11 Ocak 2013

Portakallı Kek



Kek Kek, Kek.....
Aynen sürekli kek yapasım var. Eskiden yılda bir kere bile denmeye korkardım kabarmıyor diye.
Son 1 ayda en az 3 tane kek yaptım...
Bide harika kabarıyor ya.. Onun için çok mutluyum..
Sanırım bu gün de yapacağım ama yapmadan önce size yaptığım son kekin tarifini yazmak istiyorum..
Güzel oldu sadece kafadan salladım tarifi nasılsa bir çok kek tarifi aynı.. :))
İşte tarif:



Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 bardak şeker ( yani 6 yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı portakal suyu ( ben olmadığı için limon limonatası kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu (  baking powder kullanan arkadaşlar 1.5 cay kaşığı baking powder kullanabilirler)
  • 2,5 bardak un ( hamur ne çok cıvık ne de çok koyu olmamalı muhallebi kıvamı iyi un az gelirse ekleyebilirsiniz)
  • 4 adet portakal



Hazırlanması:

  • Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpıyoruz.
  • Yağı, portakal suyu, vanilyayı da ilave edip biraz daha karıştırıyoruz.
  • Sonra unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave ediyoruz ve yavaş yavaş karıştırıyoruz.
  • Çok değil, biraz karıştırsak yeterli olur. Portakalın kabuğunu soyup elimizin serçe parmağı genişliğinde ( bir çoğumuzun serçe parmağı geniş olabilir o zaman o parmağın yanından az küçük olacak halkalar)  halka halka kesiyoruz. Hepsi ayni boyda olmuyor tabi halkaların.  Büyük boyları kullanalım sonra kalan küçük boyları da kalan bazı boşluklara koyabiliriz.

  • Büyük kek kalıbını alıyoruz ( malzeme çok olduğu için büyük kalıp daha iyi olacak) katı yağla margarin veya tere yağı fark etmez yağlıyoruz.

  • Karışımı döküyoruz, kestiğimiz portakalları (küçük hafif aralıklı diziyoruz. ( resimde olduğu gibi)
  • Nasıl dizildiğini göstermek için önce böyle bir resim çektim ve küçük tatlı bir elden yardım aldım. Tabi ki böyle dizmek  zor oluyor. 
  •  İste bu resimde olduğu gibi yapıyoruz. Karışımın hepsini boşaltıyoruz kalıba sonra dilimleri diziyoruz. ama dibe doğru çok fazla bastırmayın portakalları. Hafif yukarıda kalsa olur çünkü kek kabarınca portakal zaten içe doğru gömülüyor.. 

  • Önceden ısıtılmış 180dereceli  ( 350 F)  fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz.
  • Kek kabarıp üzeri kızarınca kurdanla kontrol ediyoruz içi de pişmişmi diye..
  • Kürdanı keke batırıp çıkarınca hamur bulaşmamışsa kek hazırdır. Yok eğer kürdanın üzerine hamur yapışmışsa o zaman 5-10 dakika daha beklemek lazım pişmesi için..

  • Kek pişince fırından alın, dışarıda 10 dakika kadar bekleyin, sonra ters çevirip kalıptan çıkarın..
  • İyice soğuduktan sonra afiyetle tüketin.

Afiyet olsun  !

29 yorum:

  1. ınstagramda gördüğümde çok beğenmiştim ellerine sağlık canım benim
    bende kek yapmayı çok severim yeni tarifini de merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş Samirecim portakallar dilimlerde portakallar çok hoş görünüyor..Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir fikir harika olmuş.aklıma not ettim.ellerine saglık,hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor çok güzel olmuş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor kekin. Mutlaka deneyecegim, gorusmek uzere :)
    )

    YanıtlaSil
  6. yaaa oo nasıl güzel bir görüntü...
    aklın afikrine sağlık canım....
    çok başarılı...
    ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  7. Bol portakallı, enfes bir kek olmuş. Ellerinize sağlık, afiyet-şifa olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. görünümü çok hoş olmuş ellerine sağlık çok farklı bir sunum hazır meyve suyuda koyabiliriz sanıyorumki :)
    http://gizemselmutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik canim afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  10. görünüş çok güzel, ayrıntılı paylaşım için teşekkürler eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. lezzetli Portakallı Kek :)
    Поздрави! :)

    YanıtlaSil
  12. görünüşü değişik olmuş:) yerken keyif verdi mi merak ettim. dilim portakalı yemek nasıl oldu ki kekin içinde

    YanıtlaSil
  13. Hiiim böyle nefis keki kim sevmez ellerine saglik canim,
    sevgiler.....

    YanıtlaSil
  14. Canım nefis bir kek sunumda çok şık ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Goruntu cok hos , resimlerle nasil yapildigi da cok net anlasiliyor , emeklerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  16. Görüntü çok hoş,portakallı mis kokulu nefis bir kek olmuş.Ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. O portakal dilimleri ne kadar da güzel görünüyor ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  18. ellerinize sağlık.ilginç bir kek olmuş.deneyeceklerim arasına girdi bile.bloğunuzda çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.elinize,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. bir de bu adresimle yorum bırakayım dedim:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel görünüyor gerçekten ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. çok güzel olmuş dilimlenmiş hali matruşka bebeklere benziyor :))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Aman ya rabbim ilk kez böyle bir şey görüyorum. Muhteşem !
    TATlı tarifler yarışmamıza beklerim.

    YanıtlaSil
  23. ilk defa böyle dilimli bir portakallı kek görüyorum ! nefis duruyor...

    YanıtlaSil
  24. çok farklı bişey olmuş ben de deneeceğim en yakın zamanda benimde blogum var beklerim mmutlu kal..

    YanıtlaSil
  25. Gercekten cok degisik gorunuyorlar :O Cok ilginc, bir o kadar da leziz duruyorlar, ellerinize saglik.. :)

    YanıtlaSil
  26. Bayıldım, 40 yıl düşünsem o portakalları kekin içine öyle dizmek aklıma gelmezdi.Ellerinize sağlık.Bana da buyrun.Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Bayıldım, 40 yıl düşünsem o portakalları kekin içine öyle dizmek aklıma gelmezdi.Ellerinize sağlık.Bana da buyrun.Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Ben bu tarife bayıldım. Evde birsürü portakal var bugün vakit bulursam ilk fırsatta deniycem. Teşekkürler paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  29. Portakallı bir tart yapmıştım acılık vermişti portakallar o günden beri portakal dilimlerini kek ya da tartta kullanmaya çekinirim.Merak ettiğim keke acılık vermiyor mu?Vermiyorsa süper hemen defterime not alırım.Leyla

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM