30 Kasım 2014

Tarçınlı Rulolar- Cinnamon Rolls




Kendi çocukluğumu hatırlamıyorum. Acaba bende misafir gittiğim evde yemek yiyen kendi evinde aynı yemeyi yemeyen cins çocuk muydum.. Aynen cins çocuk diyorum ben bu tür çocuğa.
Çünkü o cins çocuğun misafir evde yediyi yemegin aynısını belkide en güzelini sen yapmışsındır kendi evinde. Gel gör ki evde o yemegi yemeyen çocuk gitmiş misafir evde o yemeye ilk defa yiyormuş gibi saldırmış, üstelik " Anne bunun tarifini alsana. Çok güzel olmuş "demez mi .:))) Bu çocuğa cins çocuk denilmez mi..:)
Acaba güldüm mü başkasının çocuğuna benim de başıma geldi .. Allahım affet ..
Kesin kınamışım yoksa ne diye benim koskocaman kızım geçen gün misafir gittiğimiz evde tarçınlı ruloları ilk defa görüyormuş gibi yedi.. Niye kendi tabağındakini bitirip benim tabağımdakine göz koysun.. Niye..
O anda yer ayrılsa yere giresim geldi de. Allahtan arkadaş biliyor, tanıyor beni.. Blogum olduğunu biliyor:))) Yani var ya blog kurtarıcımsın haa:)))


Daha önce yapmadığım lezzet de degil hani tarçınlı.. Yapmıştım yemişti benim kız. Gel gör ki orada daha bir  lezzetli gelmişti. Madem onu sevmişti, bir de onun tarifini alıp yapayım dedim.
Tülay arkadaşın yaptığı bu harika tarif  Amerika`nın ünlü şeflerinden 67 yaşlı  Paula Deen`e aittmiş. Gerçek tarifi Google Paula Deen Cinnamon Rolls diye yazarak arayabilirsiniz. Tarif cup ölcüleriyle verilmiş. Bende bu tarifi bizim alışık olduğumuz su bardağı, çay bardagı ölcülerine çevirdim.
İşte nergis kokulu kızımın lezzetine doyamadığı tarif resimli olarak burada..
Lütfen Not bölümünü okuyun

Not:

Gerçek tarifte hamuru rulo yapıp dilimledikten sonra tereyağı sürülmüş, tarçınlı şekerli karışımdan serpilmiş tepsiye yan yana diziyoruz yazılmış .
Bu sizin isteğe bağlı ister bu şekilde dizin, ister yağlı kagıt serilmiş tepsiye aralıklı şekilde dizin.
Buna benzer bir tarifi daha önce yapıp fotografını çekmiştim o yüzden fotoğrafta göründüğü gibi yazdım dizilme şeklini.



Malzemeler:
  • 1 çay bardagı sıcak su
  • 1 çay bardagı süt
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz ( silme) 
  • 1 yumurta
  • 3 su bardagı un ( az gelirse ilave edilir) 
İç malzemesi :
  • 1 su bardagı şeker ( siyah şeker de olur)
  • 3 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay bardagı + 3 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 4 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

Glazürü için ( üzerine) ;
  • 2 su bardagı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 4 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • yarım  paket vanilya 

Hazırlanması:
  • Küçük bir kasede sıcak suyla mayayı karıştırıyoruz.
  • Derin bir karıştırma kabına sütü, şekeri, erimiş tereyağını, tuzu ve yumurtayı ekleyip tel çırpıcıyla çırpıyoruz. Unu azar azar ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ardından kasede karıştırdığımız maya ve suyu ekliyoruz. Geri kalan unu da azar azar ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Un az gelirse biraz daha ekliyoruz.
  • Hamur ne çok sert, ne de çok yumuşak bir hamur. Orta sertlikte bir hamur oluyor.
  • Üzerine poşet örtüyoruz. Mayalanıp iki kat oluncaya kadar yaklaşık 1saat  bekliyoruz.
  • Kabarıp mayalanmış hamuru tezgahın üzerine alıyoruz. İki parçaya bölüyoruz.
  • Her parçayı sırayla tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında dikdörtgen şekilde açıyoruz.
  • Erimiş tereyağından hamurun her tarafına sürüyoruz.
  • Tarçını ve şekeri birlikte bir kasede iyice karıştırdıktan sonra yağladığımız hamurun üzerine serpiyoruz. Çekilmiş cevizden de serpip çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz.
  • Ruloyu iki parmak genişlıgınde dilimliyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak diziyoruz, üzerinden hafif bastırıyoruz. 

  • 30 dakika bekletiyoruz. 
  • Daha önceden ısıtılmış 200 C ( 370 F) fırında 30 dakika üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
  • 2 su bardagı pudra şekerinin üzerine  1 yemek kaşığı limon suyunu ve 4 yemek kaşığı kaynar suyu, 4 yemek kaşığı erimiş tereyağını yarım paket vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz. 
  • Pişmiş ruloları fırından çıkarıyoruz, hazırlamış olduğumuz pudra şekerli glazürü kaşıkla ruloların üzerine gezdiriyoruz. 
  • Sıcak sıcak afiyetle yiyoruz. 
  • Afiyet olsun !

24 Kasım 2014

Külah Tatlısı



Alışık olduğumuz milföylü külah tatlısından farklı bu lezzet. Aslında gerçekten tatlı bu:))
Hazırlandıktan sonra şerbete banıyoruz ve tabi hamuru kendimiz açıyoruz. Pastanede beraber çalıştığım Cezayirli arkadaşın sık sık yaptığı ve çok satılan bir lezzet. Tarifi tabi ki arkadaş vermedi tadına bakarak tahmin ettim :)) Daha önce araştırıp bulduğum Yasemin tatlısının aynısının tıpkısıydı. Kolları sıvayıp pazar tatilimi bu güzelliyi hazırlamaya harcadım.. Buyrun tarife..



NOT: Hamurun bir kısmına 1çay kaşığı kırmızı gıda boyası ( toz gıda boyasına su ekleyerek sulandırın) ekleyerek rekli kulahlar da yapabilirsiniz. Degişik ve güzel oluyor.

Malzemeler :

  • 1,5 su bardağı un (250 gr un)
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
  • 1/2 çay bardagı  su
  • 1 cimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)

İç harcı için:
  • 400 gr ceviz
  • 1 su bardagı şeker
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı kayısı marmeladı
  • 1/2 cay kaşığı tarçın 

Şerbeti için;
  • 1 su bardagı su
  • 1su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu bal
  • bir iki damla limon suyu


Hazırlanması:

  • Öncelikle tencereye 1 su bardagı şekeri, 1 su bardagı suyu ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip kaynatıyoruz. Ocaktan almadan 2 dakika önce bir iki damla limon suyu sıkıyoruz. Şerbet şekerlenmesin diye. Ocaktan alıp bir kenara bırakıyoruz soğusun diye.
  • Hamur için unu derin karıştırma kabına alıyoruz, ortasını havuz yapıyoruz bir adet yumurtayı, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, 1 yemek kaşığı gül suyunu ( yoksa 1 paket vanilyayı) bir cimdik tuzu ekliyoruz. Tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
  • 1/2 çay bardagı suyu  da azar azar ekleyerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlıyoruz. 
  • Tezgaha un serpiyoruz, hamuru karıştırma kabından alıp tezgahta elimizle biraz yoğuruyoruz.
  • Streç filme sarıp 15 dakika bekletiyoruz. O arada iç harcı hazırlıyoruz.
  • 400 gr cevizi 1 su bardağı şekerle robotta çekiyoruz un haline gelinceye kadar. Çekilmiş cevize 4 yemek kaşığı erimiş tereyağını, damla sakızını (olmasa da olur), 1 paket vanilyayı, 1/2 çay kaşığı tarçını, 1 yemek kaşığı marmelat ekleyip yoğuruyoruz.
  • Bir kaseye bir yemek kaşığı buğday nişastası ekliyoruz uzerine bir yemek kaşığı da un ekleyip karıştırıyoruz, biraz alıp tezgahın üzerine serpiyoruz. 15 dakika beklemiş hamuru oklava yardımıyla açıyoruz.  
  • Ağız dairesi büyük su bardağı ile ( nutella kapağı büyüklüğünde) daireler kesiyoruz. (resimdeki gibi ) 
  • Hazırlamış olduğumuz iç harçtan biraz koyup külah gibi büküyoruz.
  • Daha sonra hem  katladığımız bölüm kabarıp açılmasın diye, hem de üzeri külah gibi desenli olsun diye ucu tırtıl cımbızla  desen veriyoruz. Bu tür bir cımbız bulamazsanız bildiğimiz cımbızla da buna benzer desenler yapabilirsiniz. Çok uğraşmak istemiyorsanız hamurun en üste kapatılan bölümü altta kalacak şekilde kapatmaya çalışın ki hamur fırında kabarıp açılmasın. 

  • Hepsine desen verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 C ( 360F ) fırında 15 dakika hafif rengini deyişince, kirli beyaz dediğimiz bir renk alıncaya kadar pişiriyoruz..

  • Piştikten sonra çıkarıp sıcak sıcak önceden hazırlamış olduğumuz şerbetin içine kurabiyeleri tek tek bandırıp çıkarıyoruz, ön kısmında iç harcın gözüktüğü kısmı yeşil fıstığa bulayıp servis tabağına diziyoruz. 
  • Tatlı yenilmeye hazır.. 
  • Afiyet olsun..


23 Kasım 2014

Beşamel soslu Kıymalı Makarna



Makarna artar mi hiç? Yani makarna çok seviliyor ya ondan diyorum.. Evde yemek olmayınca, işten, okuldan çok yorgun gelince alelacele hemen bir makarna haşlayıp üzerine ketçap eklenip afiyetle yenir biter..
Peki ne zaman makarna artar, yenilmez kalır?
Çok aç olduğun zaman gözün doymaz makarna ölcüsünü kaçırırsın, fazla makarna haşlarsın yarısı yenir yarısı kalır.
Aceleye gelir makarnanın haşlama suyuna tuz koymayı unutursun yiyenler sevmez kalır.
Çok fazla kaynatırsın hamur gibi olur, yenilmez kalır.
Çok fazla yaparsın herkes tabak tabak yer ama yine de fazla gelir kalır.
İşte o zaman bu işlem devreye girer. Buzdolabında bekleyen makarnaya bir beşamel sosu hazırlayıp, kıyma kavurup ekleyerek harika bir lezzet çıkarırız ortaya.
İlla artan makarna olmasına gerek yok. Sırf bu lezzeti yapmak için makarna haşlayıp denemeye deger....
Tarifi 500 gr lık makarna ölcüsüne göre yazacağım ama  siz artan makarna ölçüsüne göre artırır azaltırsınız. 


Malzemeler  :

  • 500 gr makarna haslanmış makarna ( ben spagetti kullandım)
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • yarım diş sarımsak 
  •  Kuru nane, kuru reyhan
  • Tuz karabiber

Beşamel sos için:

  • 50 gr tereyağı
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
Üzerine: 
 150 gr rendelenmiş  kaşar ( üzerine)
 Hazırlanması:

  • Makarna daha önceden haslanmış hazır makarnaysa bir daha haşlamaya gerek kalmıyor tabi. Yok yeni paket açıp haşlayacağım derseniz o zaman makarna suyunu ocağa koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suya tuz, biraz sıvı yağ ilave edip 500 gr lık makarnayı kaynayan suya boşaltıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlanan makarnanın suyunu süzüyoruz.
  • Sıvı yağı tencereye koyup ısıtıyoruz,1 adet soğanı, yarım diş sarımsağı ince ince doğrayıp yağda iyice kavuruyoruz.
  • Kavrulan soğana kıymayı ekliyoruz, kıyam suyunu bırakıp iyice kavrulup suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçasını da ilave edip biraz daha kavuruyoruz. Çok az tuz, karabiber, kuru nane, kuru reyhan da serpip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Beşamel sos için ayrı bir tencereye  50 gr tereyağını koyup eritiyoruz, 1 yemek kaşığı unu koyup, un kokusu gidip hafif sarı renk alıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Ardından sütü az azar ekliyoruz sürekli karıştırarak hafif koyulaşınca ocaktan alıyoruz. Topaklanma olursa el blendırı ile çırpıp açabilirsiniz.
  • Borcama makarnayı döküp yayıyoruz. Üzerine beşamel sosunu döküyoruz, biraz kaşar serpiyoruz.
  • Kaşarın üzerine kavrulmuş kıymayı yayıyoruz. Geri kalan kaşarı da kıymanın üzerine serpiyoruz.
  • Üzerine alüminyum folyo kapatıyoruz. 
  • Önceden ısınmış 200 C (390F) 15 dakika üzerinde folyo kapalı şekilde pişiriyoruz.
  • 15 dakika sonra folyoyu çıkarıyoruz  kaşarlar kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  •  Afiyet olsun..

2 Kasım 2014

Aşure Tatlısı



Aşurenin tarihini yazmaya başlasam  ne zaman olmuştur, nedir ne değildir. sanırım çok hata yapmış olurum. Eminim neti kullanan herkes Google`nin arama yerine bir kere de olsa  Aşure diye yazmıştır. Ve ulaştığı sayfalarda Aşurenin ne olduğuna dair bilgiye ulaşmıştır."Yok hiç merek etmedim aramadım"diyen olursa da artık bu yazıdan sonra gidip yazma geregi hiss edecektir :) Okuduktan sonra " peki bu Aşure tatlısı nasıl yapılır?"  diye merak edip geri dönerse onu eli boş göndermemek adına biz de  kendimizce yaptığımız Aşure tatlısının tarifini buraya yazarız.  :))



Peki Aşure tatlısı nasıldır. Aşure bir tatlı mıdır, bir yemek midir, yoksa çorba mıdır. ?
Şöyle ki 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine teblig eden Hz. Nuh (a.s) kavmi tarafından  çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah'a şikayet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.  Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder.

Gemiye binen müminler kurtulur ve Hazreti Nuh`un (a.s) gemisi aylarca suda kalıyor. Bu zaman zarfında insanların yanlarına aldıkları yiyecekler tükeniyor. Geriye kalan malzemeleri bir tencereye koyup çorba pişiriyorlar. İşte o zamanın çorbasına da yıllarca Aşure deniliyor ve hala Aşure denilmekte :)
Şimdi soru şu acaba o çorba tatlı mıydı  :) Geriye kalan malzemeler arasında şeker de bulunduysa kesin bu çorba tatlıydı. Yok eğer şeker hiç bulunmadıysa o zaman bu bildiğimiz diş hediği denilen yemekti .. Acaba durum o zaman nasıldı  ??
Neyse Biz tarihin o kısmını geçip yıllardır tatlı olarak yapılan Aşurenin tarifine gelelim..
Matematiğim zayıftır hatta hiç yoktur. Ama Aşurenin hesabı çok kolay oldu.
Buğday + nohut, fasulye, şeker + incir, kuru uzum, kayısı + fındık, nar, yeşil fıstık = AŞURE TATLISI :))
Aşağıdaki foto da hesabı kolayca bulursunuz!!






Not ;
Buğdayı bir gece önceden ıslatmayı unuttuysanız ve Aşureyi hemen yapmak istiyorsanız o zaman buğdayı düdüklü tencere de kaynatabilirsiniz 10 dakika. 
Aynı zamanda nohut ve fasulyeyi de konserve olarak kullanabilirsiniz. Bu işinizi daha da kolaylaştıracak.
1 su bardagı buğday için 1 kutu nohut konservesi, 1 kutu da kuru fasulye konservesi yeterli. 
Aşurenin tüm malzemelerini ekledikten sonra kıvamı hala sulu olursa o zaman 1 yemek kaşığı buğday nişastasını veya pirinç ununu bir bardak kaynamış soğumuş suda iyice karıştırıp aşureye ekliyoruz 3 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.

Malzemeler: 

  • 1 su bardagı aşurelik buğday
  • 1 su bardagı nohut
  • 1 su bardagı kuru fasulye
  • 4 su bardagı şeker
  • 200 gr kuru üzüm
  • 200 gr kuru incir
  • 200 gr  kuru kayısı
  • 3 litre su
  • 2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi ( istege baglı)
  • yarım elma çok minik doğranmış ( istege baglı)
  • kavrulmuş fındık
  • tarçın
  • yeşil fıstık
  • Nar (ayıklanmış) 




Hazırlanması ;

  • 1 su bardagı buğdayı , 1 su bardagı nohudu, 1 su bardagı  kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencereye koyuyoruz, her birinin üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip sabaha kadar ıslatıyoruz.
  • Sabah sularını süzüyoruz  nohut ve kuru fasulyenin üzerlerine yine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip kaynatıyoruz. ( bu işlemi yapmak istemezseniz konserve de kullanabilirsiniz )
  • Buğdayın üzerine 3 litre su ekleyip kısık ateşte kaynatıyoruz.
  • Suyu azaldıkça su ekliyoruz, buğdaylar iyice pişip açılıncaya kadar, suyun kıvamı da yayla çorbasının kıvamına benzer bir kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Önceden haşladığımız nohudu, fasulyeyi de buğdaya ilave edip birlikte 10 dakika  kaynatıyoruz.
  • 4 su bardagı şekeri ilave edip karıştırıyoruz,5 dakika da şekerle kaynattıktan sonra  kuru üzümü, ince ve minik doğranmış inciri ve kayısıyı da ilave edip 15 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Hepsi birlikte kaynarken bir yandan 2 tatlı kaşığı ince rendelenmiş portakal kabuğunu ekliyoruz.
  • Minik doğranmış yarım elmayı da ekliyoruz.
  • Hepsi iyice kaynadıktan sonra ocaktan alıp sıcak sıcak minik kaselere boşaltıyoruz.
  • 10 dakika kadar soğumasını bekledikten sonra kaselere pay ettiğimiz aşurelerin üzerine tarçın serpiyoruz,  kavrulmuş fındıkla,yeşil fıstıkla, narla süslüyoruz afiyetle yiyoruz.
  • Süsledikten sonra 15-20 dakika kadar beklerseniz tarçın aşureye karışıp tat verecek, fındıklar da hafif yumuşamış olacak . O zaman aşurenin tadına doyulmayacak..  
  • Afiyet olsun. Allah kabul etsin.. 
 

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM