12 Haziran 2011

ÇEKİRDEKLİ AÇMA



 Soru: Çekirdeği  kim sevmez acaba?
  Cevap; Küçükten büyüğe her kes.
Soru; Peki Çekirdekli açmayı kim sever?
Cevap; Tarifi yayınlarız sonrada statiklerden bakarız kaç kişi sevmiş diye:))

Bundan tam bir yıl bir ay önce yaparken güzel olmuştu. 
Daha dün gibiydi sanki bu tarih 9/5/2010. 

Komşuda pişer bize  de düşer denir ya..
O gün  bizim türk komşulara da düşmüştü bu açmadan bir tabak. 
Espride hemen gelmişti arkasından.
Telefonla arayarak "çekirdekleri tek tek siz mi ayıkladınız?" diye merakla sormuşlardı meraklılar;))
 Bende, tabi biz yaptık, hem de 10 dakika içinde 200 gr:))
Şaka tabi ki...
Çekirdekleri markette öyle pakette hazır bulunca ne yapabilirim diye düşünmüştüm. Aklıma ilk gelen açma, sonrada Azerbaycanın en güzel helvası çekirdek helvası olmuştu.
Açmayı yaptım ama çekirdek helvasına söz veremem. Sadece benzeyebilir aynısı çok zor yapamam.
 Açma tarifi her keste aynıdır. 
Bende kuralı bozmadım ve her kesin yaptığı gibi yaptım.



Malzemeler;

 2 yemek kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık süt
1 cay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardagı su
2 cay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
4-5 su bardağı un ( daha da gerekebilir)
1 yumurta sarısı ( üzerine)

İçine; 

Ayçiçeği çekirdeğinin çekirdeği. Yani içini.


Hazırlanması;

Bir su bardağı ılık, hatta ılıktan daha çok sıcağa yakın suya 2 yemek kaşığı kuru mayayı ekliyoruz. Üzerine de 2 şeker kaşığı şekeri ilave edip karıştırıyoruz. 
Not; sakın mayanın üzerine suyu eklemeyin. Suyun üzerine mayayı ekleyin. İyi kabarmıyor, çok denedim.
Bardağı hamuru yapacağımız kabın içerisine koyuyoruz. Maya kabarıp taşarken de kullanacağımız kaba dökülsün . 
Üzerine kapak örtüyoruz ve ya karanlık yere koyuyoruz. Bu işlem mayanın çabuk  ve daha iyi kabarması için en kısa yol. 
Kabaran mayaya ilk önce sütü sonra yoğurt, sıvı yağı, tuzu ilave ediyoruz. Bunları iyice karıştırıyoruz. 
Unu azar azar ekleyerek ele hafif yapışan (çok değil)  yumuşak hamur yoğuruyoruz. Bir saat kabarmasını bekliyoruz. İyice kabarması için kabın üzerine poşet geçiriyoruz.
 Elimizi yağlıyoruz, hazır olan hamurdan  küçük parçalar alıyoruz. Hamuru açacağımız yeri de yağlıyoruz yapışmasın diye.
Elimizle daire şeklinde açıyoruz. 



İçine çekirdekten bir az serpiyoruz ve rulo yapıyoruz.
Ruloyu da kendi etrafında yılanın kıvrılıp yattığı pozisyona benzer bir şekil veriyoruz. ( Benzetmem garip gelebilir. Aklıma sadece böyle anlatabileceğim geldi. Kusura bakmayın)
Çekirdekleri önceden bir az kavuraraktan kullanabilirsiniz.
Yağlanmış tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çekirdeklerden bir az serpiyoruz. 250 C fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. ( fırın ayarı F olan arkadaşlar 350 F kullanabilirler)
Afiyet olsun!


11 yorum:

  1. Vaouvv Şahane görünüyor canım ellerin dert görmesin mutlu haftalar, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Harika bir tarif olmus !! çok begendim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Harikaaaa,kim sevmeyebilir yaa
    ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  4. Açmalar harika görünüyor yanınada tavşan kanı çay mıııııııım deymeyin keyfinize,ben de yaparım ama sizinkinin şeklide harika olmuş.Afiyet bal şeker olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. nefis olmuş, çekirdekler de ayrı bir lezzet katmıştır, ellerine sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Samire ablacim Acmalar nefis gorunuyor bize de yapar misiniz?:) Abla ya senin enerjine hayranim nasil yetistiriyorsun,yapiyosun bilmiyorum 1 saat icinde masayi donatiyorsun tek kelimeyle Masallah diyorum.Bu arada blog'unun yeni goruntusu cok guzel bir hava katmis.Ozellikle de meyveler (a specially erik!!!)Bu arada bugun ki Cilekli pastaya da bayildim.Sizi ve yemeklerinizi cok ozleyecegim:(

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Mutfak Dili,
    evet Türkçede "yağış" kelimesi sık kullanılan bir kelimedir.Yağmur ile eş anlamlı olsa da "kar" içinde kullanılır."Kar yağışı" şeklinde...
    Umarım açıklayıcı olmuştur.Kafanıza takılan birşey olursa gene yardımcı olmaya çalışırım. :))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Canım mutlu pazarlar ellerine sağlık ben bayılırım çekirdek ve aç
    maya:)))İkisinin uyumu süper olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. enfes görünüyor ellerinize sağlık. çekirdekli hiç yemedim amaeminim enfes olmuştur. zira çekirdeği çook severim. sevgiler

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir fikir,bayıldım....
    küçük ekmekçikler yaparkende bu çekirdekler güzel olur......
    ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. tam da bugün dolapta elime bir paket çekirdek geçmişti ve artık bunları kullanmalıyım diye düşünmüştüm:) Şimdi sizde bu tarifi görünce ister istemez gülümsedim. Samire cim, profilini okudum, biz birbirimize çok benziyoruz, beğendiğimiz filmler bile hemen hemen aynı :))

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM