9 Mart 2011

BEŞAMEL SOSLU SEBZE ÇORBASI



Çocuklara yemek yedirmek son zamanın en kritik durumudur her halde. Bu konuda zorlanan anneler bana hak verecektir. Bizim evde de bu problemle karşı karşıyayız. Elle sayılacak kadar yemek çeşidi yiyor benim nergiz kokulu kızım. Yoğurt çorbası, pilav, mercimek çorbası, cacık, bazen makarna, bazen patates kızartması, tavuk, köfte. Sebze tadını ne yazık ki bilmiyoruz, patates hariç . Bazen zorla da olsa deneme yaptırıyoruz. Deneme sürecinde beğeniyor, sonra çabuk  vazgeçiyor. Beşamel soslu sebze çorbasını da böyle keşif ettik. Geçen sene Ramazan sofrasında arkadaşın yaptığı bu çorbayı çok sevince, mutluluktan uçacaktım. Tarifi almıştım ama bunu yapacak kadar cesareti bulamamıştım kendimde. Acaba beğenir mi, beğenmez mi?
Neyse cesaret geldi bu aralar yaptım. Dedim ya deneriz bazen severiz bazen sevmeyiz aynı tadı. Sonuç bizim için güzel kızım için her zamanki gibi hüsrandı, beğenmemişti. Olsun bir kere denemiş, annem sevdim de, yapmadı dememesi için yapmıştım.
Olurda bir gün kızım hayırlısıyla büyür, benim bu acizane yaptıklarımı inceler,  bu çorbayı ben sevmiyordum acaba şimdi severmiğim der de yapar, beğenir diye tarifi buraya kaydetmek istedim.


Malzemeler:
5-6 dal brokoli
2 adet havuç

1 adet domates
1 adet yeşil biber
4 su bardağı su 
tuz. karabiber, nane

Beşamel sosu için;

2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı





Hazırlanması;

1. Tüm sebzeleri küp küp doğrayıp,  4 su bardağı suda iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
2. Malzemeleri el blendırıyla püre haline gelmesi için çırpıyoruz. Blendır yoksa sebzeleri süzgece aktarıyoruz, kaşık yardımıyla ezerek süzgecten geçiriyoruz.
3.  2 yemek kaşığı tereyağını çorba  yapacağımız tenceresine koyuyoruz, ısınan yağa 1,5 yemek kaşığı unu ilave edip un kokusu gidinceye kadar karıştırıyoruz.
4. Kavrulan una sütü ekliyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. Un sütü karışıp kaynamaya başlamadan süzgecden ve ya  el blendırından geçirdiğimiz pürü halinde sebzeleri suyuyla birlikte sütlü karışıma ekliyoruz.
5. Sütlü çorbaya tuz. karabiber ilave edip 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.
6. Nane serpiyoruz, servis ediyoruz.



 Farklı şekilde yapsak;


Tüm malzemeyi daha önceden robottan geçirerek suda kaynatır, sonra beşamel sosunu hazırlar,  direk suda kaynayan, pişen sebzeleri sosa ekleriz. Tuzu, karabiberi ekler, 5 dakika kaynatır, altını kapatırız. Tercih sizin. Hangisi kolay geliyorsa.


Afiyet olsun !

7 yorum:

  1. bencede guzel olmustur. Ah su cocuklar.

    YanıtlaSil
  2. besamel soslu! hmm eminim cok lezzizdir :)ellerine saglik canim miniginide afiyet sifalar olsun InsAllah..

    bu arada benim kücük adamimda pek secicidir heleki corbalarda, cok acta olsa mercimek corbasini kesinlikle agzina almaz hatta yüzüne bile bakmaz :) ona olacak salcali veya beyaz corbalar.. onlara bayilir :)

    kocaman sevgilerimi gönderiyorum canim...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çok lezzetli vve sağlıklı bir çorba canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Çocukların yeme sorunu bence büyük problem Allah kolaylık versin çorba çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. çok şükür kızımdan yana hiç sorun yaşamadım ne olsa yer.ama yemeyen çocuk eminim çok zordur.
    ellerine sağlık şifa olsun inşallah...

    YanıtlaSil
  6. çok besleyici bir çorba olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Samirecim beşamel sosu çok kullanırım ama çorbada kullanmak aklıma gelmemişti.harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM