17 Ağustos 2011
TOP KÖFTELİ, PATATESLİ, DOMATESLİ, BİBERLİ YEMEK
Son zamanlarda evde ne bulduysam yaptığım bir çok tarif var. Bakıyorum, lezzetsizde değil hiçbirisi. Ya ben oruç olduğum için bana lezzetli geliyor ya da gerçekten artık Mutfağın dilini sökmüşüm.
Bir tarif daha evde ne bulduysam yaptığım . Özel uğraşı istemeyen, çabuk yapılan, pilav ve cacıkla bir arada çok çok lezzetli olan bir yemek.
Tarifteki malzemelerde belli bir ölçü yok. Nedeni gelen misafirin sayısına göre ve ya evdeki aile başına göre göz kararı artırılacak malzemeler olduğu için bilinen bir ölcü yok.
Şimdi tarif yazalım.
Malzemeler:
Kıyma
Kuru ekmek içi
orta boy soğan
Patates
Yeşil biber
Domates
Sıvı yağ( köfteleri kızartmak için)
tuz, karabiber, kuru baharat ve ya taze nane, reyhan, maydanoz.
( tuz ve karabiber yerine hazır köfte harcı da kullanabilirsiniz.
Hazırlanması;
1. Kıyma karıştırma kabına alınır. İçine kuru ekmek için ovulur. Soğan rendelenir. Tuz. karabiber, kuru baharat; nane, reyhan, dereotu, kekik, kimyon ne varsa hepsinden azcık eklenir ve elimizi suyla hafif ıslatarak hatta bir az su ilave edilerek köfte harcı yoğrulur.
2. Yoğrulan kıymadan fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve aralıklı olarak tabağa dizilir. 1 saat köfteler dinlenir sonra sıvı yağda her tarafı kızartılır.
3. Patateslerin kabukları soyulur, küp küp doğranır.
4. Doğranmış patatesler fırın kabına ve ya borcam`a alınır. Üzerine kızarmış köfteler dizilir.
5. Daha sonra domatesler küp küp doğranır, yeşil biberler ince ince kıyılır ve eklenir.
6. Köfteye tuz eklediğimiz için karışıma bir az tuz ve karabiber serpiyoruz.
7. Fırına koymadan önce kabın üstünü alüminyum folyoyla kaplıyoruz.
8. 200C (fırını F olan arkadaşlar için bu ayar 350-370 dir) fırında 40 dakika pişiriyoruz. Sonra alüminyum folyoyu açıyoruz ve üst kısmın kızarması için en az 6-7 dakika fırında bekletiyoruz. Sonra fırından çıkarıyoruz.
Top köfteli yemek servis için hazırdır.
Afiyet olsun !
canım çok güzel kolay ama bir o kadarda davetlik bir yemek olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilooo harika görünüyor ablacım ellerine sağlık yanında pilavla süper gider.Afiyetler olsun.
YanıtlaSilEvet Fatma hanım tam misafirlik yemek oldu. Oysa ben sadece kendimize yapmıştım. Çokta özenmemiştim.
YanıtlaSilXcelis pilav ve çaçık her ikisi çok yakışıyor bu yemeye. Sevgiler...
YanıtlaSilGörüntu harıka,ellerıne saglık.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSiltam çocuklara göre olmuş, bizimkiler minik köfteleri çok sever, ellerine sağlık. Hayırlı iftarlar...
Selam Samire abla, masallah yine dokturmussunuz bakiyorum. Ellerinize saglik. Sizi ve yemeklerinize unutmucam.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hulyacım. Çok uzak sayılmazsın gel yapayım canın ne çekiyorsa. Azramı çok özledim görmüş olurum.
YanıtlaSil