30 Temmuz 2011

İMAM BAYILDI VE YA KARNIYARIK


2011 Yılının Mübarek  Ramazan ayı  tüm Müslüman alemine hayırlı olsun inşallah. 
  Cenab`ı Haktan  sofralarımıza bereket, oruçlarımızı hakkıyla tutabilmek için sağlık ve sabır diye yalvarıyorum.
Dua edenlerin duası, ibadet edenlerin ibadetleri kabul bulsun.!

Ben bu yemeyin ismini seviyorum, tadına bayılıyorum. Büyük ihtimal ki  imam da böyle olmuş. Yemiş, tadına bayılmış sonrada adı kalmış İmambayıldı.
Son 2 gündür bir kaç  sitede İmambayıldı tarifi görüyorum.
Galiba patlıcan bu sene bol olmuş, herkeste bol keseden atmış.
Eh bu imamı birde biz bayıltalım dedik.
Doğrusu hangi imam bayılmış bilmiyorum ama, ben bir türlü bizim evin imamını bayıltamadım. Hatta elimde limon bekliyorum hani bayılırsa ayıltırım diye.
Yok  ki yok..
"Evet güzel olmuş eline sağlık" dedi bizim imam.
"Hayır canım bayılman lazımdı , bunu imam yemiş, bayılmış diyorlar" hani...
Bizim evin imamı "O imam bayılmaya bayılıyorsa ben ne yapayım, yemek bahane olmuş o imama bence " dedi.

Eh  imam, ben sana söz yetiştiremem. Zaten her hangi bir gün bizim imam benim yaptığım yemeye sadece
" Ay bayıldım, enfes olmuş"  dese,  ben ondan önce bayılacak...
Ne yapalım bizde artık başka zaman harika yemek yapar, o zaman bayıltırız bizim imamını. Adını da koyarız
" 15 senedir bayılmayan İmamı bayıltan yemek" diye. Sonrada  kırmızı kitaba yazdırırız adımızı paşa paşa...
İşin esprisi bir tarafa gerçekten  bir kaç rivayet var bu yemekle ilgili. Şöyle ki: Yumak sepeti isimli siteden okuduğum iki rivayetleri sizinle de paylaşmak istiyorum.
İmamın bayılma sebepleri:
1. Bir rivayete göre eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden dolayı bayılmıştır, veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.
2. Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. On üçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır.
Bunlar arasında bana 1. daha mantıklı geldi ya size?



Aslında evet  patlıcanlı yemekler arasında en güzeli İmambayıldı ve ya başka adıyla desek Karnıyarıktır. Her iki tarif aynı sadece farklı yapacak biz hamarat hanımlarız. İster içine sadece domates, biber, koyar, ister de  kıyma kavurur daha da güzelleştiririz. Ben şimdilik kıymalı tercih ettim .

Patlıcanı başka zaman kabuklarıyla birlikte, başka zamanda  kabuklarını zebra şeklinde soyarak kızarttım.

Malzemeler: ( 4 kişilik)

4 adet orta boy patlıcan
Yarım kg yağsız kıyma
2 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz, karabiber, reyhan ve nane ( taze ve ya kurutulmuş olarak)

6-7 kaşık patlıcanları kızartmak için sıvı yag

Hazırlanması:

1. Önce tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağı ekliyoruz. Bir adet orta boy soğanın kabuklarını soyup, yıkayıp ince ince kıyıyoruz. Yağda soğanları bir az kavuruyoruz.

2. Sonra kıymayı ekliyoruz ve  kıyma kendi suyunu bırakıp, kendi suyunda iyice piştikten sonra 2 adet domatesi rendeliyoruz, bir adet sivri biberi ince ince doğrayıp, hepsini birlikte kıymaya ekliyoruz. Tuz, karabiber, taze nane ve reyhanı ince ince kıyıp ekliyoruz. Kuru nane ve reyhanda olur. Bunlardan her hangi biri yoksa, evde olan kuru baharatlardan her hangi birini ekleyin. Çünkü baharat çok güzel koku veriyor kıymaya.

3. Domateslerin suyu bir az kuruyunca  iç malzeme hazır demektir. Ocağı kapatıyoruz ve iç malzeme soğurken biz patlıcanları kızartalım.



4. Patlıcanların  kabukları zebralı, yani  alacalı soyulur. Baş kısmını, yani köklerini  kesmiyoruz.. Kızartırken, tavadan alıp servis yaparken çok kolaylık sağlıyor ve de çabuk dağılmıyor.
 5. Tavada 6-7 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırıyoruz. Patlıcanları diziyoruz. Tavanın kapağını kapatıyoruz. patlıcanlar kızarırken inanılmaz derecede etrafa yağ sıçrıyor. Bu yüzden tavanın kapağını kapatmak ve açarken de çok dikkatli olmak gerekir.

6. 4 saniye orta ateşte patlıcanların bir tarafı kızarıyor. Sonra tavanın kapağını açıp, patlıcanların öbür tarafını çeviriyoruz ve tavanın kapağını kapatıyoruz. 4 saniye sonra da ocağı kapatıp patlıcanları fırın tepsisine ve ya borcama diziyoruz. 
7. Önce bıçakla  patlıcanların üst kısmında çizik yapıyoruz. Sonra da şeker kaşığıyla çizik yaptığımız yerden hafif genişlik oluşturuyoruz iç harcı bolca koymak için.

NOT;Ben bu işlemi yaparken patlıcanın fazla  etli kısmından alıp, tabağa koyuyorum.
Sonra bu harca da da kalan iç harcını ekleyip tepsinin kenarına ekliyorum. ( Aşağıdaki resimde sağ köşede)
Bu resimde sağ köşede patlıcanların içinden çıkardığım harca da bir az kıymalı karışımdan ekledim ve köşeye koydum, üzerine domates dizdim.



8. İç harcı açtığımız boşluğa kaşıkla dolu dolu koyuyoruz. Bittikten sonra tavada kalan harca yarım su bardağından da az su ekliyoruz. Bu suyu da patlıcanları dizdiğimiz tepsinin dibine döküyoruz.
9.  Üzerine ince kesilmiş domates ve biber dilimlerini dizip fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun!


5 yorum:

  1. BAYILIRIM PATLICAN YEMEKLERİNE SÜPER BENDE YAPMALIYIM İFTARDA...

    YanıtlaSil
  2. Harika bir anlatım ve harika görünen bir yemek ellerinize ve tatlı dillerinize sağlık diyorum...Hayırlı ramazanlar, gerçektende dikkat ettim de imam bayıldı hemen hemen her sitede var...bende yapayım bari...
    Allah'a emanet olun...

    YanıtlaSil
  3. Evet arkadaslar yapin bari patlican bitmeden. Ramazanda en kolay ve doyurucu pilavla cacikla ve ya yogurtla.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. aaaa imambayildiyla karniyarik ayni yemek miii?

    YanıtlaSil
  5. Bininci tekil şahıs benim araştırdığım kadarıyla aynı gibi. her ikisinde patlıcan var sadece imambayldıya sadece domates ve biber sogan kavrularak koyuluyor. Yani patıcana kıyma koysan ismi deyişiyor tadıda değişmiyor ki. Oldu aynı yemek.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM