11 Haziran 2011

Tarçınlı Kek



 Evet yine 10 sene geri gittim, hafızamı karıştırdım ve o zamanlar sürekli takip ettiğim Kanal D`nin  yemek programından aldığım bu tarifi yapmak istedim.
Maalesef programın ismini ve beğeniyle izlediğim, çokta ünlü olmayan ama harika ve pratik yemekler yapan hanımefendinin ismini de hatırlamıyorum ne yazık ki...
Sadece hafızamda kalan, beğendiğim ve yaparken  pişirmeden krema gibi yenilecek kıvamda olan bu tarifi çok seviyorum ve pandispanya gibi yaş pastalarda da kullanıyorum. Çünkü Pandispanya hamurunu yapmayı  sevmiyorum maalesef. 
Kıvamını tutturmak çok zor geliyor.
Fırını açmamak gerekir, ama ben hep açıyorum.
Yumurtalar önceden çıkarılmalı buzdolabından, ama ben unutuyorum.
Unu ekledikten sonra tahta kaşıkla karıştırmak gerek, ama ben mikseri son hız çalıştırıyorum ve sair.... ve sair.... uyamadığım bir sürü kural...
  Ne yazık ki, canım yapmak istemediği tarifi  listeden siler ve bir daha ne zamansa, canım isterse diyerekten  rafa kaldırırım. 
 Derler ya tam o sırada şunlar şunlar .......  tuttu elimden...
 Benimde de elimden bu tarif tuttu  ve her zaman pandispanya olarak kullandım  pastalarda.


NOT;
Yalnız şunu belirtmek istiyorum; Malzeme listesindeki ölcüler her eve uymaz. Her evin kullandığı yemek kaşığı, su bardağı, şeker ve yumurta farklıdır. Yumurtanın, şekerin ne alakası var demeyin. Mesela bazen yumurta alırım bakarım geçen defa aldığım yumurtadan biraz daha büyük. Bazı şeker taneleri  bazen iri, bazen neredeyse pudra şekerine benzer haldedir. Un dahi değişiyor aldığın markaya göre. Kek kalıpları, tavalar her evde farklı ölcüdedir. Ben bunu kullandım sizde bunu kullanın diyemem. Belki tarifi yapmak isteyen kişinin evinde benim verdiğim ölcüde kalıp, tava, borcam yok. Ne yapacak, tarifi yapmak isteyen gidipte dükkandan yeni kalıp mı alacak? 
Hayır tarifi alacak, yapacak. Ne de eksiklik olduğunu, malzemede ne gibi değişiklik yapması gerektiğini, evindeki kalıplara göre uygulamasını bilecek. 
 Çok ünlü aşçıların tariflerini bile söyledikleri ölcülere göre yaptım, sadece bir ikisi hariç geri kalanları berbat oldu. Bu o demek değil bizim marifetimiz yok. Her bir hanım marifetlidir ve her yemeyi en güzel şekilde yapar. Sadece malzemeler her eve uymaz. O yüzden yaparken aynı sonucu alamazsanız sakın üzülmeyin ve site sahibine kızmayın. Bir daha deneyin, üstesinden geleceksiniz emin olun. Mutfak Dili kolay değil. Çok çalışırsan öğreneceksiniz. Kolay gelsin.



Malzemeler;
  • 125 gram tereyağı ( oda sıcaklıgında)
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 3 yumurta 
  • yarım limonun suyu( yaklaşık 2-3 yemek kaşığı)
  • biraz da limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 8-10 yemek kaşığı un

Üzerine;
  • 2 orta boy elma
  • 1yemek kaşığı şeker
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • badem kırıkları, hindistan cevizi ve ya iri çekilmiş ceviz
Hazırlanması;

İlk önce yumuşamış yağı ve şekeri mikserle çırpıyoruz. Sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. Sütü limon suyunu ekliyoruz. Hepsini birlikte çırpıyoruz. Sütün çürümüş haline benzeyen bir karışım oluşacak. Unu, kabartma tozunu da ilave ederek yeniden çırpıyoruz. Unun az olduğunu düşünüyorsanız biraz daha ilave edin.
Hamur aynı kremaya benzeyecek. Kalıbı da  tereyağıyla yağlıyoruz. Hamuru evimizde her zaman kullandığımız orta boy bolcama boşaltıyoruz.

Aşağıdaki  resimde unun kaşık ölcüsünü, cürümüş süte benzer ve kremaya benzer halini çektim.


1. versiyon:
  • Elmaların çekirdeklerini alıyoruz ve  kabuklu olarak ince dilimlere kesiyoruz.Dilimleri sırayla kekin her tarafına yerleştiriyoruz. Badem kırıkları veya iri çekilmiş cevizleri,  toz şekeri, tarcını serpiyoruz. Önceden ısınmış 180C derece fırında ( 350 F)  40 dakika pişiriyoruz.


2. versiyon:
  • Elmaları kabuklu olarak  küp küp doğruyoruz. ( kabuklu sevmiyorsanız soyabilirsiniz. ben bazen soyarak bazen soymadan yapıyorum.)
  • Üzerine şekeri, tarcını ekliyoruz ve ayrı bir kapta önce elimizle karıştırıyoruz. Sonra karışımı kekin üzerine ekliyoruz. Badem kırıkları veya iri çekilmiş cevizi serpiyoruz. Üzerine de hindistan cevizi serpiyoruz. Önceden ısınmış 180C derece fırında ( 350 F)  40 dakika pişiriyoruz.
  •   Resimler ayrı ayrı zamanda cevizli, bademli ve hindistan cevizi eklenmiş haliyle çekilmiştir.
  Afiyet olsun !


6 yorum:

  1. Ellerine sağlık,tarçın ve elma süper ikili nefis olmuş.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. kekler super gorunuyo ve oyleydi zaten ellerine saglik...
    tarifi bekliyordum bende...

    malzemelerde kac yumurta oldugunu goremedim onu da eklermisin abla?



    aslihan

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim.
    Aslıhancım hatırlattıgın için sag ol. Hazırlanma sırasında yumutaları tek tek kırn diye yazmışım ama malzeme listesinde unutmuşum.

    YanıtlaSil
  4. Instagramdaki elmali kek fotonuz beni buraya getirdi. Elmali kek denemeyi dusunuyordum. Tarifimi buldum:))

    YanıtlaSil
  5. slm. tereyagi yerine siviyag (1su bardagi) kullansak olmazmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz Rena cim yaxsi olmur o zaman.. Denemedim ama olmaz/ Cunku yag bunu kivamli edir/ Sivi yag eklenince mecburen sutu filan degistirmen lazim miktarini o zaman tarif bozulur. Dene istersen .. Belki olur :)

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM