6 Aralık 2010

CEVİZ KURABİYESİ, OREŞKİ, QOZ QURABİYESİ

 





Bayramda ikramlar aynıdır  her zaman. Baklava, şekerpare, revani, sütlaç, poğaça, börek, sarma, dolma ve.s
Benim bayram tatlım Ceviz Kurabiyeydi. Yayınlanmak için geç kaldı ama olsun. Geç olsun güzel olsun.
Görüntü ve tadı farklı hatta yapılışı da farklı,  azeri türkçesinde ismi  Qoz  Qurabiyesi, Rusçada Oreşki, Türkçede Ceviz Kurabiyesii olan  bu kurabiyenin tarifini gecen Afet hanım kendi sitesinde yayımlamıştı. Tarifi hem oradan, hem Polonyalı hanımın sitesinden, hem de   azeri saytı olan Qadın.net adresinden buldum. Kurabiyeyi yaptığım aleti de memleketten getirdim.
Afet hanım yapan çözen olursa tarifini bizde bekleriz demişti. Bende yazdığım mesajda en kısa zamanda eklerim demiştim. 
Maalesef Afet hanımında yazdığı gibi  kurabiyeyi yaptığımız bu alet Türkiye`de yok. Yorum yazan arkadaşlarda ah keşke burada olsa da tuzlusunu yapsak içine peynirli karışım koysak  diye yorumlar yazmışlar Afet hanımın yazısına ( Türklerin tuzlu sevdiği buradan belli. Tatlı tarifini  bile tuzlu tarife uydura biliyorlar. Maşallah).
Belki de araştırılsa internet üzerinden her hangi bir alış veriş sitelerinden bulunabilir.



İçine yoğunlaştırılmış süt kreması konuluyor. Bunu özel marketlerden bula bilirsiniz herhalde.
Amerika`da yaşayan arkadaşlar kolay bulabilirler. İsmi  1 resimde gördüğünüz gibi  Sweetened Condensed Milk- Yoğunlaştırılmış şekerli süt. (resim 1)
Orta Asya ve ya Rusyada bulunan arkadaşlar içinde zor değil bu kremayı  bulmak.
İsmi Azericede Qatılaşdırılmış ( Katı demek türkcede yoğun demek) Şəkərli Süt. Rusçada Moloko skuşonno s saxarom (resim 2) deniliyor.

Resim 1                                                                         Resim 2



 Maalesef Türkiyede bu krema yok. Üzülmeyin siz makineyi bulun ben içine konulacak kolay muhallebi tarifini yazarım. Ya da Azerbaycandan Türkiye` ye bu aletin ithalini başlatabiliriz. Neden  olmasın mutfakta çareler tükenmezmiş.

Uzun lafın kısası tarif şöyle:


Malzemeler:

3 su bardağı  un
2 yumurta
200 qr margarin
1 çay bardağı  şeker
1. 2 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay kaşığından da az kabartma tozu
bir tutam` tuz
1 paket vanilya


İçi için: 

 1 kutu yoğunlaştırılmış  süt
50 gr ceviz

Hazırlanması:

İlk önce yoğunlaştırılmış sütü  yaklaşık bir gün önceden ve ya kurabiyeye hazırlamaya başlamadan 3-4 saat önce tencerede 1 litre suda konserve kabını açmadan kapalı olarak kaynatıyoruz. Bu işlem yoğunlaştırılmış sütün kapalı kutuda pişerek karamel kıvamına gelmesi için önemli. Daha sonra  hamurun malzemesini hazırlıyoruz. Hamuru en az yarım saat buzdolabında bekletiyoruz.
Sonra hamuru çıkarıyoruz buzdolabından fındıktan bir az büyük parçalar alarak kurabiyeyi yapmak istediğimiz aletin boşluğuna koyuyoruz.

Aletin üst kapağını kapatıyoruz. Bu zaman hamur aletin boşluğunun şeklini alıyor.





Aleti kapalı halde ocağın üzerine koyuyoruz. Ocağın ayarı  çok kısık olmalı ve sürekli bakmak gerek ki  hamurlar yanmasın. Kurabiyelerin rengi hafif dönmeye başlayınca da hazır demektir. Ocaktan alıyoruz.
Alet de 8 adet boşluk var. Bu o demektir ki bir kere yapmada 4 kurabiye oluyor. Çünkü iki tarafı birleştiriyoruz.




  Hazır olan kurabiyenin boşluğuna kaynattığımız yoğunlaştırılmış sütten yani karamele benzer kremadan ( süt halinde değil koyu kıvamlı karamel tadında krema gibi oluyor)  koyuyoruz her iki tarafa ve rendelenmiş ceviz ekleyerek iki tarafı birleştiriyoruz.
 Aşağıdaki resimler yoğunlaştırılmış sütün pişirmeden önceki ve sonraki hali. Resim  sütün pişmeden önceki resmi. 2. resimse  piştikten sonraki hali. Unutmayın sütü tencerede konserve kutusunun ağzını açmadan yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Beyaz süt pişerek koyulaşıyor ve  açık kahve renge dönüşüyor.

  Resim 1                                                                                    Resim 2



















İsterseniz cevizin boşluğuna çokokrem de koyabilirsiniz. Ya da pastalar için hazırladığımız kremalardan  veya puding koyabilirsiniz. Zevkinize kalmış.
 Görüntü ve tadı çok güzel.

Afiyet olsun!

25 yorum:

  1. selam arkadaşım
    ellerine sağlık kurabiyeler çok güzel görünüyor burada yani Arabistan da yapılmışı satııyor içi hurma ezmeli arap kahvesiyle ikram ediliyor bende bir arkadaşımda gördüm yapmayı çok istedim ama kalıbını bulamadım Antep de olduğunu öğrendim sipariş ettim inşaallah gelecek bekliyorum:)
    Bayram için de güzel bir ikramlık olmuş afiyetler olsun
    Hicri yılın da mübarek olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba antepde nerden sipariş etmiştiniz bu kalıbı öğrenebilirmiyim

      Sil
    2. Arkadasin sayfasina gidip sorsaniz daha iyi olur buradan gordugunu sanmiyorum:((

      Sil
  2. Sunum harika ama bu kalıbı nasıl bulacağız,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Anneannenin melekleri teşekkür ederim. Papatya68 dediyi gibi Antepde varmış. Sanırım artık Türiyeye gelmiştir bu makine. Bakarız bir gün sizde bu kurabiyenin tuzlu çeşidini yapmışsınız.

    Papatya68 inşallah siparişin bri an önce eline ulaşır. İçine hurma ezmeli arap kahvesi de güzel olur. İçine konulacak bir çok karışım düşünüle bilir. İnşallah siparişin gelince dediyin tarifi senden bekleriz. Sizinde Hicri yılınız mubarek olsun.
    Dua ve sevgiyle...

    YanıtlaSil
  4. Oyy,
    Kakie krasivi 'oreshki' !
    Ya ochen lyublyu..

    Bayılıyorum bu kurabiyelere Samire'ciğim.Ellerine,gönlüne sağlık.Aklıma öğrencilik yıllarım ve nasha dama hazayka 'Tetya Natalya' gelir.Okul dönüşlerimizde,mis kokulu bahçemizde bizi bu enfes cevizlerle karşılardı.Bir oturuşta kaç tane yediğimi hatırlamıyorum :)
    Kalıbımı Türkiye'de bıraktım,anneme.Burada da bulamıyorum fakat bir şekilde getirteceğim inşaAllah.
    Blogunu açar açmaz bu kurabiyeleri görmek çok hoş oldu.
    Kalbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  5. Evet Cafe Pepela bende çok seviyorum. Bu sene Azerbaycana giderken getirdim. Nimetin tadı yakında deyil uzakda bilinir. Ordayken yapmadım hiç. Denemedim bile. Burda çok özledim. Getirdim. Harika bir tat bence. Teşekkür ederim canım yorumun için.

    Spasiba za vizita i za kamplimenta.

    YanıtlaSil
  6. selamlar arkadaşım.
    tek kelimeyle bayıldım diyebilirim ben bu alete.
    ne kadar değişik ne güzel bir tasarı bu böyle.
    evvela icat edene,sonra keşfedip bizle tanıştırdığın için sana teşekkür ediyorum.
    bu kurabiyeler yenmez mi sence.
    inan ilk sende gördüm.
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. bizde isteriz:)) cok guzel gorunuyor. ben olsam icini nutella ile doldururdum:)

    YanıtlaSil
  8. Mintinin mutfağı teşekkür ederim. Aslında bu çoktan keşfedilmiş ama ben tembel hanım daha yeni yapıyorum. İzlemeye aldığın için sag ol. Bende sizin sitenin daimi izleyicisiyim.her zaman beklerim

    YanıtlaSil
  9. Ayşe K teşekkürler. Bizde isteriz dediğine göre her halde sizde Texsasın bu güzel şehri Austinde yaşıyorsunuz. O zaman soz en kısa zamanda yaparım .

    YanıtlaSil
  10. merhaba;
    ellerinize sağlık arkadaşım çok harika görünüyor kurabiyeleriniz. Bu güzel enfes kurabiyelerin kalıbı için nereye başvurmamız gerekiyor,nasıl alabilirim.Yardımlarınız için şimdiden tşk.ederim.Hayırlı bayramlar diliyorum

    YanıtlaSil
  11. Adsiz misafirim tesekkur ederim. Kalıbı ben Azerbaycandan aldım. Siz nerde oluyorsunuz bilmiyorum. eger Turkiyede oluyorsaniz en kısa yol olarak Azerbaycanla alakası olan birinden gelirken sizin almasını isteyebilirsiniz. Yok başka bir memleketde de yaşıyorsanız nasıl elde edebileceyinizi bilmiyorum.
    Yardımcı olabilsem sevinirdim. Kusura bakmayın.
    Başka bir çözüm internetden araştıra bilirsiniz.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık.Bu hafta yapmayı düşünüyorum.Kalıbı kullanmadan yağlıyacakmıyız?.
    Yada her seferinde?

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Monrose- Kalibi ben yaglamadim cunku hamurda margarin var o yuzden kalipa iyi yerlesiyor isininca da kendi yagini saliyor.
    Klay gelsin canim beklerim her zaman..

    YanıtlaSil
  14. Selam canım bloğunda gezerken rastladım bu tatlı kurabiyelre nefis ötesi duruyor çok şahane.. ellerine sağlık , sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Selam ,ben 4-5 aydır Baku'de yaşıyorum.Kurabiyeleriniz çok güzel görünüyor.Eminim tatlarıda öyledir Ben bazar store-fresko gibi marketlere gittigimde sürekli bakıyorum ama bu aleti bulamadım ,Ne tarz bir yerde bulabilrim acaba? Bu kalıbı elekrıkli ocaklarda da kullanabilirmiyiz ,elektri ocaklar geç ısınıp geç soguyor ,gazlı ocaklar gibi kısmakta çok mümkün olmuyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Oncelikle hos geldiniz Baku`ye:)
      Ben bunu pazardan almistim. siz pazarda mutfak esyalari satan yere sorun qoz bisirme demiri diye varsa soylerler. Yoksa da nereden alabileceginizi soylerler.
      Ben qazli ocakta yapmadim ama benim akrabalar hepsi yapiyor . Elektrikli duz ocaklarda nasil olur bilmiyorum benim su an ondan var ve denemedim hic aslinda denesem iyi olacak.
      Derecesini cok az koyun deneyin bakalim.
      Kolay gelsin :)

      Sil
    2. Teşekkürler özellikle bu kadar hızlı bilgilendirdiginiz için ,teze pazar veya yeşil pazara gittigimde birde ordan sorayım,bu aletin elektriklisi de varmış(internette ararken görmüştüm) onun hakkında bilginiz varmı? tavsiye edermisiniz? Siz ne tarz bir ocak kullanmıştınız?Sevgiler..
      NUR

      Sil
    3. Olur tabi bakin oralarda oluyor kesinlille. Elektrikli olan vardir ama Bakuye geldim mi bilmiyorum. :)
      elektrikli bulursaniz daha iyi olur yanma ihtinmali daha az olur sanirim belli ayari vardir onun Benim kullandigim ocak azerbaycanda tr de de vardir tuplu ocaklardandi.
      Olmustu hafif yakmistim . ama guzeldi Halam cok g8uzel yapiyor bunu. Ama bu tarif onun tarifi degil. Sizin komsunuz varsa Azerbaycanli sorun iyi olur. Onlarda daha iyi tarif vardir .
      Kolay gelsin canim.
      Her zaman cevaplarim seve seve sorunuz olursa. Sevgiler canim..

      Sil
  16. Yoğunlaştırilmis süt nasıl oluyor acaba?

    YanıtlaSil
  17. Kalıbı hammaddeler sitesinde bulabilirsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasil hammaddeler sitesunden url atarmisiniz hangi site ose

      Sil
  18. Merhaba bende Ukraynadan gelen komşumuz dan rica ettim şuan elimde ama içinin kremasini yoğunlaştırlmıs sut olmasa başka nasıl yapabilirim normal muhallebi olabilir mi

    YanıtlaSil
  19. ceviz kurabiye kalıbını www.cevizkurabiyekalibi.net adresinden sipariş edebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM