27 Ekim 2014

Yasemin Tatlısı ( Fas Mutfagı Jasmine Cookies)



İsmi Yasemin olanlar buraya :))
Onların ismine özel tatlı yapıyoruz. Tatlı diyorum çünkü şerbetliyoruz.Gerçek ismi Yasemin kurabiye olmuş olsa da.
Bu güzel tatlı arap tatlısı olarak biliniyor, daha doğrusu Fas tatlısı. Peki Fas neresi ben neresi, arap tatlısı neresi azerbaycanlı kız neresi?:) Nasibimde varmış öğrenmek demek ki.. Kısmet ayağıma gelmişti.
Daha önce bahsetmiştim pastanede işe başladım diye. İşte o iş yerinde  Cezayir`li iş ortagım yaparken görmüştüm bu tatlıyı.
 İşe başladığım ilk günlerde arkadaşın " tariflerimi kesinlikle kimseyle paylaşmam" demesi üzerine bir türlü cesaret edip soramamıştım tarifini.  Soramamıştım ama uykularım kaçmıştı :))  Bir an önce öğrenmem lazımdı bunun tarifini :)
Sag olsun Google amca çok yardımcı oldu. Ona sadece arap sweets diye sordum ve görseller bölümüne tıklayarak bu lezzeti aradım. Tarif degil de karşıma sadece fotografı ve satıldıgı dükkandakı fiyatı çıktı:))
Tabi ismini yazmayı unutmamışlar. Neymiş ismi Jasmine cookie. :)
Google`dan bulunca bu sefer Youtube abiye sordum Jasmine cookies diye. Youtube  Google`dan daha hızlı ve anında cevap verdi, üstelik tarif ve yapım aşamasıyla .



Tarifi bulmuştum geriye sadece yapacağım gün kalmıştı ve o gün de geçen gündü. 25/10/2014  Akşama yapacağımız Coffee Night`ın öğleni.
Tatlı beklediğimden de kolay oldu. Aşamalara bakarken " Ayy çok zor" demeyin. Yapıp şekil verirken çok zevkli oluyor ve uzun gözüken tarifi unutuyorsun. 
Youtube`dan izleyemeyenler, ingilizce bu tarif türkçesi yok mu diyenler, daha detaylı olsa daha iyi olur diyenler için ve tabi kendi yaptığım olsun diye tarifi yazmak istedim..



Not :
  • Tarifte ben renk kullandım ve gerçek tariflerde ismine uygun olsun diye mor renk kullanılıyor.
  • Siz kullanmak zorunda değilsiniz. Yok kullanmak istiyorum renkli olsun diyorsanız o zaman iki ayrı hamur yapın. Birisi beyaz olsun öteki hamur kakaolu olsun.
  • Kakaolu yapmak için hamurun un ölçüsünden 3 yemek kaşığı azaltın onun yerine 3 yemek kaşığı kakao ekleyin.
  • Bu ölçüden yaklaşık 12 adet çıkıyor. Çok fazla yapmak için malzemeyi artırabilirsiniz.
Malzemeler :

  • 1,5 su bardağı un (250 gr un)
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
  • 1/2 çay bardağı  su
  • 1 cimdik tuz
  • çok az kırmızı gıda boyası 
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)
  • Kavrulmuş Fındık ( üzerine )
İç harcı için:
  • 400 gr ceviz
  • 1 su bardagı şeker
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı kayısı marmelatı
  • 1/2 cay kaşığı tarçın 
Şerbeti için;
  • 1 su bardagı su
  • 1su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu bal
  • bir iki damla limon suyu
Hazırlanması:

  • Öncelikle tencereye 1 su bardagı şekeri, 1 su bardagı suyu ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce bir iki damla limon suyu sıkıyoruz. Şerbet şekerlenmesin diye. Ocaktan alıp bir kenarda soğutuyoruz.
  • Hamur için unu derin karıştırma kabına alıyoruz, ortasında havuz yapıp bir adet yumurtayı, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, 1 yemek kaşığı gül suyunu ( yoksa 1 paket vanilyayı) bir cimdik tuzu ekleyip tahta kaşıkla  karıştırıyoruz.
  • 1/2 çay bardagı suyu  da azar azar ekleyerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlıyoruz. 
  • Tezgaha un serpiyoruz, hamuru karıştırma kabından alıp tezgahta elimizle biraz yoğuruyoruz.
  • Streç filme sarıp 15 dakika bekletiyoruz. O arada iç harcı hazırlıyoruz.
  • 400 gr cevizi 1 su bardagı şekerle robotta çekiyoruz un haline gelinceye kadar. Çekilmiş cevize geri kalan malzemleri de ekleyip yoğuruyoruz.
  • 15 dakika sonra hamuru ikiye bölüyoruz. biri beyaz olarak kalıyor, 2. hamura çok az kırmızı gıda boyasını ekleyip iyice yoğurup rengi hamura yediriyoruz.
  • Bir kaseye 1 yemek kaşığı buğday nişastası  1 yemek kaşıgı da un ekleyip karıştırıyoruz, biraz tezgahın üzerine serpiyoruz. Önce beyaz hamuru alıp merdaneyle  açıyoruz, açtığımız hamuru bir kenara alıyoruz. 
  • Sonra  kırmızı  hamuru  açıyoruz beyaz yufkanın üzerine koyuyoruz, merdaneyle her iki hamurun üzerinden bastırarak hafif birleşmelerini sağlıyoruz. Hamurun kenar kısmından fazlalıkları kesip alıyoruz sonra eşit şekilde büyükçe karelere bölüyoruz. 
  • Sonra her kareyi 4 tarafından eşit kesiyoruz. Ortasına kadar degil. Resimde olduğu gibi.
  • Hazırladığımız iç harçtan cevizden biraz küçük toplar yapıp karenin ortasına koyuyoruz.

  • Resimdeki gibi şekil veriyoruz. 

Kavrulmuş fındık tanesini şerbete batırıp orta kısma koyup hafif  bastırıyoruz.


  • Geri kalan karelere de aynı işlemi uyguluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 180 C ( 350F) önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak alıp önceden hazırlamış olduğumuz, derin bir kaba koyulmuş soguk şerbeti batırıyoruz Kaşık yardımıyla şerbetten tatlının üzerine bir kaç kere alıp alıp döküyoruz. Şekli bozulmasın diye elimizle bulamıyoruz şerbete.


Şerbetten alıp cupcake kağıtlarına koyup servis tabağına diziyoruz.
15 dakika sonra afiyetle yiyoruz.


38 yorum:

  1. tek kelimeyle harikaaa.. ellerinize saglikk

    YanıtlaSil
  2. Görüntü harika tahmin ediyorum tadı da güzeldir hemen bugün yaaapıyorum inşallah.Ellerine sağlık takipteyim

    YanıtlaSil
  3. bu kadar zahmetli bir tarifi bu kadar ayrintili yazdiginiz icin cok tesekkurler ilk defa gordum cok degisik

    YanıtlaSil
  4. Harika bisey bugun amsam deneyecegim hemen

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir şeye benziyor denemeliyimm

    YanıtlaSil
  7. Ben bunlara bayıldım,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. aman Allah'ım bu şey yeniliyor mu? şahane!

    YanıtlaSil
  9. İsmime Özel bu tatlıyı çok beğendim Samire'cim ..Ellerine sağlık.
    Sevgiyle Kal

    YanıtlaSil
  10. Yakın arkadaşımın adı Yasemin ! Bende ona ithafen yapmak istiyorum, yaptığımda haberiniz olur :))

    YanıtlaSil
  11. Harika olmus ellerine saglik.İznin olursa denemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sag olasin Hulya =cim tabi ki kullanabilirsin

      Sil
  12. Harika bir tarif. Ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
  13. tesadüf eseri buldumsiteyi ama iyiki bulmuşum...bu kadar ayrıntılı anlattığınız için çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk teşekkürler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. mrb bende bu tatlıdan yapmak istiyorum lakin farklı sitelerden farklı tariflerle yapan var ama en düzgün sizin tarifiniz geliyoru ölçüleri bire bir yapsam aynı olur mu tatınıda çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin sonucu begeneceksinzi eminim.

      Sil
  15. Bende bugün yaptım çok uğraştırıcı fakat görüntüsü muhteşem daha tadına bakmadım ayrıntılı anlatım ve tarif için çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  16. Yarin misafirim gelicek bugun den yapsam bir sakincasi olurmu

    YanıtlaSil
  17. ben bugun denedim cok guzel oldu emeginize saglik gercekten anlatiminiz icin cookk tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  18. Aman yarabbim..Ne yetenekli insanlar var bu tarz şeyleri üretiyorlar..Çok şık görünüyor :))
    Ellerinize sağlık,yapanlara da afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  19. çok beğendim ellerinize sağlık .Hemen deneyeceğim.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar ellerinize sağlık çok beceriklisiniz maşallah.benim bi sorum olacaktı.bu tatlıyı birkaç gün önceden yapsak misafirin geleceği gün şerbetlesek olurmu acaba.şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba cok tesekkur ederim. Bir veya iki gun onceden yapsaniz daha iyi olur.

      Sil
  21. Tarifi bir bir aynı yaptım fakat pişme sırasında içi daldı neden kıvamı cıvık gibiydi h.cevizi kattı tam gibi oldu ama pişince daldı nedenn :(( sonuç olarak çok üzüldüm

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM