29 Ocak 2014

Çikolata Soslu Taze Meyve Süslü Pasta ..


 

Uzun zamandır şöyle çikolata sosu ve üzerinde taze meyveler..
Yazın aklıma gelseymiş ya bu pasta..  Taze meyvelerin bolca olduğu zamanda..
Ne hikmetse tutmuş kışın gelmiş. Kısmetli biriymişim ki kışın ortası kiraz buldum..
Bulduğum fırsatı en iyi bir şekilde değerlendirdim..

Bu gün öğlene doğru uyandım.. Evde iş çoktu ama yapacak Samire yoktu ortada.. Aklım fikrim mutfaktaydı. Çünkü bir kaç gün önce oglum " Anne lütfen bize okula çok yemek koy.. Okuldan sonra eve gelmek için babamın işi bitsin diye bekliyoruz, o sırada çok acıkıyoruz"demişti.. O günden sürekli bir şeyler koyuyordum ama yine gözüme hep az geliyordu..
Anneyim ya, üzülüyordum hep aklıma gelince " Oyy benim yakışıklı oglum. Oy benim kara kuzum ( gerçi oglan kara degildi ama kafiye uysun diye ), Oy civanım, Anan ölmesin senin, sen okulda aç mı kalıyorsun, " diye diye geziniyordum.. Bu gün maksadım mutfağa girip şöyle okula koyabileceğim kek, poğaça yapmaktı..Ama gel gör ki bir kaç gündür aklimda şöyle bol cikolata soslu pasta yapip ortasina taze kiraz, yaban mersini, frambuaz, bogurtlen dizmekti..
Evet aldığım meyveler de bozulmaya doğru yol almıştı,benimse aklim pogaça, kek derdinde.. Her ikisine ortak çözüm lazımdı.. Sever benim çocuklar çikolatalı pastayı diyerekten bir pasta yapıp işi kökünden çözmüş bulundum.. Nasılsa yarın hava soğuk olcak uzun zaman sonra Austin`de ikinci kere kar yağma ihtimali olcak ve okullar kapanacak.....



Annenin merakı, çocuğun sevinci olan pasta tarifi bu..
Pandispanya tarifi Sevgili Müge Hüner hanıma yani Hünerli Bayanlar bloguna ait..
Çok kolay ve kesinlikle tutan bir tarif.. Yanlız bir iki püf noktası var onu da Not bölümüne ekliycem..

Çikolata Soslu Taze Meyve Süslü Pasta ..



Not:
  • Pandispanyanın iyi kabarması için, fırında çökmemesi için  gerekli olanlar
  • Yumurtalar bir gün önceden buzdolabından çıkarılacak.
  • Yumurtanın akı ve sarısı ayrı kaplarda çırpılacak
  • Yumurtanın akı kesinlikle cam kasede çırpılacak..
  • Çırpılmış yumurta akı diger karışıma en son eklenecek ve sadece ıspatula veya tahta kaşıkla karıştırılacak..
  • Kalıp tereyağı ile yağlanacak..
  • Fırın kapağı pişme süresinde çok açılmayacak.
  • Pandispanya fırından hemen alınmayacak..
  • Pastan;n aras;na normal krema da yapabilirsiniz, kremsanti de surebilirsiniz. 
  • Istege gore bir su bardaginin basindan az soguk sute portakal suyu sıkıp yarisini  taban kismini islatmak icin yarisini da ust kisim icin kullanabilirsiniz. Yaş pasta gibi olsun istiyorsanız...

Malzemeler :

  • 4 yumurta
  • 4 türk kahve fincanı şeker
  • 4 türk kahve fincanı un
  • 1 türk kahve fincanı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yag
  • 3 yemek kasığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz Portakal veya limon kabuğu rendesi ( yaklaşık 1 yemek kaşığı)

Ara Kreması için :

  • 1 paket krem santi
  • 1 bardak sut
  • yarım su bardağı çekilmiş ceviz

Çikolata sosu için :

 (Youtube`dan alınmıştır tarif)

  • 2,5 su bardağı sut
  • 1 bucuk çay bardağı damla çikolata
  • yarim çay bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı dolusu nişasta
  • 3 tatlı kaşığı dolusu kakao
  • 50 gr tere yağı

Pandispaniyanın hazırlanması:

  • 4 yumurtanın akını sarısını ayırıyoruz.
  • Cam bir kaseye 4 yumurta akına 2 türk fincan sekeri ve bir fiske tuzu ekleyip iyice beyaz kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz.


  •  Karısım aynı krem santi gibi koyu olcak..Mikserin ucunda sert bir sekilde durcak. Hata benim tabirle ayni uzayli sekli almis gibi olcak :))

  • Başka bir kaba 4 yumurta sarisi,2 türk fincanı şeker ve 3 yemek kaşığı kaynar suyu ekleyip iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz.
  • Bir  türk fincani yoğurdu, 2 yemek kaşığı sivi yağı, portakal kabuğu rendesini ekleyip bir az daha çırpıyoruz.
  • Unu ve kabartma tozunu birlikte yumurta sarısına ekleyip çok az çırpıyoruz.

  • Yumurta akini da bu karışımına ilave ediyoruz ama mikserle degil ıspatula veya tahta kaşıkla karıştırıyoruz, 

  • Kelepçeli kaıibın içini tereyağı ile yağlıyoruz, un serpiyoruz sonra ters çevirip fazla unu çırpıp dokuyoruz.
  • Karışımı kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 200 derece ( 350 F ) fırında kabarıncaya kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 40 dakika sürüyor.

  • 35 dakika sonra firının kapagını acıp pandispaniyayı kürdanla kontrol ediyoruz.
  • Kürdanın uzerine hamur yapışmamışsa pandispaniya hazir demektir. 5 dakika sonra firini kapatiyoruz ama pandispaniyayi disari almıyoruz. Fırında en az 15 dakika daha bekletiyoruz.
  • Kabarıklık azcık iniyor endise etmeyin.
  • Sonra firından aliyoruz 15 dakika da dışarıda  bekletiyoruz.
  • O arada 1 bardak soğuk sute 1 paket krem santi ilave edip çırpıyoruz.
  • Pandispaniyayı ortadan enine doğru 2 ye kesiyoruz
 
  • Taban kısmina krem santiyi boşaltıp her tarafina yayiyoruz.
  • Cekilmis ceviz serpiyoruz. Oteki kesilmis kismi üzerine kapatiyoruz.


  • Çikolata sosunu yapmak için kucuk bir tencereye tereyağı haric tum malzemeyi ilave ediyoruz karıştırıyoruz sonra ocakta surekli karışstırarak pişiriyoruz,  hafif koyulaşınca 50 gr teryagını ekliyoruz. Biraz daha karıştırarak ocaktan aliyoruz.
  • Sos ılıklaşıncaya kadar devam ediyoruz.. Böylece sosun uzerinde kabuk olusmasını önlemis oluyoruz.

  • Soğumuş sosu pandispaniyanın uzerine döküyoruz. Sosun çok olmasını istiyorsanız hepsini döküyoruz pandispaniyanın üzerine, yok az olsun diyorsanız bir azını döküp geri kalan ıismı buzdolabına kaldırabilirsiniz. Mozaik pasta yaparken kullanmak için ama gec olmadan yapın mozaik pastayı yoksa sos fazla dayanmaz dolapta :) 

Hazir olan pastayi en az 3-4 saat bekletiyoruz disarida veya buzdolabinda. Sonra dilimleyip afiyetle yiyoruz...

14 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Harika bir pasta olmuş….. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. Nefis bir pasta olmus. Hayran hayran baktim :) Eline emegine saglik. Sevgi ve muhabbetle :)

    YanıtlaSil
  3. Mımmm.Nefis bir pasta olmuş,parmağımı uzatıp sosuna batırmak istedim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Kız bu ne!! Görüntüye bayıldım. Anlatımını gülümseyerek okudum. Ellerine sağlık ne diyim. Yarın kar yağıp okullar tatil olduğunda yerken beni de düşünün..

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir pasta ellerine sağlık.Ben bu meyvelerin hastasıyım neredeyse poğaçaları bile bunlarla süsleyesim geliyor :)

    YanıtlaSil
  6. Samirecim ellerine sağlık nefis bir pasta olmuş.İnstagramda kurduğun sofralara hayran kalıyorum maşallah sana sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. iyi ki demiş oğlun bence şahane olmuş fotoğraf harika
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. pastanız harıka gorunuyor agzımın suyu aktı resmen elınıze saglık

    YanıtlaSil
  9. Korkulu rüyam oldu bu pasta
    :-)
    çünkü enfes,bunu yapıp rahat 3 dilim yiyebilirim o sebeple yapmamaya direniyorum bilginize :-)

    YanıtlaSil
  10. Nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor; herkesi imrendirecek bir pasta olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Herkesi imrendirecek bir pasta olmuş.

    YanıtlaSil
  13. Pandispanya yapmak stresli bir iş gerçekten. Herseferin de geriliyorum bende . pastan cok güzel .ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM