24 Ekim 2010

İNCİR TATLISI


“İncire ve zeytine antolsun ki,” Tin suresi (95. ci sure )birinci ayetini her zaman okurken neden incire ve zeytine yemin edilmiş diye düşünürdüm. İncir tatlısını yaparken de düşündüm ve  benim gibi düşünenler var dedim. Bu yüzden bu ayetin  kısada  tefsirini sizinle de paylaşmak istedim.

  Yüce Allah bereketli oldukları ve çok yararları bulunduğu için  bu nimetlere yemin etti ve İkrime ( ra )’de derki; yüce Allah incir ve zeytinin bittiği yerlere yemin etti Çünkü incir Dimaşk bölgesinde, zeytinde Beyti Makdis’de çok olur Bu mana daha açıktır
Böylece bu yemin, Allah’ın; vahiy ve semavi emirlerle şereflendirdiği mukaddes yerlere yapılmış bir yemindir
Dolayısıyla, İsa ( as )’ın doğduğu, Peygamberlik vazifesini yaptığı ve oradan göğe yükseltildiği mukaddes beldeye; ilahi kitaplardan İncil’in, Tevrat’ın ve Zebur’un indiği o beldelere yemin olsun ki
Peygamber Efendimiz (sav) bir tabak incir hediye edilip ondan yedi ve sahabelerine: "Bundan yiyiniz. Eğer ben bir meyvenin cennetten indiğini söylersem iste cennetten inen meyve bu incirdir." buyurdu

İncilin faydaları nelerdir, Bakalım  : 

İncir hoş bir meyve, latif bir gıda ve çabucak hazmedilir Aynı zamanda ilaçtır
İnsanın tabiatını yumuşatır
Balgam söker ve böbrekleri temizler
Mesanedeki kumların atılmasını sağlar
Beden şişmanlatır
Karaciğer ve dalakta kapalı olan damarları açar
Sütle kaynatıldığında ses kısıklığına iyi gelir
Kalbe ferahlık verir
Sindirim organı sancılarını giderir
İncirde şeker organik asitler, sabit yağ ve vitaminler (A,B,C) vardır.

Rabbime şükürler olsun ki,  bir çok ülkede bu meyveyi tanımayanlar varken biz bu meyvenin en güzel çeşitlerine sahibiz ama maalesef az tüketilen meyveler sırasında yer almaktadır.
Reçeliyle sabah kahvaltı sofrasını süsleyen bu meyvenin kurusundan bende tatlı yaptım. Lezzeti ve görüntüsüyle soframı süsleyen bu tatlının tarifi çok kolay. 

Malzemeler:

400 gr kuru incir
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz  (badem de güzel oluyor)
1 çay kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt


Hazırlanması;
İncirleri yıkayın ve saplarını kesmeden yarım saat kadar, ılık suda yumuşaması için  bekletin. Yumuşayan incirlerin alt kısmından cevizi doldura bilecek kadar oyuk acın. Ceviz ve tarçını karıştırın.  Bu karışımdan incirlerin içine taşmayacak kadar dolduruyoruz ve elimizle torba ağzını büzer gibi incirlerin ağzını elimizle bastırarak kapatıyoruz. Tencereye, sapları yukarıda kalacak şekilde  dizin.
Ayrı bir kapta süt ve suyu ısıtın ve  şekeri ekleyerek karıştırın. Bu karışımı kaynatmadan ılık halde tencereye dizdiğimiz incirlerin üzerine ekliyoruz. 20 dakika pişiriyoruz.
Ben bu işlemi yaparken sütün pütürleşen koyuluğu incirlerin üzerine yapıştı. Mutfakta çareler bitmez deyerek teker teker incirlerin üzerinden sütün koyuluğunu temizledim. Neden  oluştuğunu anlamadım. Olmaması gerektiğini düşünüyordum. Ama oldu ve bende bu uygulamayı yaptım . Buna rağmen tadı ve görüntüsü güzeldi. İncirleri sıcakken tabağa alın ve kalan sosu üzerine gezdire bilirsiniz. Soğuyunca bir tatlı kaşığı kaymakla servis ede bilirsiniz.

Afiyet olsun!

4 yorum:

  1. begendigin için çk teşekkur canm her zaman beklerim,emeklerine saglik blgunu izlicektim ama servis sorunlu

    YanıtlaSil
  2. Tatlı nefis görünüyor..Eee ne de olsa incir cennet meyvası değil mi? Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz için teşekkür ederim. Güzel düşünen güzel görür. Sizinde ellinize saglık.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık ..

    sevgiler

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM