25 Ağustos 2011

BEŞAMEL SOSLU, KAŞARLI, KIYMA KAVURMALI PATATES PÜRESİ


Bu kadar uzun ismin tadı güzel olmalıydı. Olmuştu da. Sade patates püresi nereden nereye gelmişti.
Hatta ilk yaptığımda ogluşum " Anne sadece patates püresi yapsan olmaz mı?
Mahvetmişsin güzelim patates püresini" demişti ama ikinci defa yaptığımda
" Tamam itiraf ediyorum çok çok güzel olmuş" dedi.

Evet yemeyin tarifine geçmeden önce bir haftada olanları yazayım. Zaten yazmasam kabahat olur. Ben ve konuşmamak kesinlikle inanmıyorum :))

Ne yaptık, şükürler olsun iftar sofraları hazırladık, davetlere gittik, yemek yapıp resim çektik bol bol, ingilizce kursuna 2 haftalık verdiğimiz ara bitti ve yeniden yazıldım ve de bir az yüksek seviyeye.Yani anlaşılan bu senede yoğun tempolu dönem geçecek.

Rabbim başka sıkıntı vermesin ben memnunum okumaktan.Çünkü kendimi öğrenci olarak görmek zevkli geliyor ve o doyamadığım Üniversite yıllarındaymışım gibi, koridorda derse çalışan, elinde kitaplarla bekleyen öğrenci görmek çok güzel. Ve ben kendimi hala deli dolu kararlar veren 20 yaşında bir genç gibi,  derslerden sıkılan sınıfa esprili laflar söyleyerek şenlendirmeye çalışan  yaramaz öğrenci gibi hissederek inanılmaz zevk alıyorum.

Okumak, bir hedef için uğraşmak gerçekten çok zevkli.  Bazen yoruluyorum, bunalıyorum ama sonra öğrendiklerimi konuşmada kullanınca zevk alıyorum ve İşte bu benim hayalim, istediğim, hedefim, zahmetimin sonucu diyorum..

Sonra neler oldu;  Amerika da, Teksas da,  dışarıda yaklaşık 70 gündür devam eden 42 derece sıcaklara rağmen 2011 yılının  ders yılı bu hafta pazartesi başladı.
Yani  22/08/2011 in  Ders yılı.

Yazın tembelliğine, sabah saat 11 de 12 de uyanmakta zorluk çeken bizim bücürler, şimdi mecburen sabah saat 6 da kalkıyorlar. Çünkü burada okullar saat 8 de başlıyor ve hazırlanmak, kahvaltı yapmak, arabaya binip gitmek derken saat 7 oluyor.

Ayrıca  babanın okuldaki görevinden dolayı bir az daha erken giden mağdurlar kategorisine de dahil  benim tatlı bücürlerim. O yüzden de erken kalkıyoruz. Evden en geç saat 7 de çıkmak zorundalar.İyi olan Amerikada hayat erken başlıyor ve erken bitiyor.

Evet tarif kolay ve zahmetsiz. Bazen zahmetli olmasını isterseniz kıymaya benim gibi közlenmiş patlıcan ekleyerek Hünkar beğendiğe benzer yemek yapabilirsiniz.

Resimde çok kolay bir şekilde patlıcanların çekirdeklerini görebilirsiniz ama bu tarif o tarif değil.
Aşağıda  not geçeceğim patlıcanlı yapmak isteyenler için
  

BEŞAMEL SOSLU, KIYMALI KAVURMALI PATATES PÜRESİ Tarifi;


Kıyma Kavurması için :

  • 500 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası veya 2 adet büyük boy domates
  • 1 adet  büyük boy soğan
  • sıvı yağ 
  • tuz, karabiber, kimyon, kuru reyhan

Püresi için:

  • 5 adet büyük boy patates
  • 1,5 bardak süt
  • 100 gr kaşar peyniri 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (yaklaşık 50 gr oluyor)
  • 1 yemek kaşığı un
  •  tuz, karabiber



 Patates Püresinin Hazırlanması:


  •  Patatesler haşlanır kavukları soyulur, sıcak sıcak çatalla veya patates eziciyle püre haline getirilir.
  • Tereyağı tencerede eritilip üzerine 1 yemek kaşığı un ilave edilir. Un kokusu gidene kadar kavrulur, üzerine süt ilave edilip hızlıca karıştırılır. Un top top olmasın diye. Hafif koyulaşan sütlü karışıma patates püresi ilave edilir ve sürekli kaşığın arkasıyla ezilerek sütlü karışıma yedirilir.
  • Fazla koyu olmayan bir karışım elde edilir. Bu karışıma kaşar peynir eklenir ve peynir eriyince tuz, karabiber eklenip 2 dakika kadar ocakta tutulur, sonra ocaktan alınır.


Kıyma Kavurmasın hazırlanması: 


  • Tavaya sıvı yağ koyulur ( sıvı yağı siz kendiniz ayarlayın sanırım her kes bu kadar kıymanın ne kadar yağda pişeceğini biliyor. Ben göz kararı koyuyorum hatta çok koyuyorum çünkü yağlı seviyorum. Tahmini bu ölçek 4 yemek kaşığıdır.) soğanın kabukları soyulur ince doğranır yagda rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 
  • Kavrulan soğana kıyma ilave edilir. Orta kısıklıkta kıyma kendi suyunda pişirilir. Hafif sulu olan kıyma kavurmasına ister 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası eklenir kavrulur, ister de 2 adet büyük boy domates rendelenip eklenir.
  • Hafif sulu olan kıymaya tuz, karabiber,kimyon, kuru reyhan eklenip karıştırılır, ocaktan alınır.
  • Servis yaparken önce patates püresinden koyulur tabağa, sonra üzerine kıyma dökülerek servis edilir.


 

Not: Daha öncede bahsetmiştim. Ben kıymaya ilave tat olsun diye ocakta patlıcan közledim: patlıcanları 4 yere böldüm ( çünkü çok büyüktü ince olanları 2 yere bölmeniz yeterli )  alüminyum folyoya sardım kabuklarıyla birlikte, sonra ocakta sağa sola çevirerek közledim,  kabuklarını soydum, doğradım ve kavrulan kıymaya ekledim o kadar. Farklı tat oldu. İsteyen deneyebilir.

Afiyet olsun !

6 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık tam davet yemeği olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ablacım ellerine sağlık patates püresi yemeklerin yanına çok yakışıyor gerçekten.Hepimiz için hayat bi koşuşturmadan ibaret.Rabbim yeterki sağlık versin,huzur versin.Çok tatlı bi bayram geçirirsin ailenle inşallah.Şimdiden iyi bayramlar diliyorum.Kandilinizde mübarek olsun

    YanıtlaSil
  3. Deryaya kesinlikle katılıyorum harika gözüküyor,ellerine sağlık.
    Ben kaçırmışım bu postunu,oysaki sağ tarafımdasın hep,bide diyorum arkadaşım yayın yapmıyor bayram tatilindemi aceba diye?oruç başa vuruyo sanırım:)
    bende hayırlı,bol dualı bir kadir gecesi diliyorum.
    Rabbim nur doldursun,yüreklerimize,evlerimize,sevdiklerimize...

    kocamannn,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Lezzet üstüne lezzet olmuş..
    Ellerine ,emeğine sağlık canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ediyorum bu güzel yorumlar için. Hekesin kandili hayırlı olsun inşallah.
    Derya hanım : Tam davet için yaptım bende daha önce denemediğim halde. Ama beyenildi çok şükür.

    X celis: Sizin de kandiliniz, bayramınız hayırlı olsun canım.

    Sevgilerimle; Rabbim aclık göstermesin. Gerçekten bende arada sabah yediğimi unutuyorum.
    Hayırlı kandiller canım .

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel olmus Samire.Ben de denedim hatta patlicanli denedim evde cok sevildi.Puresinden nesrine de verdim.O da cok sevdi.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM