Bu sene tatil üstüne tatil yapanlara çok imrendim. Daha yaz tatili bitmedi derken üstüne birde bayram tatili eklendi. Maalesef biz o gruba dahil olamadık bu sene. Teksas sıcağına + okul başlamasına+ bayramın hafta içinde olmasına mağdur kalanlardanız bu sene. Seneye Allah Kerim diyoruz.
Katmer poğaça blog dünyasında buldugum en güzel tariflerden bir tanesi.
Tadına bakanlardan tam not aldığım tarifi sizinle de paylaşayım.
Malzemeler;
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardagı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
- 1 yemek kaşığı kurumaya
- 2 çay kaşığı tuz ( azerbaycanlı arkadaşlara göre bir çay kaşığı)
- 2 çay kaşığı toz şeker (bu da azerbaycanlı arkadaşlara göre 1 çay kaşığı)
- Aldığı kadar un ( azar azar ekleyin)
Arasına;
- Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
- Az tuzlu lor peynir veya beyaz peynir
Suya 1 yemek kaşığı kuru maya ekliyoruz, üzerine 2 çay kaşığı şeker ekleyip mayalanması bekliyoruz.
Kabarıp taşan mayaya sırayla hamur için gereken malzemelerden un hariç hepsini ekleyip karıştırıyoruz. Unu azar azar ekliyoruz ve ele yapışmayan yumuşak hamur elde ediyoruz. Aslında un miktarı yaklaşık 4 orta boy su bardağı oluyor ama ne olur ne olmaz siz yine de azar azar ekleyin. Zaten hamuru yoğururken fark edeceksiniz yumuşacık harika hamur oluşacak bu da o demektir ki un yeterli
.
Hamuru mayalanması için 10-15 dakika bekliyoruz. hamuru ikiye bölüp her iki parçayı 10 adet yumurtadan biraz büyük bezelere ayırıyoruz.Hamuru açmak için tezgaha biraz un serpiyoruz. Bezelerden bir tanesini alıyoruz ve tatlı tabağı büyüklüğünde hamur acıyoruz.
bıçak yardımıyla hamurun her tarafına oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağından sürüyoruz. Sonra 2. bezeyi açıyoruz, yağ sürülmüş bezenin üstüne koyuyoruz ve bu işlemi 5 adet beze bitene kadar devam ediyoruz. Ama unutmuyoruz en üste konulan bezeye yağ sürmüyoruz. geriye kalan 5 bezeye de aynı işlemi yapıyoruz.
5 adet yağlanmış ve üst üste konulmuş hamurları da birlikte oklava yardımıyla tekrar büyük bir yufka gibi açıyoruz. Çok inceltmeye gerek yok. Sonra üçgen kesiyoruz. Üçgenin geniş olan kısmına ister peynir, ister de patatesli harcı koyup resimdeki gibi sarıyoruz.
5 adet yağlanmış ve üst üste konulmuş hamurları da birlikte oklava yardımıyla tekrar büyük bir yufka gibi açıyoruz. Çok inceltmeye gerek yok. Sonra üçgen kesiyoruz. Üçgenin geniş olan kısmına ister peynir, ister de patatesli harcı koyup resimdeki gibi sarıyoruz.
8) Yağlanmış tepsiye diziyoruz 30 dakika mayalanmasını bekliyoruz. Sonra poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
( amerika da yaşayan arkadaşlar fırının derecesi 370 F dir)
Afiyet olsun!
ELLERİNE SAĞLIK HARİKA OLMUŞ...
YanıtlaSilEllerine saglik afiyetler olsun nefis görünüyor katmar pogacalar
YanıtlaSilne kadar güzel görünüyor canım ellerine sağlık harika bir tarif
YanıtlaSilbir bardak çay iki katmer poğaça bana yeter
sevgiler
Çok severim bu poğoçayı yumuşacık oluyor. Ellerine sağlık canım şahane duruyor, sevgiler..
YanıtlaSilAblacım ellerine sağlık harika görünüyor ayrıntılı görsellemende süper olmuş =)
YanıtlaSiloffff offf yemede yanında yat denir ya;ama yatılmazki bunlarınn yanında löp lpö yenir arkadaşım ellerine sağlık.
YanıtlaSilİlk fırsatta hazırlamak isterim.
kocamannn,
sevgilerimle...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilsalam canim necesen .Poaçan çox gözel görünür .Seninde o gözel üzünü görsek çox gözel olar inşallah .Sağol öpdüm ..............R.............
YanıtlaSilcanım benım elletıne saglık bunlar harıka olmuşlar.TR de bayram bıtınce hepımız sitelere döndük inşallah guzel tariflerle gene beraber olacagız.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok güzel olmuş poğaçalar sevgiler.
YanıtlaSilNefis görünüyorlar ellerinize sağlık:)))
YanıtlaSilenfes olmuş anlatım ise süper:) walla canım çekti:) eline sağlık canım
YanıtlaSilgurbet el gerçekten zor ama napcaksın:) öyle işte:)
sevgilerimle
seval
ellerinize sağlık en kısa zamanda denemek istiyorum bu tarifi.mis kokusu burnuma geldi ble neredeyse :))
YanıtlaSilsevgiler