11 Şubat 2011

ZEBRA KEK




 Hepimiz iyi biliyoruz filimlerden , dizilerden çingene sokak falcılarını. "Fala baktırma, falsızda kalma" tabirini  kullanarak, yakadan düşmeyen bu falcıların hepsinin ağzında tek kelime vardır. " Senin kalbin kabarmış abeyyyy ve ya ablacımmm . Koy avucuma üç, beş bakayım senin falına:))))"
  sanki bileceklermiş gibi.  Şimdi yazdığım için her kes sanacak ki bende baktırdım falıma o yüzden biliyorum. Yok yemin billahi baktırmadım:)))))

 Dedim ya;  filimlerden, dizilerden öğrendik diye.
    Bende geçen gün sevgi günü diye, evde de yeni aldığım  kalpli kalıbı kullanma maksadıyla kek yapmak istedim.  Dolayısıyla yaptığım kek kabarınca çingene falcılar geldi aklıma.
Her halde malzeme kalıba çok gelmiş olmalı ki kek beklediğimden de çok kabarınca, bende çingene falcıları gibi " Abovvvv kek  senin kalbün kabarmuş. Hele koy avucuma bir çatal bakayum senin faluna" diyerek kekin kenarından tadına baktım. Olduğundan da çok kabarmıştı kek ama tadında değişiklik yoktuş. Mal sahibini yansıtırmış derler......))
 Kekin malzemesi  tüm kek tariflerinde olduğu gibi: Aynı. Sadece ben tereyağı ve limon kullandım. Tereyağıda, margarinde kullanabilirsiniz. Limon keklerde  gevreklik, tereyağıda yumuşaklık oluşturuyor.
Ama siz kalıbı bir az daha büyük kullanın. Yani her zaman evde kullanılan kek tavalarında yapın. O zaman üzerinde yaptığınız desen bozulmaz, görüntüde süper olur. Ben bu malzemenin çok olacağını düşünemedim. Malzemelerden  bir az eksiltmem gerekirdi her halde.
Bir musibet, bin nasihatten evladır; ders almasını bilene. Atalarımız boşuna dememişler.



 Kalbi Kabarmış ebruli kekin  tarifi şöyle.

Malzemeler:
100 gr tereyağı ve ya margarin
 3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
yarım limon suyu

1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un


Hazırlanması:

 Not: Kesinlikle yumurtaları buzdolabından yaklaşık 5 saat önce çıkarmanız gerek. Yoksa şekerle birlikte çırpıldığında kabarmayacak ve kekin içi hamur gibi kalacak.
100 gr yumuşamış  yağı şekerle birlikte  mikserle çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekliyoruz. Limon suyunu ilave ederek çırpma işlemine devam ediyoruz. Un, kabartma tozunu ve vanilyayı birlikte karıştırarak keke ilave edin.
Sonra karışımın yarısını başka bir kaba ayırıp 3 yemek kaşığı kakao ilave ederek tekrar mikserle çırpıyoruz.
Keki pişireceğimiz kalıbı ve ya tepsiyi yağlıyoruz. Ortadan başlayarak 2 yemek kaşığı kakaolu karışımdan, sonra 2 yemek kaşığı beyaz karışımdan döküyoruz.  Bu işlemi karışım bitene kadar devam ediyoruz. Tepsiyi hafif sallayarak karışımın tepsinin  her tarafına yayılmasını sağlayın. Sonra kurdan yardımıyla sadece yüzeyden köşelere doğru çizgiler yapın.  Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 45 dakika pişirin.
  İstediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Tabi fırından çıkarıp soğumasını beklemek şartıyla.

Afiyet olsun!

9 yorum:

  1. Gerçekten kalbi kabarmış. Canım ellerine sağlık pekte romantik görünüyor.

    selamlar

    YanıtlaSil
  2. NE KADAR GÜZEL OLMUŞ BU KEK.
    ELLERİNİZE SAĞLIK.SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık dilimlenmiş halinden belliki sünger gibi bir kek olmuş maşaallah ne güzelde kabarmış
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ellerine sağlık ben bu keki büyük borcama yapıyorum çok güzel oluyor sevgiler ama seninkinin de görünümü çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Es-Selamu Aleyküm gülüm.
    Ellerine,gönlüne sağlık!
    Ne güzel yazmışsın.Keyifle okudum:)
    Bu kek var ya,sevdiceğimin keki.7/24 yese bıkmıyor.Öyle çok seviyor ki,ben de sık sık pişiriyorum haliyle..
    Reçetelerimiz hemen hemen aynı.
    Mutlu pazarlar,hayırlı kandiller diliyorum.
    Dualarında bizi unutma inşaAllah.
    Selametle

    YanıtlaSil
  6. canım benim ellerine yüreğine sağlık..ne güzel bir yazı ne güzel bir kek olmuş..
    kandilin mübarek olsun..

    YanıtlaSil
  7. Nefis bir kek olmuş tam benim sevdiğim gibi kabarık. Ellerine sağlık. Hayırlı Kandiller.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım kandiliniz mübarek olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. bakuden hasret dolu selamlar...tarıflerın gercekten cok pratık

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM