30 Temmuz 2014

En Güzel Hediye, İsmime İmzalı İlk Yemek Kitabı...



2007 yılında blogu açarken hiç düşünmedim binlerce izleyici gelip okuyacak, tarifleri yapacak, çok candan arkadaşların olacak ve bir gün Osmanlı ve Ortadoğu mutfakları uzerine uzman Yunus Emre Akkordan, yemek ustası ve yemek kitabı yazarı Çiğdem Seferoglundan imzalı bir kitap alacaksın deselerdi inanır mıydım ki..İnanmazdım..
Çocuğum kadar sevip bağlandığım blogun bu kadar tatlı izleyiciye ulaşması benim en güzel  hayalimdi onu biliyorum..
Mutfağa koşup daha yeni lezzetleri yapmama, günlerce yüzümden eksik olmayan gülümsemelere sebep olan öyle güzel yorumlar aldım ki bu güne kadar. Herkese sonsuz teşekkür ederim....

Kitabı İstanbul`da Ayşe arkadaşın adresine gönderilmesini  rica etmiştim. Elime ulaşmasına10 gün kaldi ama meraktan gözüme uyku girmezdi benim.. Ayşe`den kitabın fotosunu çekip göndermesini istemiştim..
Sag olsun Ayşe cim ve  teknoloji beni ilk güzel hediyeme ulaştırmıştı :))
Çok ama çok mutlu oldum.. Sonsuz teşekkürler böyle güzel hediye için..

Bu güzel hediyeyi ben de manen, blogumu bazen gülümseyerek, bazen ğglayarak okuyan anneme, babama, bir kere bile açıp okuma merakı olmasa da blogu açmamda çok  yardımcı olan eşime, mutfakta bu lezzetleri yaparken, tarifleri bloga yazarken beni üzmeyen dünya tatlısı iki evladıma, kardeşlerime, akrabalarım, blogun okurlarına hediye edip teşekkür ediyorum..
İyi ki varsınız hayatımda.. Ve ben iyi ki burdayım.. Yine de Allahın izniyle inşallah bıkmadan,usanmadan, severek buradayım sağlığım elverdiği sürece..
Sevgiler....!



22 Temmuz 2014

İrmikli Sultan Lokumu



Acaba bu tatlı Sultana mi yapılmış ki  ismi Sultan lokumu olmuş..
Eğer Sultana yapılmışsa kesin o sultan yaşlı bir sultanmış ve dişleri yokmuş:)) Çünkü bu tatlı öyle bir tatlı ki ısırmadan at ağzına bir sağa çevir bir sola çevir sonra yut. Yani Çalıkuşunun dediği gibi "Rahatlugum"
Tarif 7 aylık bebeden 77 yaşlı dedeye nineye hitap eder.. 77 den büyüklerde yiyebilir canım yaş sınırı yok laf gelişi :))
Ah uzak olmasam ,canim anneanneme yapsaydım nede çok severdi, yerdi şimdi..



Tarifi aslında irmik tatlısı niyetine yaptım, şekilli kalıba döktüm, kalıp hepsini almayınca geri kalanını da minik kaselere koyup buzdolabına kaldırdım.  Bir kaç gün peş peşe bizde iftar davetine gidince o minik kaseler en az 5-6 gün bekledi dolapta. Dolabı temizlemeye niyet edince kaselerdeki tatlıya acil çözüm buldum.
Tatlıyı derin karıştırma kabına koydum, biraz hindistan cevizi ekledim karıştırdım. Elimi ıslatarak tatlıdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarladım birazını hindistan cevizine, birazını yeşil fıstığa buladım, ortasına işaret parmağımla bastırıp boşluk oluşturdum. Boşluğa nutella koydum oldu Nutellalı İrmikli Lokum Tatlısı.
İnstagramda izleyicilerin de fikirleri eklendi ve böylece tarifi net olarak yazmak daha iyi fikir olur dedim..



Malzemeler :

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı irmik
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr tereyağı
  • 1 paket kremşanti
  • hindistan cevizi
  • yeşil fıstık
  • nutella

Hazırlanması :

  • Sütü, irmiği, şekeri, nişastayı hepsini birlikte tencereye koyup karıştırıyoruz. Ocakta çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Hafif koyulaşmaya başlayınca tereyağını, vanilyayı da ekliyoruz.
  • Kaynamaya başlayıp iyice koyulaşınca ocağın  altını kapatıyoruz. Ara sıra karıştırarak soğumasını bekliyoruz.
  • Soğuyan muhallebiye bir poşet kremşanti, yarım su bardagı hindistan cevizini ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırıyoruz.
  • Muhallebiyi iyice soğuması için buzdolabında 1 saat bekletiyoruz. 
  • Bir kaseye hindistan cevizi, bir kaseye yeşil fıstık koyuyoruz.
  • Küçük bir kaseye su koyuyoruz, buzdolabından muhallebiyi çıkarıp elimizi ıslatarak muhallebiden cevizden biraz büyük parçalar alıp yuvarlayarak minik toplar yapıyoruz..
  • Topları ister hindistan cevizine, ister yeşil fıstığa buluyoruz.
  • Daha sonra işaret parmağımızla ortasına bastırarak küçük çukur oluşturup servis tabağına diziyoruz.
  • Nutelladan bir çay kaşığı kadar alıp topların çukuruna dolduruyoruz. 
  • Hazır olan irmikli topları servis zamanına kadar  buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Afiyet olsun !!

3 Temmuz 2014

Kupada Yaban Mersini Soslu Muhallebi




Bu tatlının ismini Google amcaya sordum bulamadım gariban :)) Ne biçim isim der gibi baktı yüzüme ..
Ee iyi ben yazayım da arayan bundan sonra zorlanmasın bulmakta, Google amca`da mahcup olmasın ismi yazıp aratanlara karşı.
Tarifin biraz değişik şeklini Kupada Çilek soslu muhallebi tarifinde yazmıştım . Aynı tarifin muhallebisine bir iki ekleme yaptım, sosunu da Yaban mersinli hazırladım.
Ne yalan söyleyeyim çilekli muhallebinin kırmızı görüntüsü güzeldi. Yalnız Yaban mersini çok asil durdu yaa.
İkisi arasında farkı şöyle tanımladım Çilek Soslu Muhallebi kırmızı elbise giyinmiş çingene güzeli, Yaban mersini soslu muhallebi ise gece kıyafeti giyinmiş köylü güzeli. Çok güzel görüntüsü oldu..



Malzemeler 

  • 3 su bardağı süt ( türk su bardağı )
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta ( dolu degil )
  • 1 yemek kaşığı un ( dolu degil) 
  • 50 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti 
  • 1 su bardagı soğuk süt ( kremşantiyi çırpmak için)
Yaban mersinli sos için:
  • 500 gr yaban mersini
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Hazırlanması :

  • Tereyağı ve vanilya hariç muhallebi için gerekli malzemeyi tencereye koyup iyice karıştırıyoruz sonra ocakta tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak pişiriyoruz. 
  • Koyulaşmaya başlayınca tereyağı ve vanilyayı da ekleyip 5 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz.
  • Ocaktan alıp en az 2-3 dakika sürekli karıştırıyoruz, sonra da ara sıra karıştırarak ılımasını bekliyoruz. (Bu işlemi mikserle de yapabilirsiniz daha kolay oluyor :)
  • Bir bardak soguk süte bir paket  kremşanti ekleyip çırpıyoruz. 
  • Kremşantiyi muhallebiye eleyip birlikte mikserle 2-3 dakika çırpıyoruz.
  •  Muhallebiyi üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde kupalara paylaştırıyoruz.
  • Yaban mersinini yıkayıp rondoda çekerek püre haline getiriyoruz.
  • Süzgece koyup kabuklarını koyu kısımdan ayırıp  nişastayı, şekeri koyup karıştırıyoruz ilk önce.
  • Sonra kısık ateşte hafif koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Ilınan sosu kupalardaki  muhallebilerin üzerine paylaştırıyoruz.
  •  Hazır olan tatlının üzerine kağıt havlu koyup soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  •  Servis yaparken isteğe göre yeşil fıstıkla, cevizle, çilekle süsleyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun..!!

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM