İlk önce Libya`dan Türkiye`ye dönmek üzere olan Şeyma yani Cafe Pepela arkadaşa Allahtan yar ve yardım diliyorum. İnşallah en kısa zamanda güzel yemekleri ve yazılarıyla yeniden aramızda olur diye dua ediyorum.!
Pepela`cım, kelebek ol gel yeniden aramıza. !
Mikrodalga fırında buzdolabını süsleyen eski yemekleri ısıtıp-ısıtıp yediğimiz gibi, benimde blogun iyi ki taslak yeri var. Ne zamansa yüklediğim yemeklerin orasını burasını düzelterek yayımlıyorum. Vakit bulup mutfağa girmeyi çok özledim. Aslında normal zamanda mutfağa zor girerim . Bakmayın site açtığıma.
365 günün belki de sadece 100 gününde kendimize özel yemek hazırlamışımdır. Bu yüzden evde her kes misafiri ve benden istenecek özel siparişi çok seviyorlar.
Çünkü siteleri dolaşarak aldığım, arşivde kalabalık yapan yemekleri denemek için ya misafir gelmeli, yada benden özel bir tatlı, börek, kurabiye istenmeli ki bende tarifleri denemek için tozlu mutfağın kilerini açayım.
Sanırım benim gibi evde her kes geçen sene sitemizde oturan bekar türk öğretmenleri çok özlüyordur. Çünkü ya ben onlara, bekar yemek yapamazlar der, ev yemekleri hazırlamaya çalışırdım yada,onlar özledikleri yemekleri benden yapmamı isteyince fırsat bu fırsat der mutfağı şenlendirirdim.
Kimilerini mutlu etmek içindir, aslında yemek yapmamız. Kendimizi, ailemizi, sevdiğimiz arkadaşı, dostu, misafiri. site ziyaretçilerini vesaire....
" Elinse sağlık harika olmuş"
" Ayyy ne kadar güzel tadı var"
"Uzun zamandır yemiyordum,özledim bu tatları"
Süslediğin masanın makine hafızalarına kayt edilmesi bir başka mutlu ediyor insanı. Hele ki biz hanımları..
Güzel sözlere bayılmamıza, yağ çekilmesini çok sevindiğimize, çok sevdiğimize, nazımıza, sitemimize, üzüntümüze, özlemimize tüm şairler şiirler yazar, şarkılar bestelenir, cilt-cilt romanlar yazılır...
Boşuna dememişler kalbe giden yol dilden ve mideden geçer diye..
AY.... ben yine konuştum...
Her defa söz veriyorum yazı yazmadan tarif yayımlıyamıyorum, olmuyor..
Bu tarifte geçen bir arkadaş çok anlattı.. Eve gidince yapacağım, çok özledim, çok canım çekti diye diye ( arkadaş hamile o yüzde) eve gitmiş yapamamış. Bende ona sürpriz yapmak için yaptım. Kime niyet, kime kısmet:)))
Kısmet bu sefer başka birine çıktı. Hamile arkadaşa da hala yapamadım.
Şimdi okuyunca, AAAA.... çok kötü olmuş diyorsunuzdur:))))
Yok öğle değil. Ona yaptım bunun benzerini, yani Elmalı tart yerine, elmalı kurabiye yaptım. İnşallah elmalı tartıda yaparım bir gün...
Tarif şöyle:
- 150 gr margarin
- 2 yumurta
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- yarım paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- aldığı kadar un
İç malzemesi için;
- 3 elma
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 5-6 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
Hazırlanması:
Hamurdan önce iç hazırlayalım. 3 elmanın kabukları soyup, rendenin salata yapmak için kullandığımız tarafında rendeleyelim. Rendelenmiş elmayı, şekeri, tarçını, cevizi ekleyelim tavaya koyalım. Ocakta elmalar suyunu bırakıp, sonrada çekene kadar kavuralım.
Soğuması için bir kenara koyup hamuru hazırlayalım.
Hamur için gereken malzemeleri hepsini birlikte karıştırıyoruz. Unu azar azar ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak hamur yoğuralım.. Hamurdan bir parça üstüne süs yapmak için ayıralım, kalan hamuru tartı yapacağımız tavaya elimizle yayalım. Kenar kısımlarını bir az yüksek yapalı ki iç malzeme kenarlara taşıp yanmasın. Sonra iç malzemeyi dökelim, onu da her tarafa yayalım. Ayırdığımız hamurdan uzun şeritler yapıp kafes gibi ister sağdan sola. ister X şekilinde kafes yapıyoruz.
1. Hamurdan farklı şekillerde kese bilirsiniz.
2. Hamura bir az daha un katıp sert hamur oluşturursunuz, sonra sert hamuru hazırladığınız tartın üzerine rendelersiniz.
Ben hem kafes hemde kalp şekilinde kestiyim hamurları yerleştirdim .
Şöyle ki hamurdan bir azını oklavayla unlanmış tezgahın üzerinde yaydım, kalp kalıbıyla kestim. Hamur yumuşak olduğu için tezgahın üzerinden kalpleri almak zor oldu. (kalpler her zaman kırılgandır dikkat edelim)
Bu yüzden bıçağın uç kısmıyla dikkatli bir şekilde aldım, tartın üzerine yerleştirdim. Daha sonra hamurdan şeritler yaparak kafes oluşturdum. ( Resimlerde ayrıntısı var.)
200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.
Afiyet olsun.!
Elmalı tartı pek severim,uzun zaman oldu yapmayalı her gün yeni bir şeyler denemekten fırsat bulamıyorum.Elerinize sağlık nefis görünüyor resmini görünce hem canım çekti,tadını özlediğimi farkettim,en kısa zamanda yeniden pişirmeliyim.Sevgiler.
YanıtlaSilHarika görünüyor ellerine sağlık,bir dilim olsa da yesek şimdi:)
YanıtlaSilRabbim pepela'nın ve diğer sıkıntıda olanların yardımcisi olsun
YanıtlaSil****
elinize sağlık çok güzel görünüyür tart
amin canim INSALLAH!!!
YanıtlaSiltartin enfes görünüyor..ellerine saglik .. sevgiler ;)
bende de tart hamuru var, ama icine ne koysam diyorum, elmayi sevmem ben.
YanıtlaSilYorumlar için teşekkür ederim. İnşallah Pepeladan güzel haberler alırız.
YanıtlaSilTaze anne elmayı sevmiyorsansa sevdiğin her hangi bir reçeli koy. Cilek reçeli ola bilir. Amerikada reçel bulmak zor. Reçel var ama içinde meyvenin taneleri az. Onları kulla bilirsin . Sen daha iyi bilirsin ş Her halde jam diyorlar. ama dikkat et içinde hafif taneleri olandan al. Onu cevizle karıştır. Tartın içine koyup bişire bilirsin canım kolay gelsin.
bilgi icin tesekkur ederim ama ben receldende ogg nefret ederim hele o taneler, migdemi bulandirir :) Annem kucukken zorla vermeye calisirdi bende hepsini cikarinca bana kizardi :) Cikolata sosu filan koysak olmazmi, yada ne bilim, ispanak, sosis peynir karisimi tarzi. Ben recel, meyve marmelatlarini yiyemem. Jel de dahil. Ama puding mesela nasil olur.
YanıtlaSilEvvela ziyaretiniz için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık tariflerde böyle olmuyor mu? biraz değişiklik biraz katkı al sana yeni bir tarif bu kadınlarımızın fıtratında var şekil harika görünüyor.Malatyalı değilim ama Malatyanın geliniyim.Aslen Erzurumluyum ama kökenimiz Azeri.18 senedir Malatyada oturuyoruz Eşim Malatyalı;16,15 yaşlarında imam hatipte okuyan kızlarım var, 12 yaşındada bir oğlum var Rabbim bağışlarsa.. bol selamlar...
YanıtlaSilSALAM NECESİNİZ MENDE =ELMALİ TORT= ÇOX HAZİRLAMİŞAM GÖZEL OLUR .ELLERİNE SAĞLİK SENDE GÖZEL BİŞİRMİSEN .SAĞOL ÖPDÜM HERŞEY KÖNLÜNCE OLSUN İNŞALLAH ==REYHAN==
YanıtlaSilTaze Anne: Koya bilirsin. Geçen hangi sayti hatirlamıyorum orda çok güzel yapmıştı. Marshmallov koymuştu. alt kısmınada çıkolata. onun tarifini yapmak istiyorum. yapınca yayınlarım inşallah. Ben reçeli çok severim. Ama Amerikaya geleli yiyemiyorum. ağız tatdım bozuldu. Bizim memeleket çok ünlüdür reçel konusunda. Burda hem meyva çok pahalı. hemde memleket tadı vermiyor.
YanıtlaSilDilek hanım bende azeriyim ama türk geliniyim. Maşallah Allah bağışlasın.Rabbim en güzel bir şekilde Ona kul olarak yütiştirmeyi nasip etsin evlatlarımızı ve bizi. Malatya yemekleri Erzurum yemekleri kadar güzeldir ama siz her halde artık Malatya mutfağını kullanırsınz. Artık sitenizden oğreniriz. Erzurum Malatya yemeklerini. Kolay gelsin Sevgilerle...
YanıtlaSilmerhabalar..
YanıtlaSilkıymetli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum..
bloglarımızın yayınlarını iziznsizce yayınlayan bir site var ne yazıkki.. herkes bu dertten muzdarip..
pratikyemektarifleri.info sitenin adı:(
Merhaba canım çok güzel olmuş eline sağlık sevgiler.. Tarifkolik
YanıtlaSil