11 Ocak 2015

Borş Çorbası





Bloga yazdığım tariflerin hemen hemen bir çoğunu severek, afiyetle tüketiyorum. Yalnız şimdi yazacağım çorbaya bayılıyorum diyemeyeceğim. Onun yerine eşim çok çok seviyor diye yazsamdaha iyi olur sanırım:)) 
"Akşama borş çorbası yaptım" de yanına da turşu koy ohh, yok eşimden mutlusu o akşam. 
Gerçi çok sık sık yapıp yüzünde güller açtırmasam da yılda bir kere de olsa yapmaya çalışıyorum. 

Azerbaycan mutfagına rus mutfagından gelen bu çorbanın tarifi bir çok adreste pancarlı, kemikli etli ve tabi ki çok farklı yapım aşamalarıyla çıkabilir karşınıza. 
Ben de bunun aksine kuşbaşılı, pancarsız ve çok aşaması olmadan yapmayı seviyorum. Çünkü pancar çorbanın rengini değiştiriyor, kemikli eti de yerken kemiklerini ayırmak büyük sorun oluşturuyor ve uzun uzun yapımı da çorbayı yapmaktan vazgeçiriyor:)) 

Bu yüzden tercihim kuşbaşılı pancarsız kolay bir Borş çorbası . Sizde yapmak isterseniz,  bizim zevkimize göre tarif burada. 

Tarif yaklaşık 4 kişiliktir. 





Malzemeler: 

  • 300 gr kuşbaşı dana eti ( isterseniz koyun eti)
  • 300 gr beyaz lahana
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı kadar irice doğranmış domates konservesi ( yazın küp küp doğranmış taze domates olur)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 50 gr tereyağı 
  • yarım çay bardagı sıvı yağ
  • tuz karabiber 
  • defne yaprağı

Hazırlanması: 


  • Kuşbaşı dana etini yıkıyoruz üzerine yaklaşık 3 litre su alıp ocakta önce yüksek ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca ateşini düşürüyoruz, suyun üzerine biriken köpükleri alıyoruz devamlı. Köpükler tamamen bittikten sonra kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Suyu azaldıkça sürekli su ekliyoruz. 
  • Havuçları ince ve yuvarlak, patatesi küp küp, lahanayı da  ince ince doğruyoruz, 
  • kaynayan et suyuna ekliyoruz. Defne yaprağını ilave edip 5 dakika kaynatıyoruz. 
  • O arada tavaya tereyağını,sıvı yağı ekleyip ısıtıyoruz. Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Domates salçasını ekleyip bir az daha kavuruyoruz. 
  • Varsa küp küp doğranmış taze domates yoksa yazdan kurduğumuz domates konservesinden bir su bardagı kadar ekleyip birlikte 5-7 dakika kavuruyoruz. 
  • Kaynayan sebzeli etli karışıma soğanlı domatesli karışımı, tuz ve karabiberi de ilave ediyoruz. 
  • Hepsini birlikte 15 dakikaya kadar kaynatıyoruz. 
  • Hazır olan çorbayı ocaktan alıp isteğe baglı olarak üzerine ince doğranmış taze maydanoz ekleyerek servis yapıyoruz. 
  • Afiyet olsun. 


2 yorum:

  1. Özgün bir paylaşım olmuş. Üstelik çok da renkli. Üzerinde ki defne yaprağına bayıldım. Ellerinize sağlık. Bana da beklerim ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM