25 Şubat 2011
KAŞARLI TAVUK
Bir milleti yakından tanımak istiyorsan ilk önce onun medeniyetini öğrenecek ve mutfağını inceleyeceksin. Türk mutfağını yeteri kadar inceledim sanırım. Şimdi sıra Amerika mutfağında. Dünya nimeti aynı ama yapan, pişiren farklı millet olunca farklı fikir, farklı mutfak, farklı tat ve yemek çıkıyor ortaya. Amerika mutfağında neler var diye merak edip kitapçıdan yemek kitapları aldım bir kaç tane. Hepsi bir birinden farklı tarifler var kitapta. Kullanılan malzeme aynı fakat baharatlar çok farklı. Amerika`da özellikle de meksikalıların da çok kullandığı yeşillik türü var ismi ingilizce; Cilentro, Azerice ve türkçe Kişniş: yani Çin Maydanozu olarak ta bilinen bir tür yeşillik ve Rosemary : Türkçede Kuşdili diye bilinen bir tür yeşillik . Marketlerde hem tazesini hemde kurutulmuş olarak bulabiliyorsun bu yeşillikleri.
Her iki yeşillik türk mutfağına çok uzak kalıyor. Bende rose mary`i sevmedim, kokusu çok ağır .
Kişnişi azerbaycan mutfağından da bildiğim için çok da yabancı gelmedi, hatta çok sevinmiştim burada bulunca.
Yemekler arasında bizim ağız tadımıza uygun olanlarını. bir gün yapma niyetile sayfalarını katladım:)))
O zaman ne zaman bilmiyorum:)))
Bu gün yazacağım tarifi ise televizyondan gördüm. Çok hoşuma gitti, yaptım. Belki de her hangi bir sitede vardır tarif. Aynısı veya benzeri.
Yapımı bir az uzun olsa da yediğin zaman bu zahmeti unutuyorsun.
Türk mutfağındaki içli köfte, mantı, çiğ köfte yenileceği zaman zahmeti çoktan unutulur ya..
Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
2 adet domates
1 adet yeşil biber
150 gr rendelenmiş taze kaşar
1 tatlı kaşığı karışık baharat (veya siz hazırlayın bunu bir az tuz, karabiber,kimyon, nane, ve s birlikte karıştırıp kullanın)
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanması:
Tavuk göğsünü yıkayın,1 tatlı kaşığı baharatı tabağa dökün ve tavuk göğüslerinin her tarafını bu baharata bulayın.
Sonra tavaya sıvı yağı ekleyin. Tavuk göğüslerini yağda her iki tarafı hafif kızarana tadar pişirin.
Kızaran tavuk göğsünü bir tarafa alın, aynı yağa önce küçük doğranmış sarımsakları ekleyin bir az pişirin. Sonra rendelenmiş 2 adet domatesi de ekleyip yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin.
Tavuk göğüslerini domatesli karışımın içine ekleyin. Tavanın ağzını kapatarak, kısık ateşte tavuk göğüsleri yumuşayıncaya kadar pişirin. Rendelenmiş kaşar peynirini hazır olan yemeyin her tarafına ekleyin.
Ağzını kapatın, 4-5 dakika bekledikten sonra ocağı kapatın . Bu zaman zarfında kaşar peyniri erimiş olacak. Servise hazırdır.
Not: Tavuk göğüslerini kuş başı doğrayarak kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.!
harika gözüküyor hemen yarın yapıcam:)ellerıne sağlık...
YanıtlaSiltürk mutfagini cok cok sevsemzde benim icin yeri apayri olsada yinede bende dünya mutfagini incelemesini yeni kesiflerde bulunmasini cok seviyorum..
YanıtlaSilgüzel paylasimlarda bulunmak dileyigle ;)
kasarli tavuk enfes görünüyor canim! gel beni ye ye diyor ;)
ellerine emegine saglik..
mutlu bir haftasonu diliyorum..
Emeksiz yemek olmaz değil mi...?Çok emek verdiğine göre eminim çok da lezzetli olmuştur,ellerine sağlık.
YanıtlaSilSamirecim çok güzel bir yemek olmuş çok lezzetli duruyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilMakinamın markasını sormuşsun canım.
Canon 550D ama fotoğraf çekimindeki teknik,ışık ve objektifde önemli tabii birde fotoğraflar çekildikten sonra bilgisayar ortamında biraz düzenliyorum ;-) Güzel yorumun için teşekkür ederim, Sevgiler..
Samira'cım idden kolay ve güzel bir tarif. O kadar yapılabilir geldiki, hemen deneyesim var. ama evde tavuk eti yok şu an:) Ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilBende baharat tutkunu biriyim. Son zamanlarda ki favorim yenibahar. Katmadığım bir yemek kalmadı sanki.
Değişik mutfaklarda her zaman ilgimi çekmiştir.Ama türk mutfağının tahtına hiç biri oturamaz bence.
Muhabbetle canım...