13 Eylül 2011

MANGO REÇELİ



Sevgili Mine`nin sitesinde görmüştüm bu reçeli. Aslında bu  meyvenin tadına ilk buraya yani Amerika ya geldiğimizde bakmıştık. Farklı ülkenin meyvelerini tatmak hoşuma gidiyor. Nasılsa haram helal konusunda tereddüt etmek de yok o zaman alıp tatmak gerek hepsinden bir tane. En kötü ihtimal  tadını sevmezsin o zamanda en iyi çare diyerek  reçel yaparsın.

Amerika da mango sevilen  ve çok tüketilen meyvedir. Tadı bir az şeftaliye, bir az muza benziyor. Çok aramadığım, bazen farklı tat olsun diye alınacak meyve. Yalnız reçeli çok güzel oldu gerçekten. Yumuşak olmasına rağmen piştikten sonra hafif sertleşti ve kokusu daha da güzel oldu.


Kavanoz kavanoz yapılacak kadar ucuz bir meyve değil onu da söyleyeyim. Amerikada bol olsa da tanesi her zaman 50 sent oluyor. İki tanesi 1 dolar yani TL`ye çevireçek olsak 1 tanesi 75 kuruş iki tanesi 1 lira 50 kuruş . (  para birimlerinin karşılığını bulabilirsiniz BURADA )
Azerbaycan parasına cevireçek olsak 1 tanesi yaklaşık 50 qepik, iki tanesi 1 manata yakın.
 Eeee....Bu kadar pahalı meyveden yalnız deneyimlik reçel olur.

Mangoyla ilgili küçük bir hatıram da var. 
Amerika ya geldikten bir kaç ay sonra evde oturmaktan bıkarak isyan bayrağımı çekmiştim. Genelde ne kadar konuşsam da her zaman kendi bildiğini okuyan eşim, işin ciddiyetini  bu sefer nasılsa anlamıştı ve bana elden kalma bir İngilizce kursu bulmuştu okulun aşağı mahallesinde. Kim bilir belki de gözümden, gönlümden çok uzak olmasın diye o kadar yakında bulmuştu kursu...)))) 

Neyse ..ilk defa İngilizce kursuna gidiyordum. Sınıfın çoğu, 100%  de 90% i tabi olarak Meksika vatandaşları.. Yıllardır burada yaşamalarına rağmen daha yeni yeni dil öğrenmeye kara vermişlerdi bir çoğu. Neredeyse teyzem yaşında kadınlar bir çaba gösteriyordu ki dil öğrenmeye şaşırıp kalıyordum.  Peki neden bu kadar beklemişlerdi? 

Sanırım hep kendi çevrelerinde ispanyolca konuştukları için çok ihtiyaç duymamışlardı. Artık çocukları büyütüp okula gönderdikleri zaman ve de çocuklar evde kendi aralarında ingilizce konuşmaya başlayınca
( bizim çocuklar gibi) bu dil bize de gerekli diye düşünmüşler, kursa gidelim demişlerdi.
Bazı kelimeleri ve bazı kültürleri bizim kültüre benzeye meksikalılardan çok konuşulur ama burda yalnız mangoyla ilgili hatıramı anlatacağım. 
Onlarla ilgili inşallah vakit bulursam "Amerika Gerçeğinde" yazarım.

 Bir gün sınıfın öğlen yemek arasında meksikalı bayan elinde mango yiyordu. Bende dışarıdan sınıfa girince kadının ağzını şapırdata şapırdata  mangoyu yemesini görünce gayri-ihtiyari " Ooooooo.. Mangoooo ..." dedim. ( benim de her gördüğüme hayret etme huyum vardır)
Tüm meksikalılar bir çığlık attılar, bir bağırdılar, ne yapacağımı şaşırdım. Her halde kelimeyi dogru söylemedim dedim.
Aklıma bin türlü fikir geldi.
Sonra bunlar kendi aralarında konuşup sakinleşince sebebini sordum, onlarda kendilerinin ve benim anlayacağım yarım yamalak ingilizceyle neden hayret ettiklerini anlattılar. 
Meğersem ispanyolca mango meyve anlamına geliyormuş ama sözü bir az yamultarak, uzatarak ve birazda  göz kaş hareketleri eklersen,  yani söyle
" Mangooooo"  dersen  " erkeğe söylersen Ne kadar yakışıklısın,  kıza söylersen Çok can alıcısın, güzelsin" demiş olursun imalı şekilde. 

Şimdi de çığlık atmak sırası bana gelmişti. " Ayyyyyyyy inanmıyorum ya mangooo o manayamı geliyor. Ayyyy çok kötü oldum şimdi bak" diye söylendim durdum. Tabi tüm bu cümleyi de de türkce söylüyorum. 
Nerede.... bu  kadar uzun cümleyi ingilizce söylemek...))))

O günden bu yana meksikalıların yanında Mango diyecek olsam en kısa nasıl söyleniyorsa öğle söylemeye çalışıyorum.
Şimdi de size en kısa tarif yazıyorum ve bu meyveyi bulunca yapmanızı şiddetle öneriyorum.

Amerikada yaşayan türk arkadaşlara da dikkat edin diyorum. Sakın Mangoooo demeyin meksikalıların yanında. Hatta mümkünse  mangoya sadece mang deyin..))))



Malzemeler:

2 adet mango
7-8 yemek kaşığı  şeker
3-4 yemek kaşığı su
bir az limon suyu



Hazırlanması:

Mangonun kabukları soyulur, küp küp doğranır. Üzerine şeker eklenir, 2 saat hafif sulanması için bekletilir.
Daha sonra su eklenir ve ocakta ilk olarak yüksek ateşte. kaynamaya başlayınca orta ısıda, mangolar çok fazla ezilmeden pişirilir.
Çatalla kontrol edin hafif yumuşamışsa pişmiş demektir. Bir az limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Soğuduktan sonra tadına bakarak Mangooooo  ne kadar lezzetlisin demeyi unutmayın. Nasılsa evde ispanyolca bilen yok..)))))

Afiyet olsun!


17 yorum:

  1. =)) Mümkünse mang bile demeyelim dil işte nereye çekip götürmüşler bi bak yaaa
    Reçelin nefis görünüyor ablacım bende daha önce yemedim ama içeceğini içmiştim gayet hoş bi tadı var.Afiyetle tüketin inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık tadına bakmak
    henüz kısmet olmadı ama görüntüsü şeftaliyi andırıyor sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık afiyetle yiyin
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Mango Amerikada an sevdigim meyve oldu benim
    Bazi gunlerde sadece mango ile kahvalti ederim.
    En kisa zamanda yapicam bu recelide
    Ellerine saglik
    Sev giler
    Sefa

    YanıtlaSil
  5. X celisim aslında kompostasıda güzel fikir. Neden olmasın harika kokusu var.
    Her dilde var sanırım bu tür kelimeler. Tükcede ceylan gözlüm desen birine bayılır ona iltifat ettin diye. Aslında tepkisi set olmalı çünkü ceylan bri hayvan. Hayvan gözünü benziyor gözün desen yanlış anlaşılır. ama ceylan gözlüm dersen ceylan o anda hayvanlıkdan çıkıyor gibi oluyor.
    Şekerrrr desen mesela anlamı farklı ama hafif allasan pullasan mana farklı oluyor.
    Canım afiyetle çoktan tükettik. Bir daha mı yapsam diye pilanımda var ama.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  6. Derya hanım evet aynı şeftaliye benziyor kokulu. Hani her gün aranacak lezzet değil ben mesela o kadar sevmedim. Ama reçeli güzel oldu.

    YanıtlaSil
  7. Fatma hanım teşekkürler. Afiyetle yedik demli çayla birlikte.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel gözüküyor canım,ellerine sağlık..
    Bende mimin var kabul eder misin :)

    YanıtlaSil
  9. Zeliha` cım inşallah en kısa zamanda cevaplarım mimi. Bayılırım mime cevap yazmaya. Çünkü kendimi deri koltukda önümde de ünlü derginin gazetecisi oturmuş bana sorular soruyor gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  10. Sefa hanım reçelini daha da seveceksiniz. X celis iyi aklıma getirdi kompostosuda güzel olur bunun. Kahvaltıda denemedim ama o da ayrı güzel fikir.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Sunuma bayıldıııım.
    Hiç yemediğim bir lezzet ama inanılmaz can çektiriyor.
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. tansi 50 centse ucuzmus! eski sehrimde tanesi nirmal zamanda 1.5 dolar olurdu, indirimde olunca da 1 dolar!! Recel yapmayi istiyorum bugunlerde, mango mu denesem:))

    YanıtlaSil
  13. Samire ciğim,
    Hatıranı ne güzel anlatmışsın. Ben de mango ile Myanmar da tanıştım, yalnız oradakiler daha sarı renkte ve daha uzun bir şekilde. Myanmar da mevsiminde o kadar da pahalı değil.Ülkede yetişmeyen elma, portakal ve kiraz pahalı orada...
    Değişik, güzel bir reçel olmuş, ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  14. :)) bir meksikalı görürsem benim de aklımda olsun :) bu arada reçel enfes görünüyor elelrine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. iyi olmanıza çok sevindim:)
    reçelde tam bir lezzet abidesi:)
    ellerinize sağlık...
    sunumm ise aldı beni bendenn:)
    hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  16. burada[istanbul] tanesi 5liraydı geçenlerde büyük bir hipermarkette görmüştüm.alsam mı almasam mı düşündürüyor insanı.çok da canın istemediyse bu fiyat vazgeçirtiyor.

    YanıtlaSil
  17. Sitenizi çok beğendim, çok güzel şeyler paylaşmışsınız.
    Bende geçen sene mango reçeli yapmıştım.
    Çok güzel görünüyor ,ellerinize sağlık.
    Görüşelim, sevgiler.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM