7 Ağustos 2011

KİREÇLİ ÇAYDAN NASIL TEMİZLENİR?



"Komşu komşunun külüne muhtaçtır" dermiş atalar. Bazen ben atalarla aynı fikirde olmasamda, bu fikirde anlaştım. Bunu da ne zaman anladım. Amerika da komşu bulamayınca ve  bulduklarını da bir sene sonra kaybedince.
Bundan bir sene önce bizimle aynı sitede oturan  bekar öğretmenler vardı.  Bir apartmanda 3 kız öğretmen, başka bir apartmanda da 3 erkek öğretmen oturuyordu.
İzleyeneler bilir bundan 7-8 sene önce TRT ekranlarında "7 Numara" diye dizi vardı. Evin sahipleri Zeliha ve Vahit evlerine kiracı olarak gelen 4 kıza ve akrabaları olan 3 oğlana annelik, babalık  yapıyorlar tüm dizi boyunca.
Bizde de durum aynıydı. Bizde gurbet elde bu öğretmen arkadaşlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmıştık bir sene  boyunca. Hatta  kızlar bana " Ay abla vallahi aynı Zeliha hanım gibisiniz" derlerdi.
Çünkü sürekli kızlara " Kızlar kapıyı iyi kilitleyin, yemeyiniz vaktinde yiyin, geçe geç gelmeyin, onu yapın bunu yapın " diye tembihte bulunurdum.
 Eşim de erkek öğretmenlere aynısını uyguladı mı acaba, bilmiyorum. Benim canım sıkılınca kızlara çaya giderdim, balkonda çay  sefası yapardık.
Eşime zaten izin versek erkek hocaların evinde yatacaktı. Bir türlü ayrılıp gelmiyordu ne hikmetse. Tabi evlenme hayalleri kuran bekarların arasında  sürekli durursa onunda aklını çelerler diye düşünüp eve gelmesi için ısrar ederdik. Olabildiğince en güzel anılarla bir seneyi bitirdik.
 Sonuç olarak onlar bizim " Koçlarımız ve Piliçlerimizdi."
Bunları niye anlattım çünkü bu komşuluktan bazı tecrübeler de edindik.
Yaptığım yemekleri onlara test ettirirdim. Maşallah onlarda baya bir açık sözlüydüler. İyi olmuşsa iyi kötü olmuşsa kötü derlerdi. Bu sayede bir çok yemek tecrübesi de kazanmıştım.
Evet bir gün  erkek öğretmenler evde kullandıkları çaydanlığı ocağın üzerinde unutmuş, içindeki su kaynaya kaynaya bitmiş ve tabi bir az da kireçli çaydan iyice mahvolmuştu.
Ne yapalım derken içlerinden her halde en uyanık olanı çaydana yoğurt suyu koyup bir daha kaynatmış, onun da altını zamanında kapatmayı unutunca olanlar olmuştu. ( Bende ocağın altını açık unutmuş internete dalıp bir çaydanlığı iyice yakmış ve çöpe atılmasına sebep olmuştum. Onu kurtarmak bunun gibi  kolay olmamıştı. Tecrübeliydim bu konuda bir nebze.)
Sohbet arası çaydanın başına gelenleri eşime anlatmışlar. Eşimde maşallah pek yardım sever. Herkese yardım elini uzatır benim vasıtamla. " Bizim hanım halleder" demiş, çaydanı alıp eve getirdi.

 Bu  lafı koyup ona gideceğim ama anlatmasam da çatlarım.  Her halde  yanlış hatırlamıyorum 13 sene önceydi 2 sene olmuştu evlendiğim. Evde uyuyordum. telefon çaldı. Arayan eşimdi.
 Ne dese iyi " Ya bizim müdürün evine balkondan küçük kertenkele girmiş. Hanımı, çocuğu çok korkmuş, masanın  üzerine çıkmışlar inmiyorlar korkudan. Sen bir gidip baksan da öldürsen o kertenkeleyi" dedi. (Müdür beyler bizim apartmana yakın oturuyorlardı.)
"Neeeeeeeee? Ben mi? Niye ?"
" Hani sen evde hamam böceklerini bir terlikle hallediyorsun ya o yüzden dedim"
" İyide kertenkele hamam böceğine benzemez ki hangi deliye girdiği bile belli olmaz"
" Yok ya sen halledersin . Bak müdüre bizim hanım halleder dedim. Ayıp olacak bak"
"İnanmıyorum sana. Sen müdürüne yaranmak için beni niye kullanıyorsun canım?" dedim.
Gittim mi?  Tabi ki hayır. Hamam böceyini öldürebilirim ama kertenkeleden bende korkarım.
Telefon edip arkadaşa " Kusura bakma, masa  üzerinde ya kertenkele geri gidene kadar, ya da kocan gelene kadar bekleyeceksin " dedim.
Sonradan  arkadaşın eşi gelip halletmişti meseleyi.
Evet bu defada eşim yine bizim hanım yapar demiş ve çöpe atılacak olan çaydanı alıp eve gelmişti. Allahtan halledilmeyecek gibi değildi. Bu defa ayıp olmadı.


Sadece yapmam gereken çaydanlığın içine  su koyup, içine de 3-4 yemek kaşığı limon tuzu ekleyip kaynatmaktı. Tabi içinde yoğurt suyu kaynatılmış çaydana bu işlemi iki kere uygulamak ve üstelik bir az daha süngerle ovmak gerekti. Şükürler olsun halletmiştik.


Ve hasılı kelam komşu komşunun yardımına muhtaç da böylece öğrenmiştik ve sanırım öğretmiştik.



Şimdi sizin de evde yapmanız gereken şu;
1. Kireçli çaydana kireçli bölümünü biraz aşacak kadar soğuk  su doldurup, içine evde limon tuzu varsa ondan 3-4 yemek kaşığı eklemek, yoksa bir limonu dilimleyerek suya ilave etmeniz yeterli. Sonra bu suyu ocakta kaynatmak gerek. Kaynayan suyu boşaltıp çaydanlığı iyice durulamak gerek.  Bu kadar. Çaydanlığın içi pırıl pırıl oluyor.
Ama siz siz olun çaydanlığı ocakta unutmayın. Kaynar kaynamaz altını kapatın.

İyi temizlikler!

10 yorum:

  1. yazınızı keyfile okudum eminim sizi çok seviyolardır maşallah acil durum hattı gibisiniz =)
    çok işime yarıcak bu bilgi tşkedr.

    YanıtlaSil
  2. Evet limon tuzu ile kaynatırım ben de.Sararıncada biraz çamaşır deterjanı ile kaynatırsanız pırıl pırıl oluyor,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bunu bilmiyordum çok faydalı oldu teşekkürler hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  4. Öznur` cum sizede hayırlı Ramazanalar. Bu bilginin işine yaradığına sevindim.

    Anneanneninemekleri çamaşır deterjanı farkl bir bilgi.Teşekkürler.


    Xcelis inşallah seviyorlardır. Bende onları çok seviyorum. Hepsi çok iyi insanlardı maşallah. Acil durumdum bir zamanlar şimdi bir çoğu evlendi ve acil durum hattını buldular.
    Şimdi geri kalanların derdi aldı beni. Onları da hayırlısıyla evlendire bilsek iyi olacak.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler...
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Samire cim,
    Ne güzel paylaşmışsın anıları,tebessümle okudum...
    Kireci temizlemek sadece limon tuzu ile mümkünmüş demek. Ben de bir keresinde su ile sirke kaynatmıştım, o da başarılı olmuştu nispeten.
    Böyle fikirler her zaman hepimize gerekli.
    Hayırlı iftarlar, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Bende hep bu yöntemi kullanıyorum böylece mutfağıma da porçöz gibi şeyleri sokmak zorunda kalmıyorum. Dışının parlaması için bir öneriniz varmı acaba?

    YanıtlaSil
  8. Mine1 cim teşekkür ederim. Bu benim Amerikadakı en güzel anılarımdı ne zamansa okudugumda tebessüm etmek için yazdım.
    Sireke de güzel fikir. Asitlik oldugu için sonuc iyi oluyor.

    Mutfak Faresi dış temizliğini iyi aklıma getirdiniz. Ben denemedim ama sanırım sirkeye bri az tuz ilave ederek sert süngerle temizleniyor. Bunu da not etmem gerek. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar cok güzel yazmissiniz ellerinize saglik.
    Acaba tavanin arkasi icin bir fikriniz varmi, kavurma yapa yapa arkasi kararmis::))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Annemin kızı tavaya yapılacak en iyi çözüm ilk aldığımız günden her defa yıkadığımızda arkasını tozlu ovlarla iyice temizlemek. Uzun zaman temizlediğimiz halde bile iyice kararıyor. O zaman zaten tavanın iç kısmıda çökmüş demektir. Yenisini almak daha iyi.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM