10 Ağustos 2011

FIRINDA TERBİYELENMIŞ TAVUK ŞİŞ



Şükürler olsun Mübarek Ramazanın 10 gününü sadece hafif halsizlikle, ama en güzel niyetlerle, dileklerle uğurladık. Yemekler yaptık, misafir ağırladık, misafir gittik.
 Ramazan sofrasında sadece bir iki yemek aynı denk gelebilir. Gerisi farklı tatlar ve farklı sofralardır. Çünkü herkes en güzel yemeyi yapma yarışında. Misafiri en güzel şekilde ağırlamak telaşında.
Blogları karıştırırken tavuk şişi buldum.   Adresleri aynen aktarayım. Hafif farklılık var her iki tarifte.
İlk tarif Bir tutam tarif, bir tutam hayat
Diğeri de Sultan yemek tariflerinde.

Denemek en güzel öğrenimdir dedim, her iki tariften ortak nokta çıkararak yaptım. Sonuç gerçekten çok harika oldu. Yanına bulgur pilavı, ayran, ve ya benim gibi ayranı sevmiyorsanız hafif koyu cacık enfes oluyor.
 Tavuk şişi ister fırında, ister mangalda, ister de tavada pişirebilirsiniz.
Ben fırında pişirdiğim için ismini de öğle yazdım. Fırında pişirirken dikkat etmemiz gereken püf noktalar var onları ilk baştan okumak lazım.
Hani ilaç türü, temizlik malzemelerinin  üzerinde kullanım kılavuzu var ya onun gibi. Önce okuyalım sonra uygulamaya geçelim.

Şöyle ki;

1. Fırında sanırım iki ızgara oluyor. Olardan birine tavuk şişleri diziyoruz üst kısma yerleştiriyoruz. Alt kısmın ızgarasına da alüminyum folyo kaplıyoruz. Tavuk şişten akan sular hem fırını kirletmesin hemde su fırın spiraline damlayıp yanarak etrafı kokutmasın.

2. Başka versiyon yine alt kısımda kalan ızgarayı alüminyum folyoyla kaplayalım. Üst ızgaraya alüminyumdan hazırlanan yüksek fırın tepsisi yerleştirelim ve şişleri bu tepsiye sırayla dizelim.( mangalda olduğu gibi.)

3. Ya da alüminyum tepsi yoksa benim gibi yapalım. Evdeki her hangi bir fırın tepsisine şişleri sırayla dizelim ve ara sıra kontrol ederek şişleri çevirelim.
Şişler tepsiye küçük gelirse 2 yemek kaşığını alüminyum folyoya sarıp tepsinin iki tarafına yerleştirerek mesafeyi kısaltabiliriz ki, şişleri tepsiye fazla temas etmeden dizebilelim. ( resimde olduğu gibi)
 


      İnşallah bunlar fırında daha iyi şiş yapmak için yeterli bilgi olmuştur.



Şimdi geçelim tarife.  Tarif kolaydı ve yapması zevkliydi.

Malzemeler: 

 3 adet Tavuk göğsü
 Domates ( şişe takmak için sayısı size bağlı)
 Biber  ( şişe takmak için gerek sayısı size bağlı)
yarım cay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı yoğurt
1 küçük soğan
yarım diş sarımsak
tuz karabiber baharat

Hazırlanması;

1. Tavuk göğüsleri küp küp doğranır.
2. Soğan  ve sarımsak soyulur, yıkanır ve rendenin diş gibi olan tarafında rendelenir. Suları  sıkılır, posalarını  ayırıp çorba yaparken kullanılıyor.
3. Yoğurt, salça, sıvı yağ, soğanın  ve sarımsak suyu,  tuz karabiber iyice karıştırılır ve tavuk göğüsleri eklenir.
4. Hepsi birlikte harmanlanır ve buzdolabında 5-6 saat bekletilir. En iyisi bir gün önceden buzdolabında bekletmek.
5. Domatesler ve biberler şişe takılacak büyüklükte doğranır. ( resimde nasıl kesildiği gözüküyor)


6. Buzdolabından tavuklar alınır ve sırayla; domates+biber+tavuk şişlere takılır.
7. Tepsiye dizilir ve fırında tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.  Hazır olan tavuklar bulgur pilavı ve ya sade pilavla servis yapılır.


Not; Tavukları ara sıra alt kısımlarını üstü çevirin her tarafının iyi pişmesi için.

Afiyet olsun !

18 yorum:

  1. selamlar :) blogunuzu yeni gördüm, kitap okur gibi birkaç sayfanızı okudum, bu arada diğer blogunuz gözüme çaprtı bir de orayı ziyaret edeyim dedim, çok da iyi oldu ne güzel anlatmışsınız :) tavuk şiş harika, fırın için benim bir önerim olacak: ' fırın poşeti '.Galiba en temizi o hem kurumadan da pişer, fırında kirlenmez :) geçenlerde ben de teflon tavada yaptım o da çok güzel oldu tavsiye ederim Afiyet Olsun. Tarifim burada--->
    http://lezzethane.blogspot.com/2011/07/teflon-tavada-tavuk-sis.html

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yemek,bulgur pilavıyla da iyi gider,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. görüntüsü harika eminim tadıda öyledir.Ellerinize sağlık ızgarada hafif olduğundan benimde denemem lazımmm =)
    afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  4. Ne hoş bir blog yapmışsın, ellerine sağlık herşey için. Ben şimdi diğer tariflerine bakmaya gidiyorum :))

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Tavuş şiş ve bulgur pilavı ikilisine bayılıyoruuuuum.
    Bu kadar mı yakışı iki lezzet dimi ?
    Nefiss görünüyor.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Lezzethane tesekkur ederim. Beyenediginize sevindim. Guzel fikir firin poset. Hic aklima gelmedi. Tarifinize baktim elinize saglik.

    Ervguvan VAkti yorum icin tesekkurler.

    Xcelis bir an once denemen gerek. Siteni kontrol edeceyim.

    Hulya hanim cok fazla ugrasiyorumm ama hala beyenmiyorum sitemi.Gozum baska sitelerde.


    Hayat Cafe evet bu ikisi harika oluyor. Yanina yogurt da guzel olur.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık çok güzel pişmişler ben de yapıyorum bazen lezzetli oluyor hayırlı Ramazanlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok lezzetli görünüyor!
    Ellerine sağlık !
    Поздрави ! :)

    YanıtlaSil
  9. Özgen hanım tesekkürler youm için. Bende bundna sonra sık sık yapmayı düşünüyorum özellikle misafire.

    YanıtlaSil
  10. Sabina teşekkürler. Spasiba za mesajam.

    YanıtlaSil
  11. Hayirli aksamlar canim ellerine saglik afiyetler olsun sevgiler öptüm.

    YanıtlaSil
  12. Samire cim,
    günler akıp gidiyor, yakında ramazan ayı bizi bırakıp gidecek, inş. gelecek yıl yine görürüz.
    Tavuk şişler pek nefis görünüyor, ellerine sağlık. Merak ediyorum, Amerika da hazır tavuk standartları nasıl? 40 günde mi büyütülüyor, yoksa daha doğal organik yollarla büyütülen tavuk bulmak mümkün mü? Amerikalılar bu konuda hassas mı diye soruyorum.
    Biz de tavuk etini marka seçerek alıyoruz ama benim yine de içim çok rahat değil. Kırmızı ete de çok güvenemiyorum, yedikleri gdo lu yemler yüzünden. Of of ne yapıcaz, vejateryan mı olsak ???

    YanıtlaSil
  13. ımmm nefis bir tabak bu ellerine sağlık canım yanınada ayran yada cacık olsa iyi giderdi:)))

    YanıtlaSil
  14. İştah kabartan bir tarif olmuş. Ellerine sağlık canım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Mine hanım şükürler olsun burda Nema isimli güvenilir marka var. Etleri ve tavukları ordan sipariş veriyoruz geliyor toplu olarak tüm arkadaşlar alıyoruz. Hiç marketten almadık. Helal olup olmadığını bilmiyoruz çünkü. Hiç incelemedik de markete giderken. Ama duydugumuz kadarıyla cabuk beslenib cabuk kesiyorlarmis. üzerinde nasil beslendiyi yaziyir yemlemi,yesilliklemi ve ya artıklarlamı. Yumurtalarda bile yaziyor nasil beslenmis tavugun yumurtasi diye. üzerinde U D K olan urunleri almaya çalışıyoruz. U D de de bazen iyice iceriğini okuyoruz. Şüpheli olanları almıyoruz. Adı Amerika ama yiyecek yönünden sıkıntı oluyor. Şükürler olsun ac kalmıyoruz . Zaten helal daire keyfe kafi geliyor.

    YanıtlaSil
  16. Sarı Mutfak Hande hanım dogru yanına sizin yaptığınız koyu cacık iyi gider.

    YanıtlaSil
  17. Zehra hanım hemde ne istah kabartan. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Ben odun ateşinden vazgeçemeyenlerdenim:))

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM