15 Ağustos 2011

ŞERBETLİ ve ŞERBETSİZ YOĞURT TATLISI

 

       Nerde görülmüş şerbetsiz yoğurt tatlısı. Tabi ki benim sitede. Mutfakta çareler tükenmezmiş. Kim demişse ağzına sağlık tam benim için söylemiş . Bir çok deneyim vardır bu konuda iyi bilirim. Bu defa da  işime yaradı bu söz  hemde o kadar güzel tatlı çıktı ki ortaya ne duyulmuş, ne yenilmiş, ne de yazılmış.
Şöyle ki ; Tarifi yıllardır yapıyorum aynı bardak ölcüsü, aynı borcam her şey aynı.
Değişen neydi peki?
Benim   fikrim. Açlık başıma vurmuş olmalı ki  3 bardak şekere 3.5 bardak su koymak yerine tuttum büyük borcam için 2,5 su bardağı şekere 2 bardak şeker koydum. Eeee sonuç tatlının isminden de belli.
Şerbetsiz ve Şerbetli yoğurt tatlısı.....
Yani borcamın kenar kısmı şekeri bir güzel çekti, orta kısmı bu konuda fakir kaldı.)).
Kendimiz için yapsam sorun değil, akşama gelen misafire yaptım. Üstelik tatına da bakamıyorum.
Akşam yemekten sonra tam tatlıyı ikram ederken fark ettim. Şekerini iyi çekmemiş.
Neyse durumu kenar köşeyle ve de üstüne çilekli dondurmayla  idare ettik.
Ama Aslıhan arkadaşın " Ay Abla bu olmamış" lafından kurtulamadım.
Bu benim 14 senelik Mutfak sırlarıma aykırıydı. Acilen durumu düzeltmem gerekti.
Yarında misafir var. Bu gece düşünüp taşınıp bir çözüm bulmam lazımdı tatlıya. 
Daha yatağa gitmeden o yorgun beynine bir parlama geldi; Üzerine muhallebi yapıp döksem nasıl olur? :))
Harika fikir seni tebrik ediyorum Mutfak dili :))

Sabah kalktığımda ilk işim  çözümü uygulamaktı. Muhallebi yaptım ve şekerini iyi çekmeyen bölümlere muhallebiyi ekledim. üzerini badem kırıklarıyla süsledim. Bu tatlıdan  hem akşam misafirleri, hemde yarın misafir gideceğim yerdeki misafirler nasibin aldı ve kimsede bir şey demedi. Demek ki olmuştu..))
Evet Aslıhan`cım " Ay abla bu olmamış " sözüne " Ay Aslıhan`cım çok harika oldu" diyorum ve her iki tarifi paylaşmak istiyorum.

  NOT: Su bardağı her evde kesinlikle çok farklı boyuttadır. Bu yüzden siz kendiniz kullandığınız tepsi ölcüsüne göre kullanın

Şerbet için Malzemeler;

3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 paket vanilya

Su bir az fazla olmasının sebebi şerbeti 5 dakika kaynatıyoruz ve bu sürece su buharlaşıyor.
Tencereye şekeri, suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca vanilyayı ilave ediyoruz. 5 dakika kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
Şerbet iyice soğuyor.



 Hamur için Malzemeler:

3 yumurta ( buzdolabından en az 3-4 saat önceden çıkarılacak)
1 su bardağı şeker ( evde su bardağı diye kullandığınız bardakla ölçün)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağının başından 1-2 yemek kaşığı eksik sıvı yağ
1,5 su bardağı irmik ( azericede irmik Mannı demektir)
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un ( koyu krema gibi olması için az gelirse ilave edebilirsiniz)
1,5 paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat.
1 paket vanilya
1 fiske tuz


Hazırlanması:

1. Önce yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazına yarım bardak şekeri, kalan yarım bardak şekeri de sarısına ilave edip mikserle her ikisini beyaz köpük oluncaya kadar çırpıyoruz.
2. Sonra beyazı sarıya karıştırıyoruz ve üzerine sıvı yağı ilave edip bir az da bu karışımı çırpıyoruz.
3. Yoğurdu ekliyoruz ve hafif çırpıyoruz.
4. Ardından vanilyayı ekliyoruz ve arkasından irmiği ilave ediyoruz. Bu karışımı hafif karıştırıyoruz.
5. Kabartma tozunu una karıştırıyoruz ve unu mümkünse eleyerek  karışıma ekliyoruz.  Karışımı mikserin düşük ayarında çokta koyu olmayan bir  hal alıncaya dek karıştırıyoruz. Yani çok değil.
6.  Karışımı yağlanmış borcama veya kullandığınız  fırın tepsisine döküyoruz. Üzeri kızarana kadar 200 C fırında ( fırın ayarı F olan arkadaşlar için bu ayar  360-370 dir) pişiriyoruz.
7. Hazır olan sıcak keke soğumuş olan şerbeti ilave edip soğumasını bekliyoruz ve bu da oluyor yoğurt tatlısı.
8. Üzerine hindistan cevizi, ceviz, fıstık serperek veya dondurma koyarak servis edebilirsiniz.

   Şimdi gelelim asıl konuya. Oldu da benim başıma gelen geldi başınıza şerbeti iyi çekmedi tatlının..))
O zaman endişe etmeyin benim gibi
Evde puding varsa onu yapın ve tatlının üzerine ekleyin .  Puding yoksa o zaman aşağıdaki muhallebiyi hazırlayıp tatlının üzerine ekleyin. Süsleyin servis yapın.


Muhallebi için malzemeler:

(Tatlının miktarına göre sütü ve malzemeyi ayarlayın.  Genel ölcü1 bardak süte yarım yemek kaşığı un yarım yemek kaşığı mısır nişastası ve 1 yemek kaşığı şeker.)

2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
1. 5 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
20 gr tereyağı

 Tereyağı ve vanilyadan başka tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Ocakta koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Hafif koyulaşınca vanilyayı, ardından tereyağını ilave ediyoruz. Göz göz kaynamaya başladıktan 2 saniye sonra ocaktan alıyoruz. 3-4 dakika sürekli karıştırıyoruz hamur top top olmasın diye. Sonra bunu yoğurt tatlısının üzerine ekliyoruz. Badem, ceviz, fıstık, fındık her hangi birinin  kırıklarıyla süslüyoruz.

Üzerine krem şanti de yapıp sürerseniz daha da güzel olur.

Afiyet olsun!




4 yorum:

  1. her zaman derim bizim Türk hanımları be_ce_rik_li_dir diye tebrik ediyorum canım ne güzel halletmişsin
    çokta lezzetli görünüyorlar
    afiyet olsun sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Değişik bir çözüm olmuş ve daha güzel görünüyor ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım çok tatlısın, ne güzel anlatmışsın tatlının başına gelenleri :)
    Sana bir dahaki misafirlerin için nefis ve olağanüstü olan şekerpare tarifimi öneriyorum.
    Bazen oruç başa vurunca böyle sürprizler oluyor.Önemli olan çaresini bulup,heba etmeden yemek değil mi?
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Hiiim mis gibi tatli varmis bu adresde. Ellerinize saglik, sevgiler....

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM