7 Nisan 2012

MEKSİKA SALATASI veya KIRMIZI FASULYE SALATASI



Acaba gerçekten Meksikalılar yapıyor mu bu salatayı çok merak ediyorum..
Amerika`da özellikle Texsas eyaletinde meksikalı çok insan var.  Çünkü Meksika Texsas`la sınır . Meksika`dan olabildigince insan akını var Texsasa..
 Hani "ver elini İstanbul" derler pılını pırtını toplayıp İstanbula gelenler gibi.. Aynen onun gibi onlarda "Ver elini Texsas" deyip geliyorlar.  Bazen green kartlı ( yeşil kartla), bazen vize yoluyla, büyük çoğunlukta kaçak olarak giriş yapıyorlar Amerika`ya.
Bizim Austin şehrinde de çok var. İngilizce dili kursundan epey arkadaş edindim meksikalı.
Amerika`da patlak denilen çok yaygın parti usulu var. Aynı bizde olduğu gibi her kes bir şeyler getirir beraber yenilir.  Kursun son günü bunu illa ki yapıyorlar.  Bu sayede her ülkenin mutfağından da haberin olmuş oluyor. Tabi sınıfın 100% de 70 %-i  Meksikalı olunca onların mutfağı üstünlük oluyor. Onların yaptıklarını merakla inceliyorum. Bir çok yemekleri, salataları türk yemeklerine benziyor.
Bu kadar yiyecegin içinden özellikle bir tanesi çok farklı gelmişti bana, o da onların çok meşhur yemekleriymiş. Mısırın dışını kaplayan bir kaç kat yapraklar var ya ondan yapılan bir yemek. Bir çok sebzeyi karıştırıp bu yapraga sarıyorlar, buharda pişiriyorlar.
 Bu yiyecek Meksikalılar için çok lezzetli ve ünlü.. Yapmakta bir o kadar zahmetli sanırım..  Tadına doyulmaz diyorlar ki ben daha tatmadım..


Kurs arkadaşlarımın getirdiklerinden yeme cesaretim olmadı henüz. Bir tek kaktüs salatası dışında. Onun da içerliğini iyice sormuştum ve yenile bilecek maddeler katıldığından dolayı tadına bakmıştım. İçinde sadece kaktüs, domates, salatalık, yeşillik ve tuz vardı.
Evet, doğru duydunuz kaktüs salatası. Halis muhlis dikenleri olan kaktüsü konserve haline getirmişler. Ondan da salata yapmışlar. Çok farklı bir salataydı. Hatta bende merak edip marketten almıştım ama daha cesaret edip yapamadım. ( bu adresten bakabilirsiniz resmine ben ismini unuttum. Tık )
Velhasıl kursun patlak partisine getirilen salatalar içinde bu salataya hiç rastlamadı. O yüzden başta da bahsettim acaba meksikalılar bu salatayı yapıyorlar mı deye..
Belki de zamanında yapmışlar sonra bakmışlar onlara has özelliyi kalmadı menüden çıkarmışlar..))
O kadar zor bir salata degil hatta çok kolay. Tadı da güzel. İçinde doyurucu bir çok çeşit olunca epey doyurucu da oluyor..

Tarifi Marifetane sitesinin ev sahipliğini yaptıgı "Cay Kahve bahane" etkinliğine gonderiyorum.. Bol katılımlar diliyorum..


Malzemeler:

  • 1  küçük kutu meksika fasulyesi (konserve) ( kırmızı fasulye)
  • 1 küçük kutu mısır konservesi
  • 2 adet küçük salatalık turşusu
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber ( konserve de olur)
  • 1 adet domates
  • maydanoz, dereotu, tuz karabiber
  • yarım limon ( sıkmak için)
  • sıvı yağ


Hazırlanması:

  • Konservelerin hepsi açılır süzgeçte üzerinden su akıtırı ve suları iyice süzülür.
  • Salatalık turşusu, domates ve közlenmiş biber ( konserve olursa daha iyi olur yoksa biber ocakta her tarafı bir az közlenir) küçük küçük doğranır.
  • Maydanoz, dereotu kıyılır
  • Tüm malzemeler karıştırılır.
  • Tuz, karabiber eklenir.
  • Sıvı yağ ilave edilir, limon suyu sıkılır ( istenilen kadar) karıştırılır servis yapılır.
Afiyet olsun!

12 yorum:

  1. rengarenk nefis olmuş ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  2. hem pratik, hem lezzetli. ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  3. Benim de ver elini İstanbul diyesim var :)
    Bir de meksika salatası yapasım:)
    Cici pazarlar canım..

    YanıtlaSil
  4. renk renk harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bence meksikalılıarın bu salatadan haberi yoktur mısır yaprağına sarma yapıyorlarmış baksana sende bir zeytinyağlı yapraksarma götürseydinde görselerdi sarmayı:)bu fasulyenin rengine hastayım tadını hiç bilmiyorum bizim fasulyeye benziyormu merak ediyorum çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. benim de acil durumlarda kosarak alip yaptigim salatadir,bazen soslu bazen sossuz.ellerine saglik hayatim,sevgilerle opuyorum seni.

    YanıtlaSil
  7. ELLERINE SAGLIK CANIM SUNUMUDA COK HOS OLMUS

    YanıtlaSil
  8. renk renk süper ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil
  10. Bu tatli yorumlar icin herkese cok tesekkur ediyorum..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili arkadaşım katılımın için çok teşekkür ederim tarifin şu an yayında ellerine sağlık olsun yine beklerim..sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Çoooooooook lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM