Et mi patlıcanlı oluyor, yoksa patlıcan mı etli oluyor tam emin değilim.. Sadece onu biliyorum harika oluyor, çabuk oluyor..
Ben yaptım deye söylemiyorum.. Tamamen nimetlerin güzelliyi.
Uzun aşamalı yemekleri severim ama, bazen üşenirim, en kısa yolu denerim.. Sonuç güzel olunca da sürekli yapmak isterim..
Aslında patlıcanları küp küp doğrayıp kızartmak gerekirdi ve bunun için de uzunca sabır gerekirdi..
Maalesef Mutfak Dili`ne sabır denilen bir özellik uğramaz. Uğramayınca da böyle enteresan yemekler çıkar ortaya.. Sabır kasem çoktan dolmuş sanırım..
Kısacası, bir tek etin pişme süresine katlandım ( eh.. bir zahmet ona bari katlan) tam 1 saat ağır ateşte pişirdim etleri.. Patlıcanları olduğu gibi doğradım, geri kalan malzemeyi karıştırdım fırınladım..
Gecen sene ramazan yemeyi olarak yapıp Amerikalı patlıcan sevmezlerin beğenisini de topladık ama..
Benimde sabrım yok, uzun aşamalı yemek yapamam ama , harika sonuç isterim derseniz tarif aşağıda..
Malzemeler:
NOT: Misafir için yapacaksanız malzemeyi artırabilirsiniz.. Bu malzeme 4 kişilik oluyor..
- Yarım kg kuşbaşı dana eti
- 1 adet büyük bostan patlıcanı ( buraya tıklayarak bakabilirsiniz bu patlıcan diger patlıcanlardan daha büyük)
- 2 adet büyük boy domates
- 2 adet sivri biber ( isteye göre 1 acı, 1 tatlı olabilir) ( yuvarlak büyük biberden 1 adet yeterli )
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- kuru baharat: nane, reyhan, maydanoz,
- Tuz, karabiber
- 1 adet soganın kabuğu soyulur, ikiye bölünür 1 yarısı ince ince doğranır. ( diger yarısı sonradan karışıma katılmak için ayrılır)
- Tencereye yağ koyulur, ısıtılır ve ince doğranmış soğanlar eklenerek biraz kavrulur.
- Kuşbaşı et yıkanır, kavrulmuş soğana ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır, ocağın ateşi kısılır ve etler kendi suyunu bırakıp iyice pişene kadar beklenir. Bu süreç yaklaşık 1 saat olur.( İsterseniz düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz etleri.)
- Etleri ocaktan almadan 10 dakika önce etlere tuz eklenip karıştırılır.
- Patlıcanın kabuğu alacalı ( zebra şeklinde) soyulur,
- Patlıcan, domates küp küp doğranır.
- Biber istenilen büyüklükte doğranır.
- Daha önce yarıya böldüğümüz soğanın 2. yarısı ve 1 diş sarımsak da ince ince kıyılır.
- 1 saat pişen etler ve tüm doğranmış malzemeler hep birlikte karıştırılır.
- Tuz, karabiber, kuru nane, maydanoz, reyhan da eklenir bir daha harmanlanıp, fırın tepsisine veya borcama yayılır.
- 1 yemek kaşığı domates salçası 1 bardak suda eritilir tepsideki ( borcamdakı) karışımın üzerine gezdirilir..
- Tepsinin (borcamın) üzeri alüminyum folyo ile kapatılır 200 dereceye ayarlanmış ( 350 F) fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yaklaşık 40 dakika..
Sonra afiyetle yenilir. Yanına sade pilav ve cacık çok yakışır..
Afiyet olsun..
VAR YA GERÇEKTEEN NEFİS OLMUŞ PATLICAN ZATEN BAMBAŞKA BİR GÜZELLİK ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık patlıcanlı tüm lezzetlere bayılırım.Bende ben
YanıtlaSilzer şekilde yapıyorum.Tarihler ters
çıkıyor sayfanda değiştirirsen iyi olur sevgiler:)))
Sende ay/gün/yıl çıkıyor...
ELLERİNE SAĞLIK TATLIM SUYUNA BANDIM
YanıtlaSilMMMMMM NEFİS
:))
Yemekbirask- Tesekkur ederim canim..
YanıtlaSilDerya hanim- ben kendim oyle secmistim onceden unutmusum ama simdi degistirdim. Tesekkur ederim..
Bir kase Lezzet- Bende ayni yapiyorum suyuna baniyorum..
Sevgiler canim...
Canım ben teşekkür ederim dikkate
YanıtlaSilaldığın için şimdi daha güzel oldu:)Sevgiler.
Kokusu burnuma burnuma tüttü resmen :)) Ellerine sağlık, daha dün patlıcan yemeği yedim ama yine olsa yine yerim. Bu patlıcan ne güzel bir nimet ya :) İnsan yemekten bıkmıyor :)
YanıtlaSilGerçekten nefis ve pratik bir lezzet olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilDerya hanim- Arkadaslarin uyarisi benim icin cok onemli.. Tesekkur ederim canim..
YanıtlaSilNurbetil- Her gun yenilse de mukemmeldir patlican..
Yemek Sevdam- tesekkur ederim canim benim.. Uzun zaman oldu yapip resimlemistim kismet bu guneymis.. Yaz gelmeden once..
Merhaba ben geldim canım.Ellerine sağlık uzun zamandır patlıcan yemiyordum, canım istedi görünce:(
YanıtlaSilresime bakınca nasılda lezzetli olduğu belli canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilseverler senin sabirsizligini:)ellerine saglik hayatim benim de cok sik yaptigim bir lezzet gercekten harika oluyor,ama ben ptlcnlari kizartiyorum,bendemi sabirsiz olsam ne:))))sevgilerle hayatim.opuyorum seni....
YanıtlaSilkızartmadan bence daha hafif olmuş ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...
YanıtlaSilMuhteşem bir yemek olmuş canım ellerine sağlık, acele yapılanlar dahada güzel oluyor.
YanıtlaSilSevgiler..
Canım ellerine sağlık patlıcan yemeği harika görünüyor. Bende azeriyim sevgilerimle...
YanıtlaSilof of nasılda güzel görünüyor ellernize sğlıkk
YanıtlaSilOff offf yemede yaninda yat olmus bu yemek :))
YanıtlaSilbu yemek beğenilmezmi,ellerine sağlık...
YanıtlaSilO sabır bende de yok nedense,oysa çok ihtiyacım var.Sen yemeği hem pratik hem de daha hafif yapmışsın,çok da güzel görünüyor,ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilCanım benim öncelikle beni merak ettiğin için çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilAra uzadıkça sanki blogla arama soğukluk giriyor..
Yada şua ralar çok tembelim ben..:)))
Bende kaç gündür patlıcanlı birşeyler canım istiyor diye söylenip duruyorum..
Yarın alıp yapmalı miss gibi..
Nasıl canım çekti bir bilsen..
Ellerine sağlık gülüm..
Meri- Yaz geliyor nasilsa bol bol yapariz..
YanıtlaSilSevda- Tesekkur ederim canim benim.
U,aydin- Aslinda bende seviyorum kizartmali onun yerini baskasi tutmaz biliyorum ama ben sabirsizim ne yapayim..
Sehrinaz`cim- evet hafif oldugu icin seviyorum ben bunu..
Feray hanim- Acele olunca daha bir tatli oluyor.
YanıtlaSilDilek hanim- Tesekkur ederim..
Newyorktan- Evet oyle oluyor ama biz yatmadan bitiriyoruz..))
ehlikeyfchef- Yenilir canim hemde hemen..)
Erguvan Vakti- Vakit olsa sabir olsa uzun uzun asamalida severim ama..
HayatCafe- Melisa`cim kara kedi girmesin bu guzel blogunla arana.. O guzel tatlari ozleriz sonra..
Daha ne patlicanli tatlar yapacagiz.. Yaz geliyor yaz...
samire abla Ilk kez bugun nasip oldu sayfani ziyaret etmek ve kendimi alamadim pek cok sayfasini okudum ve cok duygulandim. herkesin farkli bir storisi var:))) icinde bulundugumuz dunyaya disaridan bakmak gibi geldi bana bu sayfalari okumak. daha cok yazmak isterdim ama zil caldi. By the way yemek harika gorunuyor. sevgiyle...
YanıtlaSilHakikaten ellerinize sağlık, bizim de sıklıkla yaptığımız ( çoğu kez göveçte ) ve severek yediğimiz bir yemektir.
YanıtlaSilbana sorarsan et patlıcanlı olur yada patlıcan etli olur benim için hiç farketmez yeterki yan yana gelsinler:)
YanıtlaSileline sağlık harika görünüyor..
iadeyi ziyarete geldim:)
YanıtlaSilellerine sağlık selamlar
Ellerine saglik cok guzel gorunuyor=)))
YanıtlaSilellerine saglik canim, patlican diyince aklima yaz gelir, ne guzelde oluyor patlican yemegi yazlari, birde yaninda cacik olursa oh mis mis :)
YanıtlaSilpatlican sevilmez mi hic? her turlusu enfestir benim icin:) cok guzel gorunuyor, offf karnim acikti:)
YanıtlaSilMutfak dili bu tarif inanirmisin hizir gibi yetisdi imadadima tx. Boyle pratik tariflerinin devamini bekliyorum
YanıtlaSilBu aksamki iftar yemegimiz sizin bua tarifiniz olacak insallah.. Yapmaya basliyorumm, sevgilerr
YanıtlaSilHttp://ballibildircin.blogspot.com
Dnedim, cok guzel oldu.. Bir iki ufak degisiklik yaptim kendimizegore ve cok begnedik, tesekkurler
YanıtlaSil