dili tortilyalarınız süper olmuş demekten başka diyecek sözümüz yok yoksa tortilya hamuru Malatya 'da nerede bulabiliriz bize ancak sizlere afiyet demek düşüyor:((

    YanıtlaSil
  12. tortillas burada da çok yaygın meksika mutfağından doğru reyonlarda satılıyor.. ayrıca türk bakkallarında da dürüm ekmeği (lavaş)diye satılıyor:) daha çok evde yapma taraftarı olsamda arada bir kaçamak oluyor:) ellerine sağlık canım nefis gözüküyor sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. anneanneniz ne kadar dogru soylememis,zamaninda heveslenerek kullanmasaydik camasir suyunu ve benzerlerini belki,saglimiz,dogamiz,dunyamiz daha temiz olacakti.aci ama kimyasallar hayatimizin bir parcasi artik onlarsiz olmuyor gibi temizlik artik...onceden bende cok sakarliklar yapardim camasir suyuyla,simdi camasirsuyuyla temizlenecek yerleri temizlerken eski kiyafetlerimi ayirdim o is icin onlari giyer oyle yaparim...

    borekte enfes gorunuyor kolay demissin canimcigim ama mutfakta emek verilen hicbirsey kolay degildir.oradada calisirken alin teri dokuyoruz suna pratik diyelim olmazmi?

    ellerine saglik keske bir-kac tane alip ikileyebilsem blogtan:)

    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  14. tortillayi biliyorum ama boyle cig olanini bilmiyordum sagolasin ogrenmis oldum :)

    YanıtlaSil
  15. nerde o eski temizlikler şimdi envai çeşit ürün var ama sil sil bitmiyor...
    bizim buralardada tortilla adıyla satılan bişey var ama bizimki biraz daha pişmiş tavada ısıtıyorum biraz dürüm falan yaparken iyi oluyor senin bu böreği biz yufkayla yaparsak güzel olur yoksa austin den tortilla yollamak zorunda kalırsın:)ellerine ağlık,afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  16. yerim ki ben bu börecikleri:)
    ellerin dert görmesinn canım kardeşimm..
    çamaşır suyu ile bende çok sıkı fıkı dostluk içerisindeyimdir;)
    beneksiz kıyafetim yoktur evde giydiklerimde:))
    ne yapayımm gülüm yaa:))
    çok seviyorum çamaşır suyunu,sanki o değdiği her şeyi daha bir hijyenik yapıyormuş gibi geliyor:)
    anneanneciğin duymasın emi:))
    öpüyorum senii canım benim..
    sımsıkı sararakk hemde..
    muhabbetle...
    :)

    YanıtlaSil
  17. bende costco da gormustum ama satin almamistim. test edildi onaylandi senin tarafindan:) alir, denerim en kisa zamanda ins...

    YanıtlaSil
  18. Чудесен бьорек с много вкусни снимки :)
    Поздрави !

    YanıtlaSil
  19. börekler harika ellerine sağlık,elde ince açarak da yapılabilir galiba.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. ama bu çok güzel bende deneyeceğim:)
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. canım benim çamaşır suyu zedelerden biride benim(( ev kıyafetlerimiin çoğu aynen( evde olmassa temizlenemiyorum sanıyorum fena alışmışız kolaylık tabiki baya reklam yaptıkm sanırım:))
    börekler nefis ellerine sağlık canım çok öptüm sevgiler:)

    YanıtlaSil
  22. Bu guzel yorumlar icin herkese cok tesekkur ederim..
    Camasir suyunun reklami fena olmadi bari marka adi verseydik..
    Belki reklamina filan cekilirdik tum blogcular olarak..))
    Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık memleket hasreti böyle olsa gerek insan mutlaka buluyor özlediği lezzetleri sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. cevabınız için çok teşekkür ederim. yeni tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.sevgiler....

    YanıtlaSil
  25. hahaha canim arkadasim guluyorum cunku sen de demekki tortillalilar kervanina katildin.ben yalniz degilim demektir bu.benim bu tortilladan denemedigim bir bu kalmis demekki.ama hakkini yiyemem harikasin.vallahi super olmus.(ben niye dusunemedim bunu).
    bizi bir tek biz yani gurbettekiler anlar hayatim,yufkanin olmadigi olsa da kazik gibi olan memleketlerde yasiyoruz.kendi kendimize boyle seyler uretmeye calisiyoruz.ve de basariyoruz bence.hakkimizi yemesinler.ellerine saglik canim benim,en kisa zamanda dolaptaki yarim paket tortilla ile bu borek yapilacak.sevgiyle kucakladim seni.hayirli cumalar.

    YanıtlaSil
  26. Aynen canım doğru söze ne hacet..
    Şimdi herşeyin kolayına kaçıyoruz.
    Yaşlandıkça tembelleşiyorum ben..
    Yemeğin,ev işlerinin hep çabuk ve kolay tarafını arıyorum..:)))
    Senin böreklerde tam benlik..
    Akşam için olsalar sper olurdu..
    Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  27. Aynen canım doğru söze ne hacet..
    Şimdi herşeyin kolayına kaçıyoruz.
    Yaşlandıkça tembelleşiyorum ben..
    Yemeğin,ev işlerinin hep çabuk ve kolay tarafını arıyorum..:)))
    Senin böreklerde tam benlik..
    Akşam için olsalar sper olurdu..
    Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  28. Bu güzel bir fikir olmuş denemek isterim (: ellerinize sağlık efendim.

    YanıtlaSil
  29. Tortilladan borek hic aklima gelmemisti.ellerinize saglik.sert oldumu acaba?

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM