18 Ağustos 2011
KAYISI REÇELİ
Kayısı azerbaycan dilinde ərik demektir.
Okunuş şekli türkçede erik-tir. Türkçede E harfi Azericede Ə harfinin karşılığıdır. E`nin başı aşağı dönmüş şekili Ə dir..
Reçel de mürebbe demektir.
Azerbaycanın bazı bölgelerinde kayısı olarak kullanılsa da genel adı eriktir kaysının.
Aslında kayısı azericede kayısının kurutulmuşuna deniliyor yani kuru kayısı. Taze olana da Erik deniliyor. Eriğe de azericede ALÇA deniliyor.
İki devlet bir millet denilir hep Azerbaycan la Türkiye ye. Öğledir de, zaten ama dil konusuna gelince durum bir az farklılaşıyor. Tabi ki Orta Aysa türkleri arasında türkceye en yakın olan dil Azericedir. Konuşulunca o kadar kolay anlaşılmasa da en azından ortak fikir ne olduğu belli oluyor. Anlaşılıyor diyorum ama ilk defa Azerbaycan`a gelenlerin ve Türkiye ye gidenlerin dil konusunda başlarına gelen olayları da hatırladıkça yüzümdeki tebessüm bire bin artıyor. İnşallah önümüzdeki günlerin birinde bu konuyla ilgili hatıralarımı burada paylaşmayı düşünüyorum. Okuduğunuz zaman sizlerde çok güleceksiniz.
O zaman iki millet bir devletin dilinin yakın ama farklı anlamları olduğunu göreceksiniz ve benim bu güne kadar en çok okunan " Gidiyorum Türkçe ve İngilizce öğrenmeye" adlı yazıma bir daha hak vereceksiniz.
Şimdilik sadece bu meyveden nasıl reçel yaptığımı yazmak istiyorum. Elbette Amerika"da olduğumu ve buradaki meyvelerin 100 de 90% nin hormonlu ve ilaçlı olduğunu nazara alırsak kayısı istediğim sonucu vermedi. İlk yaptığım zaman bildiğim dede babadan kalma usulu denedim. Kayısıları ikiye böldüm üzerine şeker ekledim, sulanması için 5-6 saat bekledim ve sonra pişirdim. Kaysılar suda şekerden önce eriyince kayısı reçeli değil, kayısı marmelatı oldu.
İkinci denemede anladım ki önce şerbetini yapmak gerek sonra kayısıları eklemek gerek. Bunun sonucuda pek iyi olmadı ama en azından kayısılar şerbetin içinde yarı baygın durmaya karar verdi.
İşte bildiğim ve denediğim kadarını da yazmak istedim.
Malzemeler:
1 kg kayısı
1 kg şeker
1tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanması;
1. şekili:
Sert olan kayısılar yıkanır ve ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Reçel yapılacak kabın içine koyulur. Üzerine 1 kg şeker eklenir, 5-6 saat veya bir geçe yani sulanıncaya kadar bekletilir. İyice sulanınca ocakta ilk önce yüksek ateşte 5 dakika, sonra orta ateşte üzerinin köpükleri alınarak pişirilir. Ocaktan almadan 5 dakika önce 1 tatlı kaşığı limon suyu eklenir ve 2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Limon suyu şekerlenmemesi ve uzun süre bozulmadan kalması için önemli. Reçel soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup serin yerde muhafaza edilir.
2. şekili;
Reçel yapılacak tencereye önce 1 kg şeker ve yarım su bardağı su eklenir ve kısık ateşte şeker şerbet haline gelene kadar eritilir. Bir taraftan kayısılar ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır. Kaynamaya başlayan şerbet 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra kayısılar eklenir. Kayısıları ezmeden ara sıra karıştırarak, üzerinin köpüklerini alarak pişirilir. Bu süreci siz kendiniz ayarlayın. Zaten kayısılar çabuk pişiyor, önemli olan onları fazla eritmeden pişirmek. O yüzden fazla eritmeden ocaktan almamız gerek. Limon suyunu eklemeyi unutmayın.
Reçel soğuduktan sonra kavanoza doldurulur kışın soğuk günlerinde sabah kahvaltısında tereyağıyla ekmeğin üzerine sürülerek yenilir ya da Azerbaycanlılar gibi çay saatlerinde çayla afiyetle içilir.
Afiyet olsun !
merhabalar canım kayısı reçelin bence çok güzel çünki bu kaysıdan anca bu kadar olur bir MALATYAlı olarak ben kaysının çekirdeklerinden anladımki bu bizim oralarda zerdali dediğimiz kayısı cinsi... çekirdekler yuvarlak..eminim içi acıdır.
YanıtlaSilgenede çok güzel ben böylesinide severim:))afiyet olsun canım
Teşekkür ederim Fatma hanım. Nerde burda güzelim Malatya kayısısı. Çekirdekleri acıydı. Kayısının hafif ekşimsi tadı vardı. güzel olur diye düşündüm. Tam istediğim gibi olmadı ama.
YanıtlaSilHayırlısı, inşallah Malatya kayısısından da reçel yapmak nasip olur.
Seviler...
Ellerine sağlık arkadaşım.Emek verilirde güzel olmazmı?reçelin her türlüsünü çok seviyorum ben.Olsada yesem şimdi:)
YanıtlaSilAfiyet bal olsun.
sevgilerimle...
Ablacım herşekilde sen güzel yapmışındır =) şu görüntüye bakarmısın yaa içim pır pır oldu ellerine sağlık afiyetle tüketin inşallah hayırlı cumalar
YanıtlaSilSevgilerimle buyur misafirim ol ikram edeyim halis muhlis turk cayiyla.
YanıtlaSilXcelisim tesekkurler canim her ikisi guzel oldu dedigin gibi. Marmelatindan da insallah yeni kurabiye tarifi buldum onu yapacagim. Her halde o zaman a iyiki kayisi bozulmus marmelat olmus diyecegim.
YanıtlaSilSevgiler....
Canım ellerine sağlık reçelin kıvamı ve rengi süper olmuş ben daha reçel
YanıtlaSilyapamadım hiç:)))Şimdiden afiyet olsun sevgiler.
Çok da güzel görünüyor ellerine sağlık,sevgiler
YanıtlaSilellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor.Hayırlı Ramazanlar diliyorum.
YanıtlaSilŞahane görünüyor ellerine sağlık canım, bende bugün şeftali ve kivi reçeli yaptım sevgiler..
YanıtlaSilМммм ...lezzetli !
YanıtlaSilBen kayısı seviyorum :)
Поздрави !
Kahvaltıyı reçelsiz düşünemiyorum.
YanıtlaSilEn sevdiğimde kayısı reçelidir.
Nefiss görünüyor canım
Ellerine sağlık.
Canım sa,
YanıtlaSilkayısı reçeli bu yıl yapamadım, çünkü reçellik zerdali cinsi kayısı mıyorum ama mevsimini kaçırdım, şimdi pazarda arıyorum ama yok ne yazık ki. Geçen yıl reçelini yapmış ve siteye eklemiştim. Ben de senin gibi ilk önce ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardım ve öyle kaynattım ama marmelat gibi oldu :)Sonra kayısıları bölmeden bir şekilde çekirdeklerini çıkardım ve kireç suyunda birkaç saat beklettim, sonra şekerle kaynattım, Samire cim, inan ki süper oldular,kireç suyu kayısıları sertleştirdiği için dağılmadılar ve cam gibi şeffaflaştılar. hayatımda yaptığım en güzel kayısı reçeliydi. Vaktin olduğu bir zamanda denemeni tavsiye ederim. Balkabağı tatlısı yaparken de kireç suyunda biraz bekletiyorum, nefis birşey oluyor. Tavsiye ederim canım.
Mine hanım inşallah denerim. Kirec nerden bulabilirim burda bilmiyorum. Türkiyeden gelecek olan gönüllülere söylemek gerek. Teşekkürler canım .
YanıtlaSil