22 Mart 2012

ETLİ PATLICAN YEMEĞİ



Et mi patlıcanlı oluyor, yoksa patlıcan mı etli oluyor tam emin değilim.. Sadece onu biliyorum harika oluyor, çabuk oluyor..
Ben yaptım deye söylemiyorum.. Tamamen nimetlerin güzelliyi.
Uzun aşamalı yemekleri severim ama, bazen üşenirim, en kısa yolu denerim.. Sonuç güzel olunca da sürekli yapmak isterim..
Aslında patlıcanları küp küp doğrayıp kızartmak gerekirdi ve bunun için de uzunca sabır gerekirdi..
Maalesef Mutfak Dili`ne sabır denilen bir özellik uğramaz. Uğramayınca da böyle enteresan yemekler çıkar ortaya.. Sabır kasem çoktan dolmuş sanırım..
Kısacası, bir tek etin pişme süresine katlandım ( eh.. bir zahmet ona bari katlan) tam 1 saat ağır ateşte pişirdim etleri.. Patlıcanları olduğu gibi doğradım, geri kalan malzemeyi karıştırdım fırınladım..
 Gecen sene ramazan yemeyi olarak yapıp Amerikalı patlıcan sevmezlerin beğenisini de topladık ama.. 
Benimde sabrım yok, uzun aşamalı yemek yapamam ama ,  harika sonuç isterim derseniz tarif aşağıda..



Malzemeler: 

 NOT: Misafir için yapacaksanız  malzemeyi artırabilirsiniz.. Bu malzeme 4 kişilik oluyor..

  • Yarım kg kuşbaşı dana eti
  • 1 adet büyük bostan patlıcanı ( buraya tıklayarak bakabilirsiniz bu patlıcan diger patlıcanlardan daha büyük) 
  • 2 adet büyük boy domates
  • 2 adet sivri biber  ( isteye göre  1 acı, 1 tatlı olabilir) ( yuvarlak büyük biberden 1 adet yeterli )
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 diş sarımsak 
  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • kuru baharat:  nane, reyhan, maydanoz, 
  • Tuz, karabiber
Hazırlanması: 

  • 1 adet soganın kabuğu soyulur, ikiye bölünür 1 yarısı ince ince doğranır. ( diger yarısı sonradan karışıma katılmak için ayrılır)
  • Tencereye yağ koyulur, ısıtılır ve ince doğranmış soğanlar eklenerek biraz kavrulur. 
  • Kuşbaşı et yıkanır, kavrulmuş soğana ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır, ocağın ateşi kısılır ve etler kendi suyunu bırakıp iyice pişene kadar beklenir. Bu süreç yaklaşık 1 saat olur.( İsterseniz düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz etleri.) 
  • Etleri ocaktan almadan 10 dakika önce etlere tuz eklenip karıştırılır.
  • Patlıcanın kabuğu alacalı ( zebra şeklinde) soyulur,
  • Patlıcan, domates küp küp doğranır. 
  • Biber istenilen büyüklükte doğranır.
  • Daha önce yarıya böldüğümüz soğanın 2. yarısı ve 1 diş sarımsak da ince ince kıyılır.
  • 1 saat pişen  etler ve tüm doğranmış malzemeler hep birlikte karıştırılır.
  • Tuz, karabiber, kuru nane, maydanoz, reyhan da eklenir bir daha harmanlanıp, fırın tepsisine veya borcama yayılır.

  • 1 yemek kaşığı domates salçası 1 bardak suda eritilir tepsideki ( borcamdakı) karışımın üzerine gezdirilir..

  • Tepsinin  (borcamın) üzeri alüminyum folyo ile kapatılır 200 dereceye ayarlanmış ( 350 F)  fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yaklaşık 40 dakika.. 

Sonra afiyetle yenilir. Yanına sade pilav ve cacık çok yakışır..
Afiyet olsun..

31 yorum:

  1. VAR YA GERÇEKTEEN NEFİS OLMUŞ PATLICAN ZATEN BAMBAŞKA BİR GÜZELLİK ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık patlıcanlı tüm lezzetlere bayılırım.Bende ben
    zer şekilde yapıyorum.Tarihler ters
    çıkıyor sayfanda değiştirirsen iyi olur sevgiler:)))
    Sende ay/gün/yıl çıkıyor...

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK TATLIM SUYUNA BANDIM
    MMMMMM NEFİS
    :))

    YanıtlaSil
  4. Yemekbirask- Tesekkur ederim canim..

    Derya hanim- ben kendim oyle secmistim onceden unutmusum ama simdi degistirdim. Tesekkur ederim..

    Bir kase Lezzet- Bende ayni yapiyorum suyuna baniyorum..
    Sevgiler canim...

    YanıtlaSil
  5. Canım ben teşekkür ederim dikkate
    aldığın için şimdi daha güzel oldu:)Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Kokusu burnuma burnuma tüttü resmen :)) Ellerine sağlık, daha dün patlıcan yemeği yedim ama yine olsa yine yerim. Bu patlıcan ne güzel bir nimet ya :) İnsan yemekten bıkmıyor :)

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten nefis ve pratik bir lezzet olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Derya hanim- Arkadaslarin uyarisi benim icin cok onemli.. Tesekkur ederim canim..

    Nurbetil- Her gun yenilse de mukemmeldir patlican..


    Yemek Sevdam- tesekkur ederim canim benim.. Uzun zaman oldu yapip resimlemistim kismet bu guneymis.. Yaz gelmeden once..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben geldim canım.Ellerine sağlık uzun zamandır patlıcan yemiyordum, canım istedi görünce:(

    YanıtlaSil
  10. resime bakınca nasılda lezzetli olduğu belli canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. severler senin sabirsizligini:)ellerine saglik hayatim benim de cok sik yaptigim bir lezzet gercekten harika oluyor,ama ben ptlcnlari kizartiyorum,bendemi sabirsiz olsam ne:))))sevgilerle hayatim.opuyorum seni....

    YanıtlaSil
  12. kızartmadan bence daha hafif olmuş ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  13. Muhteşem bir yemek olmuş canım ellerine sağlık, acele yapılanlar dahada güzel oluyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine sağlık patlıcan yemeği harika görünüyor. Bende azeriyim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. of of nasılda güzel görünüyor ellernize sğlıkk

    YanıtlaSil
  16. Off offf yemede yaninda yat olmus bu yemek :))

    YanıtlaSil
  17. bu yemek beğenilmezmi,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. O sabır bende de yok nedense,oysa çok ihtiyacım var.Sen yemeği hem pratik hem de daha hafif yapmışsın,çok da güzel görünüyor,ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  19. Canım benim öncelikle beni merak ettiğin için çok teşekkür ederim..
    Ara uzadıkça sanki blogla arama soğukluk giriyor..
    Yada şua ralar çok tembelim ben..:)))
    Bende kaç gündür patlıcanlı birşeyler canım istiyor diye söylenip duruyorum..
    Yarın alıp yapmalı miss gibi..
    Nasıl canım çekti bir bilsen..
    Ellerine sağlık gülüm..

    YanıtlaSil
  20. Meri- Yaz geliyor nasilsa bol bol yapariz..

    Sevda- Tesekkur ederim canim benim.

    U,aydin- Aslinda bende seviyorum kizartmali onun yerini baskasi tutmaz biliyorum ama ben sabirsizim ne yapayim..

    Sehrinaz`cim- evet hafif oldugu icin seviyorum ben bunu..

    YanıtlaSil
  21. Feray hanim- Acele olunca daha bir tatli oluyor.

    Dilek hanim- Tesekkur ederim..


    Newyorktan- Evet oyle oluyor ama biz yatmadan bitiriyoruz..))

    ehlikeyfchef- Yenilir canim hemde hemen..)

    Erguvan Vakti- Vakit olsa sabir olsa uzun uzun asamalida severim ama..

    HayatCafe- Melisa`cim kara kedi girmesin bu guzel blogunla arana.. O guzel tatlari ozleriz sonra..
    Daha ne patlicanli tatlar yapacagiz.. Yaz geliyor yaz...

    YanıtlaSil
  22. samire abla Ilk kez bugun nasip oldu sayfani ziyaret etmek ve kendimi alamadim pek cok sayfasini okudum ve cok duygulandim. herkesin farkli bir storisi var:))) icinde bulundugumuz dunyaya disaridan bakmak gibi geldi bana bu sayfalari okumak. daha cok yazmak isterdim ama zil caldi. By the way yemek harika gorunuyor. sevgiyle...

    YanıtlaSil
  23. Hakikaten ellerinize sağlık, bizim de sıklıkla yaptığımız ( çoğu kez göveçte ) ve severek yediğimiz bir yemektir.

    YanıtlaSil
  24. bana sorarsan et patlıcanlı olur yada patlıcan etli olur benim için hiç farketmez yeterki yan yana gelsinler:)
    eline sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  25. iadeyi ziyarete geldim:)
    ellerine sağlık selamlar

    YanıtlaSil
  26. Ellerine saglik cok guzel gorunuyor=)))

    YanıtlaSil
  27. ellerine saglik canim, patlican diyince aklima yaz gelir, ne guzelde oluyor patlican yemegi yazlari, birde yaninda cacik olursa oh mis mis :)

    YanıtlaSil
  28. patlican sevilmez mi hic? her turlusu enfestir benim icin:) cok guzel gorunuyor, offf karnim acikti:)

    YanıtlaSil
  29. Mutfak dili bu tarif inanirmisin hizir gibi yetisdi imadadima tx. Boyle pratik tariflerinin devamini bekliyorum

    YanıtlaSil
  30. Bu aksamki iftar yemegimiz sizin bua tarifiniz olacak insallah.. Yapmaya basliyorumm, sevgilerr

    Http://ballibildircin.blogspot.com

    YanıtlaSil
  31. Dnedim, cok guzel oldu.. Bir iki ufak degisiklik yaptim kendimizegore ve cok begnedik, tesekkurler

    YanıtlaSil

Teşekkürler zahmet edip yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)