29 Kasım 2011

RENKLİ BİBER DOLMASI



"Misafir umduğunu degil bulduğunu yer!" der atalar ..
Bende atalar sözüne deyişiklik yapıyorum ve "Amerika da yaşayan türkler umduğunuzu değil bulduğunuzu yemeniz gerek" diyorum.
Burada söyle orta boy dolmalık yeşil biberleri bulmak zor. Biberler oldukça büyük ve çok kalın. Daha önce bu konudan bahsetmiştim sanırım.
Yeşil biber bulmak zor ama renkli, küçük, tatlı biberleri bulmak kolay.
Kolay dediğim o kadar da kolay degil. Amerikada ( benim bildiğim) büyük, ünlü, toptan satış yapan iki market var; Costco, Sam's club..
 Bu tatlı, renkli, küçük biberleri bu marketlerden rahatça bulabiliyoruz. Yalnız yapılması gereken ilk önce bu marketlere üye olmaktır ki, sanırım bir çok insan bu marketlere üyedir zaten.
Diger marketlerde de ara sıra boy gösteriyorlar bu tatlıcıklar..

Evet ben bu tarifi hiç ölcüye göre yapmadım. Biberlere bakıyorum, şu kadar pirinç yeter diye düşünüyorum ona göre yapıyorum. Arta kalan iç harcı ne yapıyorum?
Küçük saklama kabına koyup, bir dahaki dolma yapacağım zamana kadar buzdolabında saklıyorum veya evde varsa üzüm yaprağı geri kalanında sarma yapıyorum, birlikte pişiriyorum.
Endişe etmeyin, arta kalan iç harç buzdolabında bir hafta gönül rahatlığıyla durabilir.

Sitede adet yerini bulsun diye belli ölcü yazmaya çalışacağım. Yalnız bu ölcü biberlere ya az gelebilir, yada fazla olabilir nedeni biberlerin büyüklük ve küçüklük farkı. Her paket farklı boyutta biberlerle doldurulmuş oluyor.
Artık kusura bakmayın eksik olursa yeni iç harcı hazırlarsınız, yada geri kalan biberleri kızartmalık olarak tekrar buzdolabına kaldırırsınız. Yok eğer iç harc fazla gelirse, o zaman yukarıda anlattığım gibi yapmanızı tavsiye ederim.
Lafı uzatmadan tarife geçiyorum..





Malzemeler:

  •  Küçük renkli biberler (yaklaşık 15-20 adet)
  • ( Amerikada yaşayan arkadaşlar için bir paket renkli biber. paketin içinde yaklaşık 15-20 tane oluyor)
  • 2 bardak dolmalık pirinç ( yuvarlak pirinç pilavlık uzun olan degil)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı kırmızı biber salçası
  • 7-8 yemek kaşığı sıvı yağ ( zeytinyağı olursa iyi olur)
  • 2 bardak su
  • Taze nane, dereotu, maydanoz ( yoksa bu yeşilliklerin kurusu veya evde olan kurutulmuş yeşilliklerden herhangi birisi)
  • Tuz, karabiber



Hazırlanması: 

  • Soğanı en küçük, en ince şekilde doğruyoruz.
  • Pirinci yıkıyoruz, suyunu iyice süzdükten sonra  soğanı ve geri kalan tüm malzemeleri karıştırıp, bir kenarda bekletiyoruz.
  • Biberlerin baş kısmını, sapları olan bölümü ince bir şekilde kesiyoruz, çekirdeklerini suyla temizleyip çıkarıyoruz.
  • Hazırladığımız pirinçli iç harcından biberlerin içine başından biraz boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. 
  • Tıka- basa doldurmadık, çünkü pirinçler pişmemiş ve pişerken kabaracağı için baş kısmında boşluk olması şart. İsteye göre bu boşluga domatesten küçük dilimler kesip yerleştirebilirsiniz.
  • Biberleri tencereye baş kısmı yukarı bakacak şekilde diziyoruz. 
  • 2 bardak suyu ekliyoruz. Sudan biberlerin içine de azcık ekliyoruz içinin iyi pişmesi için, sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz. 
  • İlk önce yüksek ateşte, su kaynamaya başlayınca da orta ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. 
  • Sürekli kontrol edin suyu bitmek üzereyse yine de su ilave edebilirsiniz.
  • Tencerenin  dibinde hafif su kalmalı, servis yapmadan önce bir daha ısıtmak zorunda kalırsak diye.


 NOT: Hazır olan dolmalardan bir tanesini alıp kontrol edin iç kısmı pişmiş mi diye. Eğer pirinç hafif sert
kalmışsa yeniden su ilave ederek biraz daha pişirin.
İsteye 

Afiyet olsun!


15 yorum:

  1. canım benim:)
    gönlü güzelim...
    merak edip, sayfama yaptığın değerli yoruma teşekkür için musmutlu bir yüz ifadesi ile koşa koşa geldim hemenn:))
    Allah razı ve memnun olsun canım...
    nasıl güzel bir sunumdur bu böyylee:))
    tablo misali...
    yemelere kıymadan önce syirlik bir şaherser gibi durmuş bu sevimli bibercikler:)
    ellerine o güzel yüreğine sağlık..
    öpüyorum kocaman...
    enn kalbii sevgi ve muhabbetlerimle...
    :))
    ayşegül...

    YanıtlaSil
  2. bende ölçüyle yapmazdım, ancak bloğu açtım her şeyi ölçer oldum:)) göz kararı yapmaya alışmışız:) biberlerin rengi harika görünüyor tadı da eminim öyledir ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. evet seni cok iyi anliyorum.ben de cogu zaman buralarda istedigim cogu seyi bulamamaktan yakiniyorum.ama sana nazaran dolma biber konusunda sansliyiz galiba.neyse bence normal biberlerden daha goze gelir bir sunum olmus bayildim.ellerine saglik.afiyetle insallah.

    YanıtlaSil
  4. Harıka olmuşlar,ellerıne saglık görüntüye bayıldım yemede otur seyret

    YanıtlaSil
  5. rengi çok güzel dolmaların.. ben burada bu kadar böyle küçük boyunu görmedim devası her biri:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. çoktandır gelmmeiştim ben:))ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. renkler çok hoş çok güzel görünüyorlar:)ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Amerika ile alakali yorumunuza aynen katiliyorum. Sebzelerde lezzet namina hicbirsey yok. Inanin en fazla ozledigim sey tazecik, lezzetli sebzeler ve balik:( ama yine de sukrediyorum bunlari bulabilmek bile buyuk nimet. Ozellikle Turk marketlerinin olmasi da cok buyuk bir nimet bizler icin.

    Biberler cok guzel gozukuyor. Ellerinize saglik.

    Selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Canım benim,
    ellerine sağlık,yarın ki menüm belli oldu,
    çok lezzetli görünüyorlar.uzanıp almak istedim.

    öpüyorum,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Bu guzel yorumlar icin her kese tesekkur ederim.
    Guzel dusunen guzel gorur diyorum.
    Hepinize kucak dolusu sevgi sunuyorum...

    YanıtlaSil
  11. Selen Cake Turkish Cuisine- Dogru turk marketleri de olmasa gercekten durum vahim . Sanirim her kes yilda iki kere gider turkiyeye..)))

    YanıtlaSil
  12. canım daha yazını okumadan dedimki birde yeşil olsaymış yanında tamm renkli biberler olacak ama demekki bulunmuyor orada
    ahhh Türkiyem gibisi yok )))öyle markete gitmek içinde abone mabone)))olmuyoruz ))
    çok güzel tarifin ve sunumun ellerine sağlık canım benim sevgiler:))

    YanıtlaSil
  13. Ablacım yaa bunları yemeyelim muhafaza edelim harika görünüyorlar =) Süs gibi =) ellerine sağlık görseller şahene afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  14. Xcelis- Canim benim sen istersen muhafaza et ama biz onu coktan mideye indirdik..))

    Fatma hanim- Kiymetini bilmek gerek elimizde olan her nimetin onu kaybetmeden once. Malsef yok burda. Yok demek olmaz sukurler olsun ama bizim agiz tadimiza gore deyil malesef.
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM