Şehriye çorbası olabildiğince doyurucu bir çorbadır. Sıcak sıcak ekmek doğrar bir öğününü sadece onu yer doyarsın.
Yalnız ben bu çorbayı soğanlı ve havuçlu seviyorum. Nedeni de şöyle; kaynayan suya şehriye eklediğimiz zaman ne kadar şehriye pişip kabarsa da, suda koyuluk olmuyor ve şehriye suda yüzüyor gibi geliyor bana.
Ama bu çorbaya soğan rendesi ve havuç eklersek, çorbanın suyu kıvamlı olur.
Artı bu çorba kıyma ve küçük doğranmış patatesle de iyi oluyor. Rendelenmiş domates de kıvamlı yapar.
Araştırdığım kadarıyla bu çorbaya sogan ekleyen yok.
Ekleyince tadında farklılık fark edeceksiniz. Kısacası ben yaptığım tarifi yazıyorum. Kişi sayısına göre malzemeyi artırabilirsiniz.
(Not ; Azerbaycan dan bu sitəyə baxanlara demək istəyirem ki, şehriye azerbaycan dilinde verməşil deməktir. Buna sup üçün lazım olan xırda makaronda demək olar.)
Malzemeler;
- 1 su bardağı şehriye ( arpa şehriye, yıldız şehriye ve ya her hangi bir şehriye çeşidi)
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet küçük soğanın yarısı
- yarım yemek kaşığı domates salçası (isterseniz salça yerine 2 adet domates rendesi)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 litre su
- tuz, karabiber, nane
Hazırlanması:
- Soğanı rendenin yıldız gibi olan tarafında rendeliyoruz.
- Yağları tencereye koyuyoruz ve rendelenmiş soganı ekleyip bir az kavuruyoruz.
- Domates salçasını ekliyoruz. Salça kullanmıyorsak 2 adet domatesi rendenin havuçları rendelediğimiz tarafında rendeleyip soğanların üzerine ekliyoruz.
- Kavrulan sogan ve domates veya salçalı karışıma suyu ekleyip kaynatıyoruz.
- Havuçları rendeliyoruz ve kaynayan suya ilave ediyoruz.
- Havuçlar 6-7 dakika kaynayınca şehriyeyi ekliyoruz.
- Şehriyelerde pişince tuz, karabiberi, naneyi ilave ediyoruz ve 2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. ( naneyi daha erken ekliyorum ki nane kokusu ve tadı çorbaya iyice karışsın)
- Çorbayı kaselere doldurup servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!
Ellerine sağlık canım havuçlu olarah hiç denememiştim hayırlı ramazanlar
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM.
YanıtlaSilİLGİNÇ BİR TARİF
Harıka görünüyor,domates eklereyerek denedım ama havuç ve soğan hıc duşünmedım.Bırde böyle denıyeyeım paylasım için tsk ler.
YanıtlaSilEllerine sağlık çok lezzetli bir çorba tam iftarlık olmuş sevgiler...
YanıtlaSilHımmm hımmm...
YanıtlaSilNefiss bol limonlu da olursa ne lezzet!
ellerine sağlık arkadaşım.
sevgilerimle...
Yorumlar icin teşekkürler. Evet arkadaşlar havuclu denemelisiniz çok seveceksiniz eminim.
YanıtlaSilSevgilerimle limonu unutmuştum ama gercektende güzel olur.
Sevgiler...
mmm,vitaminli,havucu severim ,ellerine sağılık.
YanıtlaSilŞehriye çorbasını çok sık yapıyorum ama bende havuç ve soğan kullanmam.
YanıtlaSilTarifini deneyeceğim canım..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Ellerine sağlık canım çorban harika duruyor sevgiler..
YanıtlaSilçok çok çok güzel olmuş :) ellerine emeğine sağlık canım... şehriye çorbasına bayılırım ... blogunda çok güzel ellerine emeğine sağlık tekrar.. görüşmek üzere
YanıtlaSilCanım sana sevap yazmayı unutmuşum kusura bakma olurmu ?
YanıtlaSilMakinam nikon d90 ve lensim mikro değil..
50 mm lens kullanıyorum.
fotoğraflarımı beğenmenede çok sevindim.
Sevgiler.
Her bir yorum için teşekkür ederim.
YanıtlaSilHayat Cafe bilgilendirdiğin için teşekkürler. Bende makinede 135 mm lens kullanıyorum ama yakın resim çekimininde zorlanıyorum istediğim sonucu alamıyorum. Zamanla olur demek ki. İyi günler...
Mazes evet bu çorba vitamini bol oluyor. En iyisi yemek secimi yapan kızım bunu çok seviyor.
Mutafak Tezesi blogu begendiyinize sevindim.
Sevgiler...
Ellerinize saglıkk....mutfak dili bende yaptım...saoll
YanıtlaSil