8 Şubat 2011

AVAKADO SALATASI





Sanırım çok da bilinmeyen bir sebze ve ya meyve çeşididir avokado. Şaştım kaldım. Meyve mi? Sebze mi?
Neyse ne Rabbim en güzel bir şekilde yaratmış ve bize sunmuş ya şükürler olsun. Sadece ismini duyduğum bu yiyeceği  (söylemesi ayıpmı bilmiyorum) Amerika`ya geldiğim zaman yemiştim:))))



Deneme çok kötüydü. Mevsimine göre fiyatı değişen, çoğu zamanda tanesi 1 dolara olan avokadoyu marketten aldığımız zaman çok sevinmiştik. Farklı meyve deneyecektik. Eve gelince bir güzel yıkadım, tabağa koyup, sofraya getirdim.
Biri bizi gözetlemiş olsa (özelliklide Cem Yılmaz) eminim ki tüm komedi programlarında yayınlar, anlata anlata bitiremezdi. 4 kişi toplandık başına. Hayret dolu gözlerle, ilginç bir yaratığa bakar gibi, sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir tanesini soydum, tabağa doğradım.
 Bakalım ilk kim fedakarlık yapıp deneyecekti:))) Kimse değil!  Hepimiz birden çatalla bir parça aldık. Hepimizin suratı aynı. Iyyyyyyyyyyyyyy!
Bu da ne.:)))) Sonuç hüsrandı. Ne yapacaktık? Çöpü bu gün sevindirecektik ve ona ilk deneyeceği deneyi sunacaktık. Geri kalan 2 avokadoyu atmaya  kıyamayıp, iyice bozulana kadar buzdolabında bekletecektik.


  Şimdi gülüyorum halime . Akıllım!  Neredeyse tüm hayatımızı araştırdığımız internete avokado yazıp da, bunun ne olduğunu,  bundan neler yapıldığını öğrenseydin ya:))))
     Basiret bağlılığını bildiğim için bu sözü  kullanmakta da da geç kalmadım. Basiretim bağlandı!
 İnat ettdim bunun ne olduğunu öğrenmem lazım. Sag olsun gönül dostları. Sofrasına en güzel, en özel yiyecekleri koyunca öğreniyoruz bilinmeyen meyvelerin, sebzeleri tadını.  Şimdi  evde sadece benim için (geridekilerin düşüncesi hala aynı) en gözde yiyecek oldu. Artan kiloya aldırış etmeden yiyorum. Sonum hayır ola.:))))))
   Austi`nin hanım efendisi İnci hanıma  teşekkür ediyorum bu  harika salatayı bana öğrettiği için. Eline sağlık diyorum ve size de öğrendiğim kadarıyla yazıyorum tarifi.

Malzemeler:
1 adet avokado
1 adet domates
3-4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı limon suyu
 bir az tuz.

Hazırlanması:

Avokadonun kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Domatesleri de aynı şekilde yapıyoruz.  Maydanozları ince ince kıyıyoruz.
Limonu, yağı, maydanozu, tuzu da karıştırıp ister özel süslü tabakta, isterseniz  hazır pişmiş yufka arasında servis yapıyoruz.
Bu tarif yaklaşık 2 kişilik oluyor.  Çok doyurucu oluyor.
Avokadonun yağ oranı yüksek. Sıvı yağı katmasanızda olur.


Afiyet olsun!

9 yorum:

  1. ben malesef pek sevemedim avokadoyu, ama yinede sunumun cok hos lezzetli görünüyor..
    ellerine saglik..

    sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  2. AĞIZ SULANDIRAN BİR GÖRÜNTÜSÜ VAR ELLERİNE SAĞLIK.
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  3. Samira'cım güldürdün beni:))
    Sen anlatırken sanki bizi anlatmışsın.Tropikal meyvelere bizimde ilgimiz çok. Yeni gördüğümüzü hemen deneriz. Avakadoyu bizde sevemedik.Bir daha da almadık doğrusu.Yavan geldi bize.Ama eminim bu tür salataların içinde daha güzel olur.Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. Avokadoya bayılırım,hımmm ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Aynısını bizde yaptık canım ve 2 tane attık :) Bu gerçekten güzel oluyor mu acaba bende denemek isterim?

    YanıtlaSil
  6. Es-Selamu Aleyküm Samirem.Nasılsın?
    Avakadonun egzotik tadını seviyorum!
    Dip-Sos'u muhteşem oluyor..
    Çok güzel anlatmışsın ama ya:)
    Ellerine / gönlüne sağlık.
    Sunum da iştah açıcı ayrıca!

    Sevgi ve muhabbetle

    YanıtlaSil
  7. Samirecim Alem kadinsin wallahi :)
    Bilmedigim dedigin tarifi bile cok guzel yapmissin canim sifalar olsun.

    Avokadoyu Tr'de merak edip ilk aldigimda cok tatsiz gelmisti bende kahvaltida ekmege surup uzerine bal gezdirip yemistim, daha sonralari pure haline getirip sarimsakli yogurt ile karistirip dip sos yapip yedim, simdilerde ise krem peynirle ve baharatla karistirip celery batirip yiyorum blogdan tarifine ve goruntusune bakabilrsin canim.
    Avocado ile ilgili birkac puf noktasi istersen:Tam olgunlasmamisinin tadi yavan olur ve agizda bi tad birakir o yuzden, kagit havluya sarip buzdolabinda bekletirsen cabuk yumusar.
    Birde, keserken boydan cember halinde keip 2ye boldukten sonra cekirdegine bicagi keser gibu uzunlamasina saplarsan bicagi yukari kaldirdiginda cekirdek cok kolay cikar.

    Inci ablayada cok selamlarimi ilet lutfen.Giyim kusamiyla, mutevazi tavriyla, vakarli zerafetiyle ornek bir mu'mine hanimefendi masaAllah.

    YanıtlaSil
  8. Her kese teşekkür ediyorum.
    Hasretli Lezzetler bence dene eminim pişman olmazsın.
    Cafe portakal: Yerken bile ağzım sulanıyor:))))
    Cahdecim; Yeni tataları denemk çok güzel. Amerikada da maşallah o konuda super. Çünük her yerden bir meyve geliyor buraya. Deney makinesi gibiyiz burda:))))
    Anneanneminmelekleri; Ablacım yapdıklarım acizane sizin gibi marifetli hanımların mutfağında.
    Aycan: Harika bu kadar yorumun arasinda seven çıktı nihayet:)))
    Tarifkolik; Öznurçum sen 2 ben 3 tane attdım. Hemde o kadar iri ve güzeldi ki. Şimdi ayyyy diyorum:)))
    Gafepepela: Denedim dip sos gibi.O da güzel.
    Jibekcim: Selamını iletirim İnci hanıma inşallah. Evet çok harika bir hanım. Gerçek sabır insanı. Ve Rabbim de bu yüzden ona 6 güzel nimet nasip etmiş.

    Bende bu aralar avakadoyla ilğili bir çok tarif öğrendim. İnşalalh onlarıda yayınıycam. Ama balla birlikte denemdim. Denemek lazım. Allah razı olsun. Maşalah her konuda marifetlisin nazar değmesin canım. Görüşürüz.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM