9 Kasım 2011

HEFTEBECER TURŞUSU ( Azerbaycan mutfagı) HƏFTƏBECƏR TUTMASI



 Allahtan o gün ne istesem olacakmış.
Ah ah keşke...
Keşke günahlarımın affını dileseydim...
Peşinden koştuğum umutsuz sevdaların umut dolu olmasını dileseydim,
Mutluluk dileseydim, başarı dileseydim,
Keşke, keşke demeseydim  geçmişime...
Keşke sözünü kullanmadan yazabilseydim yazıyı...
Dileseydim, isteseydim tüm dünyaya barış, sevgi, huzur...

Dileseydim, isteseydim olacakmış..



3 hafta önce cumartesi sabah gözümü zorla da olsa açtım güne. Yani mecbur olmasam akşama kadar uyuyacaktım, çok yorgundum. Kalkmadan önce her zamanki huyumdur, en az 10 dakika dünkü geçen günümü, gördüğüm rüyamı ve bugün yapacaklarımı düşünürüm. Kuralı bozmayıp aynısını yapmak istesem de, mideme ve aklıma söz geçiremedim.
Gözümü açtığımdan bu yana aklım ve midem aynı sözü söylüyordu....  TURŞU hemde annemin yaptığı en harika turşu HEFTEBECER.....   
 Tövbe, tövbe nerden geldi şimdi bu aklıma.

 Hayda...Bayram değil seyran deyil enişte meselesine döndü bu meselede...
Bir sebep olsa aşerdiğimden şüphe edeceğimde, yok sebep de yok...

Turşu yapmayı da pek beceremem ki..
Hadi yapmak istesem Amerikada, Texsas eyaletinde, Austin şehrinde nerden bulacağım yeşil domatesi..
Buraya geldiğimden yeşil domatesi sadece 1 defa tevafuk eseri bir markette görmüştüm.
O zamanda canım pek turşu çekmemişti.

 Vardır bunda bir hikmet dedim, kalktım, hazırlandım kızımla marketin yolunu tuttuk.
Yani boşuna canım turşu çekmemiş. Meğerse bu gün karşıma yeşil domates çıkacakmış,  ben alıp şeytanın bacağını kırarak turşu yapacakmışım. Kaç kilo aldım hatırlamıyorum epeyce vardı.




Acilen annemi aradım tarif için. Benden 1 saat önce de ablam aramış domates aldım nasıl yapayım turşuyu diye. Annem o gün epey sevinmiş kızlarının hamaratlığına...
Eve gelip beklemeden tarifi uyguladım. Aslında bir hafta beklemek gerek ama ben 2 gün sonra kavanozun başından eksiltmeye başlamıştım turşuyu..
Anlatamam tatmanız lazım diyeceğim ama tadamadığınıza göre anlatayım ..
Tek kelimeyle HARİKAYDI...
Yanına patates püresi, sıcak şehriye çorbası, domatesli, patatesli, sulu kuşbaşı etli yemek olunca kimse deymesin benim keyfime. 
İlk defa yaptım. Aynı annemin yaptığı gibiydi. Çocuklar " Evet anne şimdi anneannenin evinin kokusu geliyor bizim evden"  dediler.

Bu turşunun en sevdiğim tarafı sirkesiz olması. Birde yufkanın arasına koyup dürüm yapıp yemek.
Turşunun isminin Heftebecer olmasının sebebi bir hafta içinde turşu yenilecek hale gelmesidir. 
Tarifi şöyle




Malzemeler: 

1 kg yeşil domates
1 adet büyük boy beyaz lahana
1 adet yeşil  acı biber
1 adet yeşil acı olmayan biber
yarım bağ maydanoz
3 yemek kaşığı  kaya tuzu ( turşu için olan iri taneli tuz)
4-5 tane iri diş sarımsak


Hazırlanması :

Yazarken fark ettim epeyce "karıştırıyoruz" lafı kullanmışım. Bir şey yapamam çünkü bu turşunun sırrı "karıştırmada" ..)))
  • Domatesleri küp küp doğruyoruz.
  • Lahanayı da resimdeki gözüktüğü gibi yani ne çok küçük nede çok büyük doğruyoruz. Orta büyüklükte doğruyoruz. 
  • Biberleride aynı lahanayı yaptığımız gibi yapıyoruz. 
  • Maydanozu da doğruyoruz. 
  • Sarımsakların da kabuklarını soyup halka şeklinde doğruyoruz.
  • Lahanayı, biberleri birlikte ezmeden karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı tuzu ekliyoruz ve yine de ezmeden hafifce karıştırıyoruz. 
  • Domatesleri ve maydanozu da  de ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı tuzu ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Daha sonra domatesleri lahana karışımına ekliyoruz ve yine de ezmeden hepsini birlikte karıştırıyoruz. 
  • Sarımsakları turşuya  7-8 saat sonra ekliyoruz ve sarımsaklarında karışması için turşuyu tekrar ezmeden  karıştırıyoruz.   

  • Turşuyu 1 gün karıştırdığımız kapta saklıyoruz. Ara sıra da hafifce karıştırıyoruz.
  • Ertesi gün  turşu epeyce sulanmış olacak. Fazla ezmeden turşuyu kavanoza dolduruyoruz. Doldururken hafif bastırıyoruz. Suyunu da üzerine ekliyoruz. 
  • Kavanozun kapagını kavanozun üzerine koyuyoruz ama bağlamıyoruz yani sıkmıyoruz kapağı çünkü turşunun  suyu en az 3-4 gün  sürekli taşacak. Bunun için turşu kavanozunun altına derince bir kap koyun. Taşan su oraya dökülsün diye.
  • Turşuyu her gün bir kere de olsa üzerinden bastırarak suyunun taşıp taşmadığını kontrol edin. 4-5 gün sonra turşuyu yine derin bir kapa boşaltın ve karıştırın. Daha sonra yeniden kavanoza doldurun ve soğuk yerde tutun. 
  • Turşu bu sürecte yani yapmaya başladığımız günden sayacak olursak 7-8 gün içinde yenecek hale geliyor
  • Tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz yemeden önce tabağa aldığınız miktarın üzerine içme suyu ekleyin 1-2 dakika suda bekletin sonra suyunu süzerek tüketin.

Anlatımı uzun ve zahmetli gözükebilir ama yapımı hiçte öyle değil. Yaparken göreceksiniz ve sonucu harika olacak.  Asıl püf noktası bu turşunun sirke eklemeden domatesin asitli suyunda olmasıdır.
Kolay gelsin.


15 yorum:

  1. Turşuya bayılırım,güzel görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Canımsın:)
    Sen yine iste,dile Rabbim verir hiç merak etme..
    Kulu istedi diye taaa Teksaslara yeşil domates getiren Mevlam neler neler vermez ki istemesini bilsek..
    Herşey gönlünce olsun canım..
    Turşu ve fotoğrafları haika,güle güle tadıyla tüket inşAllah..
    Öpüyorum kocamaaaan :)

    YanıtlaSil
  3. Ama şimdi ben nerden bulacağım turşu,ayyy!arkadaşım çok canım istedi vallahi,
    bende bayram çıksın küçük kavanozlara yapayım diyordum,tarif tam zamanında geldi.Pazartesi pazarını ziyaret edeceğim besbelli:)
    ellerine sağlık,afiyet bal şeker olsun.

    en içten,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. canım mrb dua kapın açıkmış o an demekki, çok ilginç geldi bana tarifin değişik bir lezzet olsa gerek afiyet bal şeker olsun hayırlı bayramlar bu arada:))

    YanıtlaSil
  5. Anneannenin melekleri tesekkur ederim/ Yakin olsaniz bir kavanoz da sizin icin ayirirdim.
    Zelihacim: Rabbim her an dualari kabul eder biliyorum ama o gun baska bir hikmeti vardi. Tek domates bulmadim biliyormusun ne gecdiyse icimden oldu vallahi.

    Sevgilerim: Bence domates tukenmeden dene harika oluyor..

    Şirincim harika lezzet. İlk defa yapdım ve sonucu mukemmel olmasi baska tursulara da kapi acti.

    YanıtlaSil
  6. Ellerıne saglık canım,uzaklarda istenenılen bır seyı bulmak harıka bır duygudur,turşunu afıyetle yemek kısmet olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  7. Ayy ablacım nefis görünüyor yaa ellerine sağlık afiyetle tüketin içerisinde sirke olmadığı için sanırım hemen oluyordur dimi ama bayıldım görüntüsüne eminim tadıda öyledir.
    Öpüyorummm senii

    YanıtlaSil
  8. Heden`cim hemde nasil bir duygu gözlerim doluyor görünce tanıdık meyvayı yiyecegi. Geçenlerde markette nar gördüm tanesi 4 dollar. Ah ah dedim şimdi bizim bahce olacak oturacaksın nar agacının altında sececeksin en güzelini koparıp yiyeceksin. burda daha alamadık indirime girmesini bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Xceli`sim ablacim yakin olsan tadardın tadından. Çok güzel. Bende opdüm canım bu aralar gözükmüyorsun nerdesin. Kulagına kaşan yalanlamı ugraşıyorsun yoksa?

    YanıtlaSil
  10. yakında geldim Iğıdırdan,daha turşulara başlamadım,yeni şeyler denemek güzel olur,bugün pazar var burada ,alıpta deneyeceğim ,teşekürler.

    YanıtlaSil
  11. Mazes `cim hos geldin Azerbaycan sınırındna geldin. Tursu yapimina bir az gec kalmışsın gibi bir an önce kolları sıva ve işe başla canım kolay gelsin
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. aaa:))
    canımm benimm yaa...
    sizlerden iyi olmasın...
    çok sevdiğim dünyalar tatlısı bir arkadaşım war benim azeri...
    bu uygulama şekli ile turşu yapmayı öğretmişti bu yaz bana:))
    aynen bu şekilde onun tarifi de...hatta uygulamalı birlikte yaptık bizde turşumuzu...
    içinde hiç su ve sirke olmayışı,beni başta biraz tedirgin etse de,lezzetini ve pratik yapılış klini gördükten sonra fawori turşu kurma şeklim oldu bu tarif:)
    lezzetinde hiç şüphem yok senin turşununda..
    ömrün boyunca hep eşref saatlerine denkk gelip tümm dileklerinin kabul olması dileğimle canısı...
    afiyet bal şifa olsun...
    öpüyorm kocaman...
    :))

    YanıtlaSil
  13. Turşu olmazsa olmazlardan, bizde de çok sevilir.
    Yeşil domatesi çok severim turşu da, çok lezzetli olduğına eminim.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. kardeşim, gece gece ne bu iştah açıcı yemekler? bayıldım desem yalan olmaz, bakın şu an yarı ayık yazıyorum o kadar hoşlaştım!! konyadan derin muhabbetler, iyi ki tanıdım sizi, görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  15. merhaba
    ben yaptım yedik ikincisini bugün yapacağım eline diline yüreğine saglık

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM