29 Mart 2012

HAŞHAŞLI ISLAK KEK VE SAN ANTONİO KAÇAMAĞI



Arkadaşlar, söz kimseye söylemedim bakın. Sadece blogumla paylaşıyorum San Antonio`ya gittiğimizi, Hülya`da harika kahvaltı sonrası şehrin altını üstüne getirdiğimizi..

Şimdi şifreli  de konuşmayı istemiyorum, en iyisi geçiyorum gezinin detaylarına. Geçenlerde - yani bundan yaklaşık iki ay önce 16 ocak, Austin`de tatildi- Birthday of Martin Luther King dolayısıyla.. Daha önceden planlamıştık 2-3 arkadaş Hülya`ya- (daha önce Austinde yaşayan sonrada San Antonio`ya giden arkadaşa, benim minnoş Azra`mın annesi)- kahvaltıya gidelim deye.
Hafta sonuna doğru 2-3 kişilik liste neredeyse 10 kişiye çıkmıştı..  Sonra havanın soğuk olması, hastalık bahaneleri nedeniyle bu sayı ine ine 6 kişi + 5 çocukta durmuştu.
San Antonio Austin`de 1 bucuk saat uzaklıkta ve  aynı gün gidiş dönüş yapacağımız için, hemde kahvaltı olduğu için erken gitmek zorundaydık. Sabah saat 9.30 da yola koyulduk. Daha doğrusu arkadaşlar koyuldu, çünkü biz o gün doğum yapan Mukaddes arkadaşı-(AMERİKA DOĞUMLU BİR TÜRK EVLADI: KAĞAN KAYGUSUZ`un annesi)- hastane yetiştirmek zorundaydık. Kervana sonradan kızımla katıldık.
Tabi biz kahvaltının son bölümünü yetiştik. Biliyorum canım, kayınvalidem beni sevmiyor...)) yemeyin sonuna yetişmeye ne hacet..))
Ama o güzelim haşhaşlı kek`e yetiştim iyi ki.. Ne de güzel, ne kadar harika, ne kadar lezzetli.. Yemedim bu güne kadar böyle güzel bir tatlı mı desem, kek mi desem, bal mı desem, lokum mu desem.. Ne desem bilemiyorum..  Tek kelimeyle lezzetti.. ayrıntısı sonraya..


Evet, kahvaltıdan sonra hadi şehir turu yapalım dedik.. Hül.. Vil.. Emi.. Hat.. Sam..Nej.. Der..+ çocuklar, çıktık şehir turuna.. ( kızlar isimleriniz kısalınca pek entel oldu he.. ne dersiniz )

 Yani bu güne kadar bize bu kadar yakın bir şehir`e neden gelmedim deye kendime çok kızdım..
Bir ara facebook adreslerinde bazı arkadaşların yüksek bir yerde çektirdikleri, uzaklara bakan dalgın bakışlı artist pozlu resimlerini görünce " Burası neresi ya.? Nereden buluyorlar bu yerleri de. boy boy resim çektiriyorlar" demiştim . Meğerse bu yer San Antonio`nun "Tower of the Americas"deye bilinen yüksek kulesinin en üst kısmındaymış.. ( tıklarsanız daha farkı resimlerini görebilirsiniz..)
 Kişi başına 10 dolar verip,  asansorle kuleye çıktık..


 Yükseğe çıktım deye başım göye ermedi elbette.
 Sadece bu kadar yüksekten aşağıya bakarken bulanan midem ve
" Acaba buradan düşsem, aşağıda parçamı bulabilirler mi ki, vatana götürüp gömsünler, 
yada deprem olsa biz buradayken ne yaparız, 
veya ikiz kuleler gibi kafadan çatlağın birisi burayı biz buradayken patlatırsa, yok ya önemli olan aynı yöne bakmaktır, bakıyor işte " deye geçen deli dolu düşüncelerden  başka bir şey olmadı.. 


 Burayı görürüz artist pozlar vermez miyiz? Tabi ki veririz.. Şehir ayaklarının altında gibiydi..Çok güzeldi..
Ayrıca üst katta restoran var, özel günleri kutlamak isteyenler için..  Bunu ben uydurdum, tabi ki istediğin vakit gidilir. Hani bizim anlayışımıza göre sadece özel günlerde gidilir ya o tür restoranlara o yüzden dedim..))



Bir de  "San Antonio Riverwalk" var onun kenarında gezdik..  Boydan boya yapılmış yapay nehir.. Nasıl da uğraşılmış inanılmaz.. Suyu sabit duruyor, akmıyor, sürekli değiştiriliyor o kadar su.. Bot gezisi yapılıyor bu yapay nehirde..
  Etrafında restoranlar var. Havanın güzel olmasına rağmen restoranlarda kimse yok gibiydi. "Ah" dedik " Bu restoranlar, kafeler Türkiye`de olacak ve bu güneşli havada boş kalacak, nerede oturacak yer bulunmazdı şimdi".
Yazın güzel olacağına eminim bir tur daha yapmak lazım.. ( resimlere bakabilirsiniz tık..)


Nehrin kenarında çiçekler, ağaçlar, yeşillik çok güzeldi.. En çok hoşuma gidende bu kalp desenli çiçeklerdi..    Aşkınıza, hanımınıza, kocanıza sevginizi  bir daha ilan etmek isterseniz
 bu kalp desenli  çiçeklerin ortasında oturup resim çektirir altına da
 "İste kalbim senin" 
deye not düşer gönderirseniz,
o gönlü feth ettiniz demektir.. ))
 Ben bayıldım ve kendime gönderdim....))


Yedi kafa dengi arkadaş, Amerika`nın 7. güzel şehri olan SanAntonio`yu alt üst edip, bu kaçamağı da böylece bitirdik, 6. güzel şehre gitme planı kurduktan sonra akşama doğru evin yolunu tuttuk..
Tüm gezi boyunca bir tek endişemiz vardı :  park parası..))
Fiyatını öğrenmeden acele bir şekilde paralı park yeri bulup arabaları park etmiştik. Sonradan çakmıştık park yerinin parası çok yüksekti.. Geri de dönmemiştik..
Ne yalan söyleyeyim. 50 doları gözden çıkarmıştık ama park yerinden çıkarken sadece 12 dolar ödemek mutluluk vericiydi.. Tabi ki "sadece nakit para" yazısını görünceye kadar..  Arkadaşlar imdadıma yetişmeseydi park yerinde sabahlaya bilirdim..)) Ders oldu yanımda nakit para gezdirmek..



Başta bahsetmiştim Hülya arkadaşın sofrasında lezzet yemiştim .. Bu lezzetin ismi haşhaşlı kekti.. Yok ya resmen lokumdu..  " Vayyy " Hülya`cım bu sene çalışmamak yaramış artık sana da açarız bir blog" dedim.. O da " Yok abla`cım ya nerede.. Bunu komşum yaptı ( komşu doğal olarak Türk tabi ki...)" dedi.. 
 Biliyorum,Hülya`cım da marifetlidir maşallah, döktürmüştü kahvaltı sofrasında elbette.. 
Komşunun yaptığı bu lezzet benim midemin zil çalma saatine denk gelmiş olmalı ki, tadına doyamadım.. 
Acilen tarifi istedim.. Tarif bana tam bir ay sonra geldi mail yoluyla. Bende 20 gün sonra yaptım, şimdi de tam 28 gün sonra tarifi yayımlıyorum.. 
Yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.. Seveceksiniz benim gibi..  
Hülya`cım geçirdiğimiz o harika gün için, o güzel sofra için sana, bu lezzet için de hem sana, hemde komşuna çok teşekkür ederim.. Azra`cımı çok öpüyorum. Benim minnoş`uma iyi bak..
O bizim bir tanemiz..



HAŞHAŞLI ISLAK KEK  !

Resimdeki kek arkadaşın yaptığı kek. Benim yaptığım da aynıydı merak etmeyin.. Sadece resim çekme fırsatım olmadı..

Malzemeler

  • 4 Yumurta
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Paket Şekerli Vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 Su bardağı Haşhaş
  • 1 Su Bardağı İrmik
  • 1 Su Bardağı Un ( az gelirse ilave edebilirsiniz 1-2 yemek kaşığı)
  •  

    Üzerine:

    • 1 paket krem santi
    • 1 bardak süt
    • 1 Su bardağı şeker
    • 1 Su bardağı su
     

    Hazırlanması: 

    • Yumurtalar buzdolabından 3-4 saat önce çıkaralım. 
    • Yumurtaları akını sarısını ayıralım. Şekerin yarısını yumurtanın sarısına, yarısını akına ekliyoruz ve ayrı ayrı cırpıyoruz..
    • Daha sonra ikisini de bir birine ekliyoruz ve geri kalan malzemeleri sırayla ekleyelim ve eklerken de çırpalım, mikserin normal ayarında ( yüksek degil)
    • Yağ sürülmüş borcama döküp 200 derecede ( 350 F) üzeri hafif kızarana dek pişirelim. Kürdanla da kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. ( Buraya Tık yapın borcamın boyutunu görürsünüz. ben dikdörtgen borcamda yaptım kesmesi kolay olsun deye)
    • Kek pişerken biz de üzerine ekleyeceğimiz şerbeti hazırlayalım: 1 su bardağı soğuk suda 1 su bardağı şeker eriyene kadar karıştıralım. ( kaynatmıyoruz)
    • Keki fırından çıkaralım ve 2 dakika bekledikten sonra hazırladığımız soğuk şerbeti kaşık yardımıyla kekin her tarafına eşit şekilde döküyoruz.
    • Soğumasını bekleyelim, sonra 1 bardak süt ve 1 paket krem şantiyi çırpalım. 
    • Kekin üzerine krem şantiyi sürelim.
    • Servis yaparken isteye göre üzerine ceviz, fıstık veya çikolata sosu ekleyerek servis yapalım.

    AFİYET OLSUN...

    27 yorum:

    1. Ohhh ne güzel yapmışsınız kızkıza. İyide Samirecim ben senin hızına yetişemiyorum artık. Şaka şaka tadını şıkar hayatın. Kek harika yalnız orada atlayan bir tık mı var. suyla şekeri karıştırıp çıkan kekin üstünemi dökeceğiz. Bir baksana.
      Ellerine sağlık..

      YanıtlaSil
    2. yazdigim butun yorum gitti galiba aglamak istiyorum(((
      neyse feray hn. katiliyorum sekerli su yani?? ne zaman devreye giriyor?:)

      YanıtlaSil
    3. Tesekkur ederim Feray hanım. Düzelttim hatayı. Aslında yazmıştım demek sonradan silmisim. oradakı tık borcamin boyutunu gormek icin.
      Ablacim aslinda hizli degilim ya arsiv dolu ben tembeliik yapiyorum yayin icin.. Hizlanmam lazim..))
      Sevgiler..

      YanıtlaSil
    4. Seyhan`cim merak ettim bak yazilanlari simdi.. Nereye gitti ki.. Duzelttim canim hatami.. Devreye giriyor bir yerde..
      Sevgiler canim..

      YanıtlaSil
    5. Canım sefanız olsun maaşAllah.Bende atlayıp gelseydim,aranıza katılsaydım çok isterdim.Gezme denince akan sular durur benim içinde.Birde çok güzel anlatmışsın kendimi oralarda hissettim.Bu arada bu haşhaşlı keki ben bir sefer yaptım ama kızkardeşimde yediğim gibi,lokum gibi olmadı nedense ve bir dahada yapmadım.Gaza geldim şimdi yine yapayım bari.Ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
    6. Limon Cicekleri- Cok guzel olurdu. kafa dengi olunca her yer guzeldir..))
      Bir daha dene tutar insallah..

      YanıtlaSil
    7. ben bu tatlıyı ilk yediğimde içindeki haşhaşın minik minik çıtırdaması çok hoşuma gitmişti yapanların ellerine sağlık yiyenlere afiyet olsun
      kuledeki felaket senaryolarına çok güldüm bende öyleyim azıcık Allah muhabbetinizi daim etsin...

      YanıtlaSil
    8. Ne güzel bir gezi olmuş sayende bizde oralara gitmiş gibi olduk. Kek çok güzel nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
    9. bende merak ettim simdi!afiyet olsun sana...

      YanıtlaSil
    10. GİTTİİMMM UÇÇTUMM UÇTUMM ORALARA GELDİM GÖNÜLDENN CANIM KARDEŞİMM:))
      BU KADAR MI NAİF ANLATILIR BİR GEZİİ..
      KALEMİNE YÜREĞİNE OBJEKTİFİNE SAĞLIK OLSUN CANIM..
      ISLAK KEKİK ÇITIRTILARI TAA AUSTİN,DEN,ANTALYA,YA GELDİ BİLİYORMUSUN:)
      ELLERİNE SAĞLIK GÜLÜM..
      ALDIM BU LEZİZ TABAĞI..
      MMMM.. MİSSS MİSS..
      :))
      ÖPER SENİ KARDEŞİN...
      CUMA,N BEREKETLİ VE NURLU OLSUN KARDEŞİM...
      DUA İLE...

      YanıtlaSil
    11. ellerine saglik tatli pek tatli olmus ;) gezmeniz de oyle tabi ki!

      YanıtlaSil
    12. Ehlikeyfchef- Evet benim de hosuma gitti yerken hashasin citirti sesi..
      Evet canim ben maalesef felaket dusunceler kurarim.. Bazen hos hayallerde kurarim da.. Mesela orada bir aksam yemeyi yemek mum isiginda, o kadar yuksekten gok yuzune seni seviyorum yazisibirakmak, oradan tum sehire ben buradayim deye bagirmak gibi mesela..

      Sevgiler canim...

      YanıtlaSil
    13. Cesnici Handan- Bir cok yeri geziyorsunuz sanirim. Bir gunde biz bekleriz..Buyurun gelin.. Gozumuz ustte yeriniz var..


      Bir terazi kiz- Merak edilecek kadar var. Daha bir cok resimi yuklemedim..
      Harika manzaralardi..

      YanıtlaSil
    14. Bir tutamkekik- Aysegul`cum Hadi uc gel ne olur gezelim muhabbetine sohbetine yakindan doyayim.. O tabagin en guzelinide hazirlayim sana..
      Opdum canim Kocaman sevgiler gonderiyorum Antalya`ya..

      YanıtlaSil
    15. Lama`cim cok fazla uzak degiliz. Ayni kitadayiz nasilsa, buyur gel gezelim canim..

      YanıtlaSil
    16. Bayılırım bu tatlıya ben ellerine sağlık canım sevgiler..

      YanıtlaSil
    17. Sizde gurbetcisiniz ..ben ayri bir kitadayim.hashaslarda bu kitada bulunurmu bilemedim.ama coook guzel gorunuyor.

      YanıtlaSil
    18. hashasli keke bayilirim, insanin agzinda cir cit etmesi yokmu, beni bikac dilim yedirtiveriyor :)
      ne guzel gezmisiniz hemde yukardan bakmisiniz :)
      kek icin ellerine saglik canim

      YanıtlaSil
    19. vallahi kiskanmadim dersem yalan soylerim.kiskandim,hem de cooook.ne kadar guzel bir sehir manzaralari,harika,hele o nehir kismina fena takildim,suyu degistiriliyormusya enteresan degilmi..kuleden bakis da bir okadar guzel olsa gerek.iyikiyapmissiniz kacamaginizi;hem size hem de bize yaradi hayatim.
      o tatli seye gelince ben goruntuye asik oldumki sen tadini alinca ne yaptin bilemiyorum,super de bir sunum olmus.ellerineze saglik,yiyenlere de afiyet olsun canim benim.sevgiler gonderiyorum sana gurbet ellerden bol opucuklerle...

      YanıtlaSil
    20. Yaziyi okurken diyorum aman Allahm nasil bindiler ona ki dusuncelerini okuduktan sonra bi tek ben degilmisin boyle dusunceleri olan=))) yuksekten cok korkarim.


      Canim bu arada blogumda sana mim var=)))

      YanıtlaSil
    21. kek çok güzel de ben süslemesine bayıldımmm :) iyi gezmeler arkadaşım. ellerine sağlık .

      YanıtlaSil
    22. Doya doya gezsin yakışır arkadaşıma. Kız kıza gezmek de ayrı bir keyiftir. Haşhaşlı tatlıların görüntüsüne bayılırdım. Senin ıslak kekin daha da bir güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..

      YanıtlaSil
    23. Hashas tohumlari keke gercekten yakisiyor...Elinize saglik...

      YanıtlaSil
    24. ah gezi süpermiş te bu postta beni o tatlı görüntüsü mahvetti resmen uzanasım geldi bunda acaba rajimde olmamında etkisi varmı hemen dua ettim birileri gelsede bende bundan yapsam diye:)
      sevgiler:)

      YanıtlaSil
    25. Allah içinize sindirsin, iyi ki gitmişsiniz.
      Haşahaşlı ıslak kekte çok iştah açıcı, afiyet olsun.

      YanıtlaSil
    26. Ne güzel anlatmışsın, fotolar da çok güzel, gezmiş kadar olduk doğrusu:) kuleyi ve manzaralarını görünce geçtiğimiz senelerde gittiğimiz NY'daki towerlarda çekilip sonra da yedeğini almadan silinen fotolar geldi aklıma:(
      kek-tatlı ise harika görünüyor, bir misafirlikte yemiştik bu tatlıdan, bu nefis görüntülerden sonra ilk fırsatta denemeli bu tarifle...
      sevgiler...

      YanıtlaSil
    27. Güzel bir gezinti olmuş, gezemesek de öğrenmiş olduk. Haşhaşlı keki denemek şart oldu, görüntü harika, emeğinize sağlık.
      Sevgiler.

      YanıtlaSil

    Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

    ✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

    Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM