24 Kasım 2011

PATLICAN OTURTMA



Sanırım bir az geç kaldık bu tarif için yada son patlıcan satılıyordur pazarlarda. Amerika da her mevsim patlıcan bulmak kolay. Mevsime göre fiyatları değişiyor bazen o kadar.
Bazen tanesi 1 dolardan, bazen 3 dolardan satılan bu nimetin değerini, kıymetini,  burada o kadar çok anladım ki.
Aklıma yıllar önce izlediğim STV`nin Ayna programı geldi.
Ayna programı Japonya da bir pazarda çekim yapmıştı. Pazardaki bir çok meyve ve sebzenin fiyatlarını gördüğümde dudağım uçuklamıştı, hayretler içinde izlemiştim. Karpuzun bir dilimi neredeyse 15 dolardı.
Hatta Saim Orhan bahsederken " Türkiye de pazarlarda alış veriş yaparken genellikle şişe ve kristal, yani kırılgan tabak-canağın yanından geçerken dikkatli olmaya çalışılır. Hani yanlışlıkla dokunur kırarsak parasını ödemek zorunda kalmayalım,  ama Japonyada meyve sebzenin yanından geçerken dikkatli olmak zorundayız ki, yanlışlıkla dokunuruz, düşer, ezilir. parasını ödemek zorunda kalırız diye. O yüzden Türkiye de tonlarla satılan karpuzun, kavunun vesair nimetlerin kıymetini bilmemiz lazım." demişti.
Epey hatırlayıp gülmüştük bu espriye.
Gerçekten de öyle, nimetin kıymetini bilmezsek, Rabbim işte böyle aratır Okyanus ötesinde.

Bu yemeyin ismi de hoş Patlıcan oturtma.
Gerisi yatmış olmalı ki buna oturtma demişler..)))
Aslında doğru,İmambayıldı sırtüstü yatmış durumda oluyor, bu da oturmuş durumda ...))
Neyse tarif kolay, nefis, doyurucu..



Malzemeler:
  • 2 adet büyükçe patlıcan ( tombul)
  • 1/2 kg dana eti ( kuşbaşı doğranmış)
  • 2 adet büyük boy domates yoksa 1 yemek kaşığı domates salçası ( azerice tamat pastası) 
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • sıvı yağ ( patlıcanları kızartmak için)
  • tuz. karabiber
  • yarım yemek kaşığı domates salçası ve 1 bardak su  ( tepsinin yüzeyine dökmek için)


Hazırlanması:

 1 kısım
  • Önce etler yıkanır, suyu süzülür.
  • Tencereye 2 yemek kaşığı sıvı konur. Soğanın kabuğu soyulur, yıkanır, ince ince doğranır ve tencerede ısınan yağa ilave edilir. 
  • Kısık ateşte 10 dakikaya kadar kavrulan soğana etler eklenir. En düşük ateşte yaklaşık 1 saat, etler kendi suyunda  ve suyunu çekinceye kadar pişirilir.
  • Suyunu çeken etlere 1adet domatesin tümü, 1 tanesinin yarısı( diger yarısı üzerine süs olarak koymak için ayrılır) rendelenir ve etlere ilave edilir ve kavrulur. Domates yoksa etlere 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. 
  • Tuz, karabiber serpilir. Domatesin suyunda etler biraz daha pişirilir. Suyunu çok fazla çekmeden ocaktan alınır. 


2 kısım 
  • Patlıcanların kabukları  alacalı yani zebra şekilinde soyulur, iki parmak genişliğinde kesilir ( resimdeki gibi) 
  • Teflon tavada  her iki tarafı kızartılır. Dikkat edelim çok fazla kızarmasın çünkü fırında da biraz pişince iyice eriyor patlıcan o zaman servis tabağına almak zor oluyor.  
  • Kızarmış patlıcanları kağıt havlu üzerine alalım, fazla yağını çeksin, sonra fırın tepsisine veya borcam`a dizelim.
  • Kaşık yardımıyla patlıcanların ortasında hafif çukur oluşturalım. 
  • Hazırladığımız etli, domatesli karışımdan patlıcanların ortasına dolduralım. Üzerine  küçük domates ve biber dilimleri koyalım. 

  • Yarım kaşık domates salçasını bir bardak suda eritelim ve tepsinin veya borcam`ın dibine dökelim ki, patlıcanlar yanmasın fırının sıcağında. 
  •   Fırında, 200 derecede patlıcanların üzerindeki domates ve biber hafif yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yaklaşık 30 dakika. 
  • Amerikada yaşayan arkadaşlar için fırın ayarı 350 F-dır.
Afiyet olsun

18 yorum:

  1. o nimet dolabımda bekliyor 1 haftadır :) Artık şööyle şahane bir oturtma yapılmalı ve kulakların çınlatılmalı :)
    Ayna'nın o bölümünü ben de izlemiş ve aynen senin gibi hayretler içersinde kalmıştım :)
    Bir de Türkiye'de sürekli olarak fiyat pahalılığından yakınılıyor ya :) Şükretmeye meyletmemiz lazım en acilinden,hiç terketmemecesine..
    Afiyet şifa olsun canım..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. Ablacım Günaydın Hayırlı Cumalar.Patlıcanlarınne güzel oturmuşlar öyle.Ayy sen böyle anlatınca kıymet bilmiyoruz ya pazarda 1,2tl olan şeyler orda kaç katı fiyatı gidip öpesim geldi =)))
    Ama tarifin süper acilen demek lazım karnıyarıktan daha hoş göründü gözüme
    afiyetler olsun ellerine sağlık ablacım Öpooom iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  3. Evet canlarım Türkiyenin her nimetine şükür edin. Burda her şey çok pahalı. NArın tanesi 3 bucuk dolar. Bahcemizde tonlarla olurdu bıkardık. Burda daha bu güne kadar sadece 3 tane yedik. Ahh memmleket ahhh..
    patlıcan bitmeden acilen yapmanız lazım
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine saglık nefis olmus sanki bu oturan patlıcan...İmambayıldı yatıyor gibi hakketen cok güldüm yaa harikasın...

    YanıtlaSil
  5. ahh ahh...
    hiçç bu lezzet şöleni bu vakte kadar bizlerle paylaşılmaz mı canısıı:))
    muhteşemm bir görüntü ve lezzet..
    buralarda bir çok nimetin kıymetini bilmiyoruz sanırım..
    rabbim yokluğunu göstermesin...
    hepp artırsın inşallah...
    mutfak diline has bir şıklıkta olmuş bu yemek yine..
    ellerine o güzel yüreğine sağlık canım..
    hayırlı ve bereketli cuma,lar dilerim..
    selametle...

    YanıtlaSil
  6. canım benim artık buralardada her mevsim bütün sebze ve meyveler bulunmakta.
    fakat mevsiminde yemeye özen gösteryoruz.hem öyle çok pahalıda deil.
    patlıcan oturtman çok harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. oturtmadan çıkmış nefis bir kebab olmuş:) sebze buradada pek uygun değil türkiyedeki gibi ama japonya gibi de değil:) kirazı bile taneyle satıyorlar o denli yani.. en azından mevsiminde biz gidip kendimiz topluyoruz kilosunu 5 franktan marketten alınırsa yarım kilosu 10-12 fr. arası değişiyor:) hayat pahalı dermişim:) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. hayırlı cumalar canım ne güzel parmak basmışsın konuya biz burda neyin kıymetini doğru dürüst biliyoruzki... bayılırım patlıcana ellerine sağlık canım benim....

    YanıtlaSil
  9. Patlıcanlı bütün yemekler harıka oluyor.Bunlarda bır harıka ellerıne saglık canım.

    YanıtlaSil
  10. hayırlı camalar kardeşim görüntüye ve sunuma ben bayıldım ellerine sağlık selamlar:)

    YanıtlaSil
  11. ımmm nefis süper ikili bunlar
    ellerine sağlık
    mutlu bir haftasonu geçirmen dileğiyle...

    YanıtlaSil
  12. Canım yaa doğru diyosun..
    Ben kendi adıma döyleyebilirim kii pekte kıymetini bilmiyorum galiba.Eşim pazardan telefon ediyor ne alayım ? diye..
    Birde söyleniyorum "hep aynı şeyler ne alsak"diye..
    Allah eksikliğini göstermesin sofralarımızdan..:))
    Ellerine sağlık balım..
    Öyle güzel ve canlı fotoğraflamışsın kii yine içim gitti..
    Öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  13. patlıcanlı lezzetleri çok severim, burada da yaz-kış bulmak mümkün, ama dediğin gibi oralarda hem pahalı, hem de buralardaki kadar lezzetli olmuyor, ne kadar şükretsek az.
    sunumu çok şık olmuş, ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Dr. Nirvana zaten ben turk yemeklerininn hem tadina hemde isimine bayiliyorum. Imambayildi, kadinbudukofte,dilberdudagi,vesair...

    YanıtlaSil
  15. Birtutamkekik- yetistirib patlican zamaninda yazamadigim o kadar tarif var ki ancak zaman buluyorum yazmaya.Tesekkurler canim bu guzel yorumun icin

    Fatma hanim- dogru burda da bulunuyor ama inanin hic tadi yok. Hepsinde farkli bir koku var. Allah sukurler olsun yinede buluyoruz.

    YanıtlaSil
  16. Basittarifler- Sukurler olsun ki en azindan deyerini bilmedigimizi biliyorum ya o da bir fark. Niceleri hic deyer vermediyini bile anlamiyor.

    Yemekbri ask- Demek siz ikinin ortasindasiniz. Burda kendin topla olsa gideceyim hemde zzevkli olur o da yok. Ya da var biz bilmiyoruz.

    Heden`cim dogru patlican yemeklerin sahi gibi..

    YanıtlaSil
  17. Dilek hanim - tesekkur ederim

    Sari Mutfak - patlicani pilavsiz dusunemiyorum zaten ..

    Hayat Cafe- Canim bundan sonra hic itiraz etme her ne varsa bolca al ye. Burda hic bir yiyeceyin tadi yok ordaki gibi...

    YanıtlaSil
  18. Hatice hanim- Rabbim eksikligini gostermesin. Tadi iyi olmasada sukurler olsun Somolideki insanlari dusununce her sey tatli geliyor bana..

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM