3 Şubat 2011

SUBWAY, EKMEK ARASI TUNA BALIK

 

 
Bu günlerde Texsas Austin şehri en soğuk günlerini yaşıyor. Aşırı sıcakların ardından gelen dondurucu soğuk bazı aksaklıklara yol açtı. Sabah çocukları okula yolcu etmek için uyandığımda Amerika`ya geldiğimizden bu yana olmayan mucize gerçekleşmişti.
Elektrikler kesilmiş. Ve bu duruma en ,ok sevinen bizim evin bücürleriydi. Çünkü mum yakacak ve karanlıkta oturacaklardı. Azerbaycan da olduğumuz zaman bu durum bize hiç yabancı değildi. Sürekli elektrikler geçer, günlerce su olmaz, kardan dolayı okullar tatil olur ve.s
Sabah saat 7:43 de başlayan  elektrik problemi aralıklarla öğlen saat 12:20 ortadan kalktı. O saate kadar da tabi olarak odaların ısısı olabildiğince düştü. Evin tüm aletleri elektrikli olduğu için hayat durmuş durumdaydı sanki. Ocak elektrikli, klima elektrikli, internet elektrikli...
Öğlen ve akşam yemeği için hem  kolay, hem pratik, hem de ocakta pişirmek zorunda kalmayacağım bir yemek yapmam  lazımdı ama ne?
Düşüne düşüne sonunda buldum .
Subway, yani ekmek arası tuna balık konserve.


Amerika ya gelmeden önce aldığımız malumatlarda buradaki yiyeceklere çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Her çanının istediğini kolaylıkla bulamıyormuşsun.  Yani sokak başında, apartmanların birinci katında Ali abinin bakkalı yokmuş. Olsa ne güzel olurdu demi?
Liste yaz  koy sepete salla aşağıya, istediklerini gariban Ali ali koysun  sepete sende çek yukarı. Bu kadar kolay.
Ah..... Türkiye..... Türkiye.... ne kadar kolay hayat şartların var.
Neyse bizde bu bilgilerle geldik Austin`e. Geldiğimiz günün sabahı sağ olsunlar bize Austin`i gezdirecek sabırlı ve bilgili rehber verdiler.

Rehberde maşallah Amerika ya geleli sadece 9 ay olmuş ama bilmediği konu yok. Gerçi bilmediği konu bir azdan ortaya çıkacak ama...
Sorduğun her sorunun cevabını veriyor, (bilmiyorum sözünü türkçe sözlüğünden silmişti sanki) gitmek istediğin yerin  her yolunu biliyor, trafik kurallarını öğretiyor, Austini öve...öve.... bitiremiyordu.   Onu dinledikçe  bir gün birine sadece 9 aylık bilgimle, kendine güvenir edayla  rehberlik yapacak olsam  nasıl olur acaba?  Bu kadar bilgi verebilir miyim?
  Evet aradan sadece 9 ay geçti. Ve ben Amerikayla ilgili  belli bilgilere sahip olduğumu düşünerek kendime Amerika Gerçeği adlı siteyi kurdum .  Demek ki sadece 9 ay Bilim kuluçkasına yatmak gerekiyormuş.

Rehberin rehberlik tecrubesinden çok yararlanmış olacağız ki Austine sonradan gelen, daha önce gelen ama bazı yerlerden habersiz olanlara rehberliyi   de biz yapmıştık.  Gerçi  rehberlik tecrubelerimde kimseye  Subway`i "sadece balığı yenilebilir restoran olarak tanıtmadım" ama en iyi rehber olduğumuza söyleyenler az değildi.

  İlk gelenlerin  Austin`de görmesi gereken iki yer vardır. Birisi Texas State Capitol, yani Texas Eyalet Binası ve Mount Bonnell  Colorado nehrinin müthiş manzarasının gözüktüğü tepe. Birinci gün çok sıcak olduğu için  sadece bu yerleri geze bilmiştik.
  Ama çok açıkmıştık :)
Saat geç olmuştu. Eve gelmemiz gerekirdi.
Misafir kaldığımız bekar kızların evinde yemek yapacak malzeme yoktu o yüzden  eşim rehbere eve gelmeden önce yemek yiyebileceğimiz bir yer olup olmadığını sordu.  Rehber " Bu gün vakit kısıtlı  ama, söz sizi yarın sadece balığı yenilebilen  restorana götüreceğim" dedi.
Mutluluktan uçuyoruz :)  Amerika`da gidebileceğimiz restoran ve yiyebileceğimiz bir yiyecek vardı hemde
Balık :)))))))
 Sabahı iple çektim. Acaba kalitelimi , acaba kuralları ne, acaba bıçak filan kullanmam gerekir mi?
Bıçak, çatal kullanmayı sevmiyorum.  Et , Balık, Kelle bunlar yenir elle!!!! sembolünün  tek uygulayıcısıyım her halde.
Yaşasın!!!!!
Balık yemeğe gidiyoruz.
 Sabah 11 gibi Rehber bizi evden aldı, yapılması gereken defter kalem işinden sonra restoranın yolunu tuttuk. Gel babam gel " Restorana" geldik.  O da ne?
Nayır Nolamazzzzzzzz.......... Ben bir sürü hayal kurmuştum böyle kırılamaz. (sanki hayalim  kaliteli kütahya porseleniymiş gibi). Bu da ne böyle????

Bu bizim bildiğimiz çarşıda gezip, alış verişten yorulmuş, ayak üstü bir şeyler atıştırmak için gideceğin  halis muhlis lahmacuncu ve ya dönerci.

Hani nerde süslü tabaklar, hani nerede  bir lafını bile anlamadığın, melûl melûl bakacağımız menü defteri.....
Yaaaa yoktu,   burada yiyebileceğimiz ( acaba??????) tek yiyeceğe, ekmek arası balığa, yani Tunay`a taliptik . Ekmek çeşidini, arasına konulacakları söylüyorsun içeceğini alıp sıraya geçerek bekleye duruyorsun.


 Tadını sevmedim değil ama her hafta aranacak tat değil . Evde yapılanları mikroskop ışığında içeleyen oğluşum Sabweyi çok sevmişti.


Ah rehber.....ahh... Amerika`yı öğrenmiştin ama yeni gelenlerin hayallerini suya düşürmemeyi öğrenememiştin.
Ne yapsın  garibim burda yemek yemek için  gidilecek tek yer olduğu için, onu kendi gözünde küçülterek "Restoran" sanmış.
O günden bu yana ne zaman Sabway yesem o günü hatırlarım..
Oğlum çok sevdiği için (anne kalbi işte) hijyenik olsun, sağlıklı olsun düşüncesiyle Sabve`yi artık evde yapıyorum. Bazen bende saklı baba oğul kaçamak yapıyorlar da:))) ( tabi zorunlu olarak) 


Evet gelelim tarife. Sabwe`yin kelime anlamı metro, al geçit, tünel demek. Aslında ekmek arası balığın adıda Subway değil . " Restoranın" adı Subway olduğu için  ekmek arası balığın adı da sabvey  olmuş bizim dilde.
Yani adın çıkıncaya çanın çıksın misali...... 
TUNA balığı burda en çok tüketilen balık ve bizim ağız tadımıza uygun tek konserve olduğu için alıyoruz.



Tarif kolay sadece yapmamız gereken malzemeleri doğramak, ekmeğin arasına koyup afiyetle yemek.

Malzemeler:

1 kutu balık konserve
1 adet domates
1 adet salatalık
1 adet  yeşil biber
1 adet salatalık turşusu
5-6 tane yeşil zeytin, siyah zeytin,
2 adet marul yaprağı
2 yemek kaşığı dolusu mayonez


Hazırlanması:

Balık konservesini açıyoruz, suyunu süzüp çatalla eziyoruz, 2 yemek kaşığı mayonez ekleyerek karıştırıyoruz.
Salatalık, domates, biber ve zeytinleri, turşuyu, marulu  ince ince doğruyoruz.  İster özel sandviç ekmeğinin ister bakkaldan alınan türk ekmeğinin arasına yapın, fark etmez. Ben burda türk ekmeği bulamadığım için sandviç ekmeğine yaptım. Türk ekmeğinin köşe kısmından keserek yapın  ki arasına koyulan malzemeler dağılmasın.



Önce balık karışımından istediğiniz kadar koyun. Sonra sırayla zeytin, domates, salatalık turşusu, marul, biber, salatalığı dizin. ( Malzemelerin koyulma sırasını kendinize göre değiştirebilirsiniz.)
Hazır olan Ekmek arası balığı bir bardak soğuk gazlı içecekle birlikte  afiyetle yiyebilirsiniz.

 Afiyet olsun ! Rehberlerin her  dediklerine inanmamak şart olsun !

8 yorum:

  1. Ohhhhh ne güzel görünüyor öyle. :)

    selamlar

    YanıtlaSil
  2. Ay cok guldurdun beni :) Subway'i ben cok severim. Hatta hamileyken beni sekerim cikti subway'in beef and cheese karisimi bile sekerimi cikarmiyordu. Icine bol salata. Hala da yerim. Evde yapman da bence en iyisi. Ben artik hamburger yemeyi biraktim evde yapacagim, oglum icinde ilerde daha iyi olur. Birde ben tunayi hic sevmem, subway'de hic yemedim. Benim icin balik yeri degilmis :))

    YanıtlaSil
  3. hmm çok güzel evde böyle şeyler daha sağlıklı ve temiz oluyor.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. çok tatlısın yazını keyifle okudum
    bencede en güzeli evde kendin yapman eminim en lezzetli olanı senin yaptığındır
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. olsa şu an yerdim..hammm:)

    YanıtlaSil
  6. Saglikli cocuklarimiza tam bir okullari icin ekmek arasi .Canim hayirli bir aksam diliyorum sevgiler öptüm.

    YanıtlaSil
  7. Samire hanimcim
    öncelikle güzel dilekleriniz icin cok tesekküre derim insanin doslarinin oldugunu bilmesi cok güzel :))

    subwayi cocouklar seviyor ama bende evde yapilmasindan yanaayim tarif icin tesekkürler denenmesi gerek ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM