6 Mart 2012

DOVGA ÇORBASI ( AZERBAYCAN MUTFAĞI)



 Azerbaycanın vaz geçilmez çorbalarından birisidir dovga. Düğünlerde, misafirlikte sofradan eksik olmaz. Türk mutfağının yayla çorbasına bir az benzese de, onun tadıyla dovganın tadını yedikten sonra anlıyorsunuz. Farkı olmasının sebebini tarifinde görecek, tadında anlayacaksınız.
 Bu çorba kesinlikle yeşil soğan ve ya kuru soğanla, kırmızı turpla yenilir.. Ben öyle gördüm, öyle sevdim, öyle biliyorum..))
 Çorbanın tarifini daha önce yayımlamıştım ama resim o kadar hoşuma gitmemişti. Çorbayı dün akşam yemeyi için yaparken, resim çeksem fena olmaz dedim. Resimler harika olunca eski defterleri tazelemek istedim. İnşallah iyi olmuştur..



Malzemeler:

  • 1 litre yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı pirinç ( pilavlık pirinç degil, çorba için olan yuvarlak pirinç kullanmak gerek)
  • 2 bardak su

İçine:
  • 5-6 dal Dere otu
  • yarim demet ıspanak
  • Kişniş (Azerbaycan da çok, ama Türkiye`de zor bulunuyor. olmasa da olur. Kişniş: Maydanozgillerden yaprakları maydanozu andırıyor) Resimleri burada bakabilirsiniz TIK
  • 5-6 dal taze nane
  • Tuz
 
Hazırlanması: 

Bütün malzemeler karıştırılır (yeşillikler hariç). Ocakta kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırılır. Kaynamaya başlayınca yıkayıp küçük küçük doğradığımız yeşillikleri ve tuzu ilave edip biraz daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.


AFİYET OLSUN !

35 yorum:

  1. Çok sağlıklı bir çorba,resimler de harika...
    Ellerine sağlık,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım denemek lazım
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım şifa dolu bir çorba olmuş.

    YanıtlaSil
  4. harika görünüyor gülüm bu çorba.
    enerji ve lezzet deposu resmenn:)
    ellerine sağlıkk canısı.
    yalnız,bu yuvarlak pirinci anlamadım been.
    farklı bir pirinç cinsi mi var?
    uygulamak isterim inşallah müsaden ile canım..
    görsellere bayıldım yine..
    muhabbet ve dua ile canım kardeşim..
    :)

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık bizim toyga çorbasına benzer bir çorba sunumda ha
    rika sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Много вкусно изглежда тази супа !
    Сърдечни поздрави !
    :-)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik. Fotograflarin da cok profesyonelce olmus. Gunes isigi ile cekim yapmayi cok seviyorum ama biz burada gunes isigini ne yazik ki cok az gorebiliyoruz:( Kuzey bolgesinin kotu yani.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. icerigine bakilacak olursa, bu corba cok lezzetli olmali. yapilacaklar listemde yerini aldi bile :)

    YanıtlaSil
  9. Abla bayiliyorum bu corbaya.Ellerinize saglik.Refia'dan Esra'ya selamlar.

    YanıtlaSil
  10. bu çorba tam benlik:)
    görüntülerde çok güzel ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Sevdim ben bu çorbayı, ellerine sağlık canım. Denerim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Cok ilginc kirmizi turpla yenmesi :) ellerine saglik

    YanıtlaSil
  13. Erguvan Vakti, Yemek bir ask, Turuncu tatlar, - Tesekkur ederim arkadaslar guzel yorumlar icin.....

    YanıtlaSil
  14. Birtutamkekik- Aysegul`cum tesekkur ederim canim yorum icin. Pirince gelince aslinda farkli pirinc degil, Turkiyede buna kirik pirinc de denilir. Dolmalik deye satiliyor sanirim.. Resimleri eklemeye calisacagim farkli oldugu anlasilir insallah.
    Sevgiler canim..


    Derya hanim- Her halde toyga corbasida ayni dovgadir. Ismin farkli soylenmis. Zaten Azerbaycan ve Turkiye mutfagi neredeyse aynidir. Isimler farkli..

    YanıtlaSil
  15. Sabina- Spasiba daragaya..
    Selen`cim aslinda benim evde de isik az. Bazen cok sinir oluyorum resim cekerken ozellikle de mutfak. O yuzden resimleri genelikle balkonda cekiyorum..

    Ayse`cim bence de yap. Ingilisce de merak ediyorum dogrusu bu corbayi. nasil karsilanir.

    YanıtlaSil
  16. Sumeyracim- Biliyorum seversin . Onca sene Azerbaycanda kaldin sevmesen ayip ederdin.Galiba kisnis yiyorsun sen..
    Esraninda selami var canim. Ozledik.
    Bu arada sesiniz cikmiyor neredesiniz? Telefon numaram var sanirim arayabilirsin..
    Opdum canim..

    Aylincim-cocuklar icin harika corba. Denemelisin..

    YanıtlaSil
  17. Feray hanim- Tesekkur ederim yorum icin. Sevgiler..

    Newyork`tan- Evet canim kirmizi turpla cok lezzetli oluyor. Aslinda bir cok corbanin yaninda kirmizi turp yeriz. Lezzete lezzet katiyor..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  18. akşam,senin postunu okudum yorum gönderdim ki,azeri arkadaşım aradı:)
    ona da bahsettim bu çorbandan canısı:)
    ve sordum yuvarlak pirinci o anda:)
    kırık pirinçmiş ewet,o da öyle söyledi..
    yüreğine sağlık bal arkadaşım..
    muhabbetle sardım seni..
    canı gönülden..
    :)

    YanıtlaSil
  19. Ellerine sağlık,değişik ,besleyici bir çorba,tarifini deneyeceğim.Pirinci
    Ayşegül gibi bende anlamamıştım ama ona cevabını okuyunca anladım :)Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  20. bızde de toğga corası denır ellerıne sağlık canım cok sevdıgım bır corbadır harıka olmus

    YanıtlaSil
  21. canım ellerine sağlık çok iyi etmişsin tarifi tekrarlamakla resim sunum muhteşem
    ıspanaklı olması hem daha lezzetli bol vitaminli olmasına sebep olmuş
    çok öptüm canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
  22. Canımmm fotoğraflar gerçekten harika olmuşlar..
    Çorbada nefiss görünüyor..
    Eeee kim yaptı nefiss olucak tabiii..:))))
    Ellerine sağlık canısııı..
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  23. ellerine saglik hayatim,nedense corbalara karsi buyuk bir ilgim var,herhelde olmazsa olmazlari sofralarin.kisnisi faslilar cok kullaniyor burda.adi da cosbar,koreyander..vs.ben hic kullanmadim ama bu corbayla denemeli.sevgilerle kadinlar gunun kutlu olsun hayatim.

    YanıtlaSil
  24. lezzetli bir çorba eminim..ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  25. bence gayet güzel olmuş,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  26. Aysegul`cum evet aynen arkadasin dedigi gibi kirik pirinc.Ama Azerbaycanda kirik degil pirinc tumdur yalniz pilavlik pirincden farkli olarak bir az tombuldur..
    Sevgiler canim..

    Muhabbet sofrasi, Zeymuran, Birincisin- Tesekkur ederim yorum icin..

    YanıtlaSil
  27. Fatma hanim- Evet ispanak daha cok boyle tuketilir Azerbaycanda..

    Hayat Cafe- Melihacim sag olsun nineler eskiden yapmislar bizde acizane uyguluyoruz.
    Canim tesekkurler..

    U . Aydin- Canim bence denemelisin. Turklerin bir cogu sevmiyor. Tadini aci buluyorlar ama maydanozdan aci degil..
    Amerikalilar ve de Meksikalilar cok kullaniyor. Amerikaya ilk gelince bu yesilligi burda bulduguma cok sevinmistim..

    Fatosun MUtfagi> Anne eli gibi, - Tesekkur ederim yorum icin. Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. CANIM BEN GELDİM
    MMM NEDE GÜZEL BİR YÖRESEL ÇORBA
    MMM MİS ELLERİNE SAĞLIK
    :))

    YanıtlaSil
  29. Mmm harika bir çorba olmuş. Denemek isterim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. corba cok guzel gorunuyor, bian bakinca iicim isindi:)
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  31. bol yeşillikli bir çorba ,güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  32. Salam. Men Medine. Tesekkurler bizim Azerbaycan mutfagi ile maraglandiginiz ( ilgilendiyiniz) ucun.Amma bizlerde dovgaya maydanoz katmazlar.Unda katilmaz.un dovganinn tadini kotu yapar.Pirinc,Ispanak,kesnis,dag kesnisi,dere otu ve taze( yesil) sogan katilir

    YanıtlaSil
  33. Medine xanim xos geldiniz bloguma. Eslinde men ozum Azerbaycanliyam baxmayin ki bir cox teriflerim turk metbextine aitdir..
    Azerbaycanin serqi qerbi simali cenubu dovganin ayri sekillerde bisirir. Bizim zona Sirvan zonasidir men gozumu acib ele gormusem. Dovgaya un qatilir deye. lezzetinde bir degisiklik gormedim dogrusu..
    petruska ( yeni maydanozuda ) anam ele bele qatmisdi ondan sonra o dogganin dadi cox xosuma geldi mende eleve etmeye basladim. Hemde trukler maydanozu her yemeye qatir demek olar ki.
    Cox sag ols mesaj ucun . Her zaman buyur gel qonagimiz ol..
    Salamat qalin..

    YanıtlaSil
  34. Bozkurt Rewaddan tum Turk dunyasina salamlar, menim eslim Azerbaycanin Agdas rayonundandir, sehv elemiremse bu dovga Agdasa mexsusdu, axi atalarimiz dediyi kimi : Agdaslilar lovgadi, yedikleri dovgadi ))))) tewekkurler bele gozel tebligat ucun, ugurlar

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM