15 Mart 2010

PANCAR SALATASI


Kırmızı Pancar kanı temizliyor, kansere, diyabete ve vereme karşı koruyor!

Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kış aylarının müzmin hastalığı gribe yakalanmadan yaşamak ister misiniz, mide ve bağırsaklarınızı rahatlatarak gaz sancısından kurtulmaya ne dersiniz, kanınızı adeta yıkayarak mikroplardan arınmak nasıl olur? Karaciğerimizi mutlu etmek, cildimizi güzelleştirmek, sinirlerimizi sakinleştirmek de artık çok kolay… En önemlisi aynı anda, şeker hastalığı, verem ve kanserden korunmak!
Nasıl mı? Kırmızı yuvarlak, tatlımı tatlı, harika olur salatası, kış mevsiminde her akşam sofralarda kırmızı pancar, mazide kalır korkunç hastalıklar…
Tabiattan şifamızı alarak kırmızı pancar ile tanışmaya veya tanıyorsanız geçmişten günümüze bu muhteşem bitkiyi tüm özellikleri ile yakından incelemeye ne dersiniz?



Kırmızı Pancar/ beta vulgaris
Ispanakgiller/ chenopodiaceae ailesindendir. Anavatanı Akdeniz Bölgesi olup, çok eski zamanlardan bu yana besin maddesi olarak kullanılıyor.
. Olgunlaştığını, en dıştaki yaprağın sararmasından ve türüne göre, gereken iriliğe ulaşmasından anlamak mümkün.
Bol yapraklı olan ve ıspanak gibi değerlendirilen bu sebze gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa karşı da çok dayanaklı.

"Kırmızı Pancar"
A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir... Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.
İnsan vücuduna mucize etkileri
Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.
Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.
Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.
Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.
Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.
Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.
Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.
Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.
Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.
İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı koruyor.
Almanya’da Dr. Sigmund Schmidt ve Macaristan’da Dr. Ferenczi bu bitkiyi lösemi ve kanserde önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaktadırlar.

Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur... Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.
Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söküyor, mide ekşimesini ve mide ağrısını gideriyor. Kan yapıyor, karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz.
Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir.
Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir..
Dikkat şeker hastası olanlara zararlı!
Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!
Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir.


Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur... Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu!



Bu kadar bilgiden sonra ve de salata olarak tüketmek faydalı denildiyse o zaman gecelim mutfağımıza ve yapalım bir Pancar salatası. 



  Malzemeler:
4-5 adet orta boy lirmizi pancar
3 yemek kaşığı mayonez
1 su bardağı cekilmiş ceviz içi
1 diş sarimsak
tuz


Hazırlanması:


Önce pancarları yıkıyoruz  kabuklarını soymadan tencerede yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Pişdikden sonra kabuklarını soyup rendenin ince tarafından geçiriyoruz.
Mayonezi, ceviz içini, rendelenmiş bir diş sarimsağı, tuzu da ekleyib karışdırıyoruz.
Servis yapıncaya kadar buzdolabında bekletiyoruz.
Servis yapmadan önce üzerini çekilmiş cevizle suslemeyi unutmuyoruz.
Afiyet olsun!





3 yorum:

  1. Vaktin hayr olsun Samiracım,
    salatanın görüntüsü harika,çokda sağlıklı.Bende pancarı çok severim,ellerine sağlık canım arkadaşım...

    YanıtlaSil
  2. ne kadar da güzel görünüyor, ellerinize sağlık
    biz de bloğumuza bekleriz

    YanıtlaSil
  3. Emeğine sağlık Samiracım ne çok faydası varmış. bu mübarek sebzeyle aram bi türlü iyi olmadı gitti ama şimdi senin sunumun karşısında canımda çekmedi değil:) ellerine sağlık arkadaşım yiyenlere afiyet şifa olsun:)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM