11 Şubat 2011
ZEBRA KEK
Hepimiz iyi biliyoruz filimlerden , dizilerden çingene sokak falcılarını. "Fala baktırma, falsızda kalma" tabirini kullanarak, yakadan düşmeyen bu falcıların hepsinin ağzında tek kelime vardır. " Senin kalbin kabarmış abeyyyy ve ya ablacımmm . Koy avucuma üç, beş bakayım senin falına:))))"
sanki bileceklermiş gibi. Şimdi yazdığım için her kes sanacak ki bende baktırdım falıma o yüzden biliyorum. Yok yemin billahi baktırmadım:)))))
Dedim ya; filimlerden, dizilerden öğrendik diye.
Bende geçen gün sevgi günü diye, evde de yeni aldığım kalpli kalıbı kullanma maksadıyla kek yapmak istedim. Dolayısıyla yaptığım kek kabarınca çingene falcılar geldi aklıma.
Her halde malzeme kalıba çok gelmiş olmalı ki kek beklediğimden de çok kabarınca, bende çingene falcıları gibi " Abovvvv kek senin kalbün kabarmuş. Hele koy avucuma bir çatal bakayum senin faluna" diyerek kekin kenarından tadına baktım. Olduğundan da çok kabarmıştı kek ama tadında değişiklik yoktuş. Mal sahibini yansıtırmış derler......))
Kekin malzemesi tüm kek tariflerinde olduğu gibi: Aynı. Sadece ben tereyağı ve limon kullandım. Tereyağıda, margarinde kullanabilirsiniz. Limon keklerde gevreklik, tereyağıda yumuşaklık oluşturuyor.
Ama siz kalıbı bir az daha büyük kullanın. Yani her zaman evde kullanılan kek tavalarında yapın. O zaman üzerinde yaptığınız desen bozulmaz, görüntüde süper olur. Ben bu malzemenin çok olacağını düşünemedim. Malzemelerden bir az eksiltmem gerekirdi her halde.
Bir musibet, bin nasihatten evladır; ders almasını bilene. Atalarımız boşuna dememişler.
Kalbi Kabarmış ebruli kekin tarifi şöyle.
Malzemeler:
100 gr tereyağı ve ya margarin
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un
Hazırlanması:
Not: Kesinlikle yumurtaları buzdolabından yaklaşık 5 saat önce çıkarmanız gerek. Yoksa şekerle birlikte çırpıldığında kabarmayacak ve kekin içi hamur gibi kalacak.
100 gr yumuşamış yağı şekerle birlikte mikserle çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekliyoruz. Limon suyunu ilave ederek çırpma işlemine devam ediyoruz. Un, kabartma tozunu ve vanilyayı birlikte karıştırarak keke ilave edin.
Sonra karışımın yarısını başka bir kaba ayırıp 3 yemek kaşığı kakao ilave ederek tekrar mikserle çırpıyoruz.
Keki pişireceğimiz kalıbı ve ya tepsiyi yağlıyoruz. Ortadan başlayarak 2 yemek kaşığı kakaolu karışımdan, sonra 2 yemek kaşığı beyaz karışımdan döküyoruz. Bu işlemi karışım bitene kadar devam ediyoruz. Tepsiyi hafif sallayarak karışımın tepsinin her tarafına yayılmasını sağlayın. Sonra kurdan yardımıyla sadece yüzeyden köşelere doğru çizgiler yapın. Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 45 dakika pişirin.
İstediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Tabi fırından çıkarıp soğumasını beklemek şartıyla.
Afiyet olsun!
Gerçekten kalbi kabarmış. Canım ellerine sağlık pekte romantik görünüyor.
YanıtlaSilselamlar
NE KADAR GÜZEL OLMUŞ BU KEK.
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK.SEVGİLERİMLE...
Elinize sağlık dilimlenmiş halinden belliki sünger gibi bir kek olmuş maşaallah ne güzelde kabarmış
YanıtlaSilsevgiler
Merhaba ellerine sağlık ben bu keki büyük borcama yapıyorum çok güzel oluyor sevgiler ama seninkinin de görünümü çok güzel olmuş.
YanıtlaSilEs-Selamu Aleyküm gülüm.
YanıtlaSilEllerine,gönlüne sağlık!
Ne güzel yazmışsın.Keyifle okudum:)
Bu kek var ya,sevdiceğimin keki.7/24 yese bıkmıyor.Öyle çok seviyor ki,ben de sık sık pişiriyorum haliyle..
Reçetelerimiz hemen hemen aynı.
Mutlu pazarlar,hayırlı kandiller diliyorum.
Dualarında bizi unutma inşaAllah.
Selametle
canım benim ellerine yüreğine sağlık..ne güzel bir yazı ne güzel bir kek olmuş..
YanıtlaSilkandilin mübarek olsun..
Nefis bir kek olmuş tam benim sevdiğim gibi kabarık. Ellerine sağlık. Hayırlı Kandiller.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım kandiliniz mübarek olsun sevgiler..
YanıtlaSilbakuden hasret dolu selamlar...tarıflerın gercekten cok pratık
YanıtlaSil