Azerbaycanın vaz geçilmez çorbalarından birisidir dovga. Düğünlerde, misafirlikte sofradan eksik olmaz. Türk mutfağının yayla çorbasına bir az benzese de, onun tadıyla dovganın tadını yedikten sonra anlıyorsunuz. Farkı olmasının sebebini tarifinde görecek, tadında anlayacaksınız.
Bu çorba kesinlikle yeşil soğan ve ya kuru soğanla, kırmızı turpla yenilir.. Ben öyle gördüm, öyle sevdim, öyle biliyorum..))
Çorbanın tarifini daha önce yayımlamıştım ama resim o kadar hoşuma gitmemişti. Çorbayı dün akşam yemeyi için yaparken, resim çeksem fena olmaz dedim. Resimler harika olunca eski defterleri tazelemek istedim. İnşallah iyi olmuştur..
Malzemeler:
- 1 litre yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 4 yemek kaşığı pirinç ( pilavlık pirinç degil, çorba için olan kırık pirinc )
- Bir litreden biraz fazla su
İçine:
- 5-6 dal Dere otu
- Yarim demet ıspanak
- Kişniş (Azerbaycan da çok, ama Türkiye`de zor bulunuyor. olmasa da olur. Kişniş: Maydanozgillerden yaprakları maydanozu andırıyor) Resimleri burada bakabilirsiniz TIK
- 5-6 dal taze nane
- Tuz
Hazırlanması:
Yeşillıkler ve Tuz hariç bütün malzemeler karıştırılır .. Ocakta kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırılır. Kaynamaya başlayınca yıkayıp küçük küçük doğradığımız yeşillikleri ilave edilir 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. yaklaşik 7-10 dakika sonra tuzu ilve edilir karıştırılır afiyetle yenir.
AFİYET OLSUN !
Çok sağlıklı bir çorba,resimler de harika...
YanıtlaSilEllerine sağlık,sevgilerimle.
ellerine sağlık canım denemek lazım
YanıtlaSilsevgilerimle
seval
ellerine sağlık canım şifa dolu bir çorba olmuş.
YanıtlaSilharika görünüyor gülüm bu çorba.
YanıtlaSilenerji ve lezzet deposu resmenn:)
ellerine sağlıkk canısı.
yalnız,bu yuvarlak pirinci anlamadım been.
farklı bir pirinç cinsi mi var?
uygulamak isterim inşallah müsaden ile canım..
görsellere bayıldım yine..
muhabbet ve dua ile canım kardeşim..
:)
Canım ellerine sağlık bizim toyga çorbasına benzer bir çorba sunumda ha
YanıtlaSilrika sevgiler.
Много вкусно изглежда тази супа !
YanıtlaSilСърдечни поздрави !
:-)
Ellerine saglik. Fotograflarin da cok profesyonelce olmus. Gunes isigi ile cekim yapmayi cok seviyorum ama biz burada gunes isigini ne yazik ki cok az gorebiliyoruz:( Kuzey bolgesinin kotu yani.
YanıtlaSilSevgiler
icerigine bakilacak olursa, bu corba cok lezzetli olmali. yapilacaklar listemde yerini aldi bile :)
YanıtlaSilAbla bayiliyorum bu corbaya.Ellerinize saglik.Refia'dan Esra'ya selamlar.
YanıtlaSilbu çorba tam benlik:)
YanıtlaSilgörüntülerde çok güzel ellerine sağlık:)
Sevdim ben bu çorbayı, ellerine sağlık canım. Denerim..
YanıtlaSilSevgiler..
Cok ilginc kirmizi turpla yenmesi :) ellerine saglik
YanıtlaSilErguvan Vakti, Yemek bir ask, Turuncu tatlar, - Tesekkur ederim arkadaslar guzel yorumlar icin.....
YanıtlaSilBirtutamkekik- Aysegul`cum tesekkur ederim canim yorum icin. Pirince gelince aslinda farkli pirinc degil, Turkiyede buna kirik pirinc de denilir. Dolmalik deye satiliyor sanirim.. Resimleri eklemeye calisacagim farkli oldugu anlasilir insallah.
YanıtlaSilSevgiler canim..
Derya hanim- Her halde toyga corbasida ayni dovgadir. Ismin farkli soylenmis. Zaten Azerbaycan ve Turkiye mutfagi neredeyse aynidir. Isimler farkli..
Sabina- Spasiba daragaya..
YanıtlaSilSelen`cim aslinda benim evde de isik az. Bazen cok sinir oluyorum resim cekerken ozellikle de mutfak. O yuzden resimleri genelikle balkonda cekiyorum..
Ayse`cim bence de yap. Ingilisce de merak ediyorum dogrusu bu corbayi. nasil karsilanir.
Sumeyracim- Biliyorum seversin . Onca sene Azerbaycanda kaldin sevmesen ayip ederdin.Galiba kisnis yiyorsun sen..
YanıtlaSilEsraninda selami var canim. Ozledik.
Bu arada sesiniz cikmiyor neredesiniz? Telefon numaram var sanirim arayabilirsin..
Opdum canim..
Aylincim-cocuklar icin harika corba. Denemelisin..
Feray hanim- Tesekkur ederim yorum icin. Sevgiler..
YanıtlaSilNewyork`tan- Evet canim kirmizi turpla cok lezzetli oluyor. Aslinda bir cok corbanin yaninda kirmizi turp yeriz. Lezzete lezzet katiyor..
Sevgiler canim..
akşam,senin postunu okudum yorum gönderdim ki,azeri arkadaşım aradı:)
YanıtlaSilona da bahsettim bu çorbandan canısı:)
ve sordum yuvarlak pirinci o anda:)
kırık pirinçmiş ewet,o da öyle söyledi..
yüreğine sağlık bal arkadaşım..
muhabbetle sardım seni..
canı gönülden..
:)
eline sağlık olsun canım
YanıtlaSilEllerine sağlık,değişik ,besleyici bir çorba,tarifini deneyeceğim.Pirinci
YanıtlaSilAyşegül gibi bende anlamamıştım ama ona cevabını okuyunca anladım :)Sevgilerimle:)
bızde de toğga corası denır ellerıne sağlık canım cok sevdıgım bır corbadır harıka olmus
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık çok iyi etmişsin tarifi tekrarlamakla resim sunum muhteşem
YanıtlaSilıspanaklı olması hem daha lezzetli bol vitaminli olmasına sebep olmuş
çok öptüm canım sevgiler:)
Canımmm fotoğraflar gerçekten harika olmuşlar..
YanıtlaSilÇorbada nefiss görünüyor..
Eeee kim yaptı nefiss olucak tabiii..:))))
Ellerine sağlık canısııı..
öpüyorum.
ellerine saglik hayatim,nedense corbalara karsi buyuk bir ilgim var,herhelde olmazsa olmazlari sofralarin.kisnisi faslilar cok kullaniyor burda.adi da cosbar,koreyander..vs.ben hic kullanmadim ama bu corbayla denemeli.sevgilerle kadinlar gunun kutlu olsun hayatim.
YanıtlaSillezzetli bir çorba eminim..ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilbence gayet güzel olmuş,ellerine sağlık..
YanıtlaSilAysegul`cum evet aynen arkadasin dedigi gibi kirik pirinc.Ama Azerbaycanda kirik degil pirinc tumdur yalniz pilavlik pirincden farkli olarak bir az tombuldur..
YanıtlaSilSevgiler canim..
Muhabbet sofrasi, Zeymuran, Birincisin- Tesekkur ederim yorum icin..
Fatma hanim- Evet ispanak daha cok boyle tuketilir Azerbaycanda..
YanıtlaSilHayat Cafe- Melihacim sag olsun nineler eskiden yapmislar bizde acizane uyguluyoruz.
Canim tesekkurler..
U . Aydin- Canim bence denemelisin. Turklerin bir cogu sevmiyor. Tadini aci buluyorlar ama maydanozdan aci degil..
Amerikalilar ve de Meksikalilar cok kullaniyor. Amerikaya ilk gelince bu yesilligi burda bulduguma cok sevinmistim..
Fatosun MUtfagi> Anne eli gibi, - Tesekkur ederim yorum icin. Kocaman sevgiler...
CANIM BEN GELDİM
YanıtlaSilMMM NEDE GÜZEL BİR YÖRESEL ÇORBA
MMM MİS ELLERİNE SAĞLIK
:))
Mmm harika bir çorba olmuş. Denemek isterim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilcorba cok guzel gorunuyor, bian bakinca iicim isindi:)
YanıtlaSilellerine saglik canim
bol yeşillikli bir çorba ,güzel görünüyor.
YanıtlaSilSalam. Men Medine. Tesekkurler bizim Azerbaycan mutfagi ile maraglandiginiz ( ilgilendiyiniz) ucun.Amma bizlerde dovgaya maydanoz katmazlar.Unda katilmaz.un dovganinn tadini kotu yapar.Pirinc,Ispanak,kesnis,dag kesnisi,dere otu ve taze( yesil) sogan katilir
YanıtlaSilMedine xanim xos geldiniz bloguma. Eslinde men ozum Azerbaycanliyam baxmayin ki bir cox teriflerim turk metbextine aitdir..
YanıtlaSilAzerbaycanin serqi qerbi simali cenubu dovganin ayri sekillerde bisirir. Bizim zona Sirvan zonasidir men gozumu acib ele gormusem. Dovgaya un qatilir deye. lezzetinde bir degisiklik gormedim dogrusu..
petruska ( yeni maydanozuda ) anam ele bele qatmisdi ondan sonra o dogganin dadi cox xosuma geldi mende eleve etmeye basladim. Hemde trukler maydanozu her yemeye qatir demek olar ki.
Cox sag ols mesaj ucun . Her zaman buyur gel qonagimiz ol..
Salamat qalin..
Bozkurt Rewaddan tum Turk dunyasina salamlar, menim eslim Azerbaycanin Agdas rayonundandir, sehv elemiremse bu dovga Agdasa mexsusdu, axi atalarimiz dediyi kimi : Agdaslilar lovgadi, yedikleri dovgadi ))))) tewekkurler bele gozel tebligat ucun, ugurlar
YanıtlaSil