29 Kasım 2011

TARÇINLI, PUDRA ŞEKERLİ,CEVİZLİ MİNİK- MİNİK KURABİYELER



Yeni gelinleri hep kendim gibi bilirim yemek yapamazlar, yarım yamalak yemekler çıkarırlar ortaya. Malum universite okuyan, çalışan bir bayan çok fazla yemek yapmayı bilmez.
Okuduğum, duyduğum ve kendimde yaşadığım tecrübelere dayanarak söylüyorum bunları.

Yanıldım hiç de öğle değilmiş.
Bizim komşu Mukaddes arkadaşın bir senede yaptıklarını görünce, yok dedim marifet eski yeni gelin olmakta değil.
Marifet  hem üniversite okumak, hem daha önceden çalışan bir bayan olmak, hemde yeni evli olup, her yemeyin üstesinden gelmek demekmiş.

Maşallah bizim Mukaddes gelin ( kızımın diliyle desek Milkaddes abla) uzun deneyimlerden geçerek bizim Mutfak Dilinin sayfalarında kendi tarifini yayınlanmaya hak kazandı..

Bu tatlı, mis kokulu, küçük topların tarifi maşallah on elde on marifet Mukaddes arkadaşa ait. Yerken tadına doyum olunmaz bir kurabiye. 
Kıyır-kıyır, ağızda kolay eriyen, hani rahat lokum dediklerleri olsa gerek bu kurabiyecikler.
Arkadaşa teşekkür ediyorum ve bu kolay, en fazla 40 dakika içinde hazırlanabilecek bu tadı denemenizi tavsiye ediyorum.

Kurabiyenin tarifinde çekilmiş ceviz var, yalnız bizim evin kileri cevizi en erken zamanda tükettiği için ben bu tarife çekilmiş badem tozu kullandım. 
Badem bu muhteşem tattan hiş bir tat eksiltmedi, aksine daha da tat kattı.

Austin de yaşayan arkadaşlar bu badem tozunu Austin de sadece 3 yerde bulunan Sprouts Farmers Market`den alabilirler. marketin adresi ( burada)
Bu cekilmiş bademi un,şeker ve kuru bakliyatın satıldığı bölümde, kendimiz tartarak, poşete koyarak alabileceğimiz bölümde satılıyor.
İstediğiniz kadar alabilirsiniz.
Fiyatı, yani poundu unutmadıysam 7.99 $ du.





Malzemeler: 


  • 250 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ( veya margarin) 
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 bardak cekilmiş ceviz ( ben 6 yemek kaşığı cekilmiş badem koydum) 
  • 1 paket vanilya ( koku için olmasa da olur) 
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 2,5 bardak) 


Üzerine bulamak için: 

  • pudra şekeri
  • tarçın







Hazırlanması:

  • Tereyağını ( margarin), 3 yemek kaşığı pudra şekerini, ceviz ve vanilyayı birlikte karıştırıyoruz. 
  • Unu yavaş -yavaş ilave ediyoruz. 
  • Hamur hafif kıyır-kıyır, tezgah üzerinde yuvarlarken, elimizle şekil verirken dağılmayan bir hamur olmalı. Çok un eklersek hamur dağılıyor, şekil verirken de bir türlü verdiğimiz şekil tutmuyor
  • Hamurdan küçük parçalar koparıp tezgah üzerinde iki kalem kalınlığında. uzun bir şekilde yuvarlıyoruz.
  • Sonra hamuru eşit şekilde küçük parçalara kesiyoruz. Bu parçaları alıp, avucumuzun içinde minik minik toplar halinde yuvarlıyoruz. 
  • Yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt serili tepsiye aralarında çok fazla boşluk bırakmadan diziyoruz. Hamurda kabartma tozu olmadığı için fazla kabarmıyor o yüzden aralıklı dizmeye gerek yok. 
  • Fırını önceden ısıtıyoruz, kurabiyeleri sıcak fırına sürüyoruz ve 250 derecede yaklaşık 20-25 dakika, üzerleri beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. ( amerika da  olan arkadaşlar için fırın ayarı 350 F olacak)
  • Derin bir kapta pudra şekeri ve tarçın karıştırıyoruz ( Tarçın bol olsun)
  • Fırından çıkardığımız kurabiyeleri elimizi yakmadan, dikkatlice alıp pudra şekeri ve tarçınlı karışımın içinde koyuyoruz ve her tarafını bu karışıma buluyoruz. 
  • Karışıma bulanan kurabiyeleri servis tabağına diziyoruz.

Afiyet olsun!

 NOT: Tarçınlı ve pudra şekerli karışımda pudra şekerinin ve tarçının miktarını siz ayarlayın çünkü kurabiyeler sıcakken bu karışımdan çok yiyor. Bitince yeniden hazırlamak zorunda kalabilirsiniz. Bunun için ne kadar bol olursa (özellikle tarçını) iyi olur.  Geri kalanını başka bir zaman kek ve kurabiye yaparken kullanırsınız. 







22 yorum:

  1. görüntü bile çok güzel tadı nasıldır kim bilir:) ellerine sağlık mukaddes hanıma da tarif için teşekkürler. sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. çok şirin ve lezzetli görünüyorlar..ellerine saglık..sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Milkaddes hanıma maşallah diyeyim ))
    canım benim seninde ellerine sağlık çok güzel kıyır kıyır bir kurabiye olmuş
    afiyet olsun şifa olsun çok öptüm sevgiyle kucaklıyorum:))

    YanıtlaSil
  4. pratik ve güzel ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. samire cim,
    pek de şeker olmuş bu minik kurabiyeler :)ellerine sağlık canım. Mesajın için çok teşekkür ederim, o kadar yoğun ki şu an işler, malum yılsonu...
    Fırsat bulunca siteyi güncellemeye çalışıyorum, ah! canım, keşke yakın olsan,ya da bir ışınlama makinesi falan olsa, hemen sana istediğin kadar çok ayva gönderebilirim, ışınlayabilirim :))
    sağlık ve mutlulukla kal inşaAllah...

    YanıtlaSil
  6. Tarifkolik/ÖznurKasım 30, 2011 1:53 ÖÖ

    Ellerine sağlık canım şahane görünüyor, sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Mukaddes Hanım'a maaşallah... Ellerinize sağlık, kurabiyeler nefis görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Mis gibi tarçın kokmuştur ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  9. cevizsiz hali ile tattım ben bu lezzet canısı..
    muhteşemdi gerçekten..
    bu halini tehayyül etmeye çalışıyorum da,lezzeti katlanmış bumba olmuştur deyim yerinde ise:))
    ellerine sağlık canım...
    mukaddes hanıma da sevgiler...
    sevgilerimle..
    :))

    YanıtlaSil
  10. Evet artık yeni gelinlerde marifet var dimi:) üzerimede alındım izin verirsen...ellerinize saglık...sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Nirvana- Sende yeni gelinsen ve madem uzerine alindin goster o zmana marifetleri..))
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  12. Aysegulum ceviz olmadan da guzel olur bu kurabiye her halde cunku hamuru cok citir. Ceviz gercekten dedigin gibi bumba oldu..)))

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine sağlık kurbişler ve
    sunum harika öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Evatolyesi- gercekten mis gibi kokuyordu piserken firinda.

    Birsen`cim hizina arkadasta daha cok mucevherler var.

    Oznur`cum- Tesekkur ederim canim. Hizina yetismeye calisiyorum ev hanimi olarak..)))

    Mine`cim ne olur icat et o isinlama sistemini gonder bana bir cuval ayva, Koklaya koklaya yerim artik yaza kadar. Burda olanlarin kokusu yok malesef..
    Canim tesekkur ederim dusunmen yeter..

    Sarimutfak-Hande- tesekkur ederim canim kurabiye gercekten pratik..

    Fatma hanim-tTesekkurler canim. BU kadar ovmeden sonra bakarsin arkadasin hizini alamiyoruz..))

    YanıtlaSil
  15. Fatosun mutfagindan- Tesekkurler canim.

    Sehrinaz`cim goruntu kadar tadi da guzeldi.
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  16. bu kayit bana yeni dustu.yani gec oldu degilmi.anlamadim ama ellerine saglik hayatim.harika gorunen bir okadar dadetayli anlatimli bir kurabiye olmus denenecekler arasina alindi bile.sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Aman allahim bu kadar guzel ovguyu okuduktan sonra o kisinin ben oldugumu gorunce ustune de boyle becerikli TAM BIR YEMEK USTASIndan bunlari duyduguma inanamiyorum.Amerikaya ilk geldigimde samire ablacim yemeklerini her yedigimde masallah dunyada ne becerikli bayanlar var diye ic gecirirken simdi senden bu ovguleri duymak gercekten guzel:-)
    Sevgilerini ve tesekkurlerini ileten arkadaslarada cok tesekkur ediyorum ...
    Rabbim herkese Samire abla gibi insani gayrete getiren boyle arkadaslar nasip etsin bizede faydalanma imkani versin insallah.sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşınızın ellerine sağlık:D Çok da güzel gözüküyorlar :D

    YanıtlaSil
  19. Yapılan işin mükemmel olmasının sırrı (bana göre)severek yapmaktır yoksa yaş başla sınırlı değildir
    siz genç arkadaşların tariflerini büyük bir sevinçle deniyorum ve sonucu görüncede çok mutlu oluyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. ben bu kurabiyelere bayıldım elinize sağlık
    sevgiler
    http://yasemininmutfagindan.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  21. Samire abla ellerine saglik. Mukaddes, Masaallah yemeklerin ve pastalarin cok lezzetli. Ama olmazki, it is right before lunch:)
    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  22. hemen denemeye koşuyorum..bu sabah bir tarçınlı kurabiye aşererek uyandım ki sormayın.. (:

    YanıtlaSil

Teşekkürler zahmet edip yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)