28 Ağustos 2011

KALPLİ BAYRAM TATLISI



Bir Ramazanın daha sonuna geldik. Rabbim tüm oruçları, duaları, ibadetleri kabul etsin inşallah ve hayırlısıyla gelen senenin Ramazanına ulaştırsın.

Bayram demek tatlı demek, tatlı konuşmaktır. Mutfak Dilinin de tatlısı olsun dedim daha önceden tarifini aldığım tatlıya farklı şekil ve isim vererek yaptım. Çıtır çıtır bir tatlı oldu. 
Tatlının diger  ismi çiçek tatlısı. Tarifi sevgili Gülay hanımın sitesinden almıştım.
Yalnız şunu söyleyeyim bu malzemeden 2 tepsi tatlı çıkıyor. Bu değil ev halkına. misafire, tüm sülaleye yeter  her halde. 
Denemek gerek.



 Hamur Malzemeleri;

250 gr yani 1 paket tereyağı ve ya margarin
1,5 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke ve ya 2 yemek kaşığı limon suyu
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un.

İki ayrı bölümü birleştirmek için;

1 yumurta akı ( sarısını da ayırın üzerine sürmek için)


 Üzerine;

1 yumurta sarısı ( akını ayırdığımız yumurtanın sarısı)
iri çekilmiş ceviz ve ya antep fıstığı ya da  evde olanlardan her hangi birisi; fındık, badem, kaju ve sair..


Şerbeti için;

3 su bardagı şeker
4 su bardağı su
1 paket vanilya



Hazırlanması; 

1. Önce su  ve şekeri tencerede kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayan şerbete vanilya ilave ederek 10 dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Soğuması için bir kenara koyuyoruz.
2. Yumuşamış tereyağını, 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı sirke (ve ya limon suyunu),  1 çay bardağı sıvı yağını,
1 yemek kaşığı yoğurdu, 1 paket kabartma tozunu, birlikte karıştırıyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan, sert olmayan, hafif yumuşak hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
3. Tezgahın üzerine hafif un serpiyoruz. Hamurdan bir bölüm alıp merdaneyle açıyoruz. Hamurun kalınlığı her halde resimlerden anlaşılır. Ne ince, ne kalın olacak.
Hamur çabuk dağılan hamur olduğu için merdaneyle açarken sürekli üzerinden elimizle de bastırıp parçalanmak isteyen bölümleri yapıştırıyoruz..



4.  Kalpli kurabiye kesme kalıbıyla kesiyoruz. Kesme işlemi şöyle olacak; 10 adet kesiyoruz, bunun 5 tanesinin ortasını da küçük kalp kalıbıyla kesip çıkarıyoruz.(Resim denemelik olan resimler normalde kalpli kestim hepsini  Bazılarına farklı şekil verdim. Bu onlardan birisi)



5. Daha sonra ortasını çıkardığımız, boşluk oluşturduğumuz kısmı kesilmemiş kısmın üzerine yerleştiriyoruz ama alt kısma yumurta akı sürmeyi unutmuyoruz.Hamur bitinceye kadar bu işlemi uyguluyoruz.

6. Yumurtanın sarısını tatlının üzerine çekiyoruz. Ortasına iri çekilmiş ceviz ve ya fıstık koyuyoruz.  Bunlar yoksa evde olanlardan; fındık. badem, kaju, ve sair ekleyebilirsiniz.




7. 200 derecede önceden ısıtılmış  fırında çok değil hafif kızarana kadar pişiriyoruz. ( fırın ayarı F olan arkadaşlar özellikle Amerika da yaşayan arkadaşların fırın ayarı  350-370 F omalıdır)
8. Kızardıktan sonra fırından alıyoruz ve önceden hazırlamış olduğumuz soğumuş şerbeti kaşık yardımıyla yavaş yavaş ekliyoruz.  Dikkat edin ceviz olan bölüme çok dökmeyin yoksa cevizler dışarı akıyor.
Üzerine örtü ve ya alüminyum folyo örtüyoruz ve ya fırına koyuyoruz  ki sıcaklık içinde kalsın ve şerbet daha iyi çeksin.


 Not: hamuru kesmek için kesinlikle iki kesme kalıbı kullanıyoruz. Biri büyük kalp kalıbı, bir tanesi de küçük kalp kalıbı.  Büyük kalıp tatlının alt kısmını  tüm olarak kesmek için , küçük olan da üst kısma koyacağımız bölümün ortasında boşluk oluşturmak için kullanılacak. Bu işlemi her hangi bir kalıpla yapabilirsiniz. Kalp, çiçek, üçgen, yıldız ve s...

 Mesela; Kalpli kalıpların ortasını küçük kalple kesmek istedim ama küçük kalp daha büyük olduğu için istediğim ölcüde kesilmedi. O yüzden evde olan kalbe benzer küçük yaprak şeklini kullandım. ( alttaki ilk resimde olduğu gibi)
Yıldız kalıbının ortasındaki boşluğu oluşturmak için  krem sıkma torbasının ağzına yerleştirilen küçük halkayı kullandım. ( alttaki 2.resimde olduğu gibi)

Ya da evde her hangi bir kalıp yoksa bunun için endişe etmeyin. Küçük çay bardağı ile kesin sonra pet şişenin ya da küçük ilaç şişesinin kapağıyla üste konulacak kısımın ortasını kesip çıkarın ( resim 3 de olduğu gibi)

Yani Mutfakta çareler bitmez. Resimler inşallah yardımcı olmuştur bu konuda.
Kolay gelsin ve Afiyet şeker olsun!
İyi Bayramlar!






8 yorum:

  1. Harıka bır tatlı görünyor,ellerıne saglık canım bayramda herkes afıyetle yıyecek ınşallah.Şimdiden bayramın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  2. MMM:)))NEFİSS GÖRÜNÜYORR:))

    ellerinize sağlık..
    rabbim bu tatlıdan daha tatlı ve güzel bir bayram geçirtsin sizlere inşallah...
    sevgilerimle...
    iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  3. Canımm ellerine sağlık enfes olmuş tatlın sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Süper görünüyorlar.
    İnsanın uzanıp alası geliyor.
    Ellerine sağlık canım

    Bayramın mübarek olsun.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım tatlı süper olmuş, hayırlı bayramlar..

    YanıtlaSil
  6. kemalpasatatlisi.comAğustos 29, 2011 10:34 ÖS

    Gelin dostlar, bayram edelim, bayramlaşalım... Gelin bütün koşturmacaları bırakalım, bayram edelim, bayramlaşalım. Sevgilerimizi paylaşalım, sevgiyi çoğaltalım... Acılarımızı paylaşalım, acıyı azaltalım. İnciyi görmek dalgıcı sevindirir ve sevgide cimrilik bayramı mateme döndürür... Afrika'da derinden derine batmış inci inci dişlere dalgıçlar gerekiyor. Gelin bayram edelim. Çünkü bayramda sevgiler ırmak ırmak akar gönüllere... Irmak başında otururken aman ha, kimseden suyu esirgemeyin. Şimdi bayramdır; sevgi sahilde her çakıl taşında; sevgi her evde her sokak başındadır... Ağlayan kızımız ağlamayanların şetaretine katılsın artık...

    Bayramınız mübarek olsun!..

    YanıtlaSil
  7. Kalpler harika ve çok lezzetli görünüyor !
    Сърдечни поздрави ! :-)

    YanıtlaSil
  8. Sevalcim,yapışıp kaldım burda,harikasın ellerine sağlık.
    Şeker gibi bir bayram diliyorum arkadaşım.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM