4 Kasım 2010

KİFTE-BOZBAŞ ÇORBASI (Azerbaycan Mutfağı)





Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Bunu okuyanlar " OOO senin dünyadan haberin yok havalar çoktan soğudu" diye bilirler. Doğru ama daha bizim Texsas`a soğuk yeni teşrif etti. 
Soğuklar başlayınca ilk yapılacak işlerden
1. yorganları  dizildiği yerden indirmek olur 
2. kalın elbiseleri çıkarmak olur. 
3. soba kurmak olur. 
4. yazın sıcağından bunalarak kaldırdığımız halıları yerlere döşemek olur. 
5. her şey hazır ee biz açıktık yemek yapalım ne yapalım sıcak bir çorba iyi gelir.  O zaman hadi mutfağa.
Evet soğuk havanın bu kısmını çok seviyorum.
Aslında en çok evdeki deyişlikliği seviyorum. Yazın sıcağından bunalarak kaldırdığım halıları sermeyi. Kışlık elbiseleri çıkarırken kilo alıp verme durumuna göre dar  ve ya bol olanların üzerine bin bir hatıra sayarak, ah keşke  deyerek verilecek elbiseler sırasına koymayı. Sobadan gelen  çıtırtı sesini duyarak ince bel bardakta değil kocaman kupa bardağındaki çayı yudumlamayı. Sobanın üzerinde kavrulan kestaneleri alıp fazla soğumadan elin yanarak açmayı  dünyanın halılar serilmiş, dolapları elbiseyle doldurulmuş, konforlu ısıtıcı sistemiyle ısıtılmış, sofrasında kuş sütü  bile eksik olmayan saraya değişmem eminim.
Her dakikası özlem dolu o yılları iyi ki yaşamışım diyorum ve hala çok özlüyorum.
Hey gidi günler diyorum.

Neyse fazla duygu sömürüsü yapmadan eski günlerin  en çok sevdiğim bölümünden siteye uygun fragman hazırladım . Fragmanın konusu Çorba.
Çünkü soğuk başlamışsa bu o  demektir ki sıcak çorba mevsimi de başlamıştır.  Bu gün yazacağım çorba tarifi Azerbaycan sofrasının kışın  en çok,  yazın da ara sıra yapılan Kifte-Bozbaş  çorbasının tarifi. Bol baharatlı, bol yeşillikli ve bol köfteli çorbanın tarifi şöyle;



Malzemeler:

500 g dana kıyma
2 adet orta boy soğan
 1,5 su bardağı pirinç
 10- 15 adet kuru erik
 1 su bardağı nohut
 1,5-2 lt tavuk suyu ve ya sadece su 
 2 adet orta boy patates
1 adet küçük havuç
Tuz. karabiber,
Kuru nane, dereotu.


Hazırlanması:
2 litre su kaynamaya koyulur bu sırada rendelenmiş 1 adet soğan kıyma tuz karabiber ve yarım su bardağı pirinç birlikte karıştırılarak cevizden azacık büyük köfteler hazırlanır. Köftelerde tek tek elimizin baş parmağıyla küçük oyuk açarak,  tam ortasına kuru erik koyuyoruz ve  yeniden yuvarlak şekil veriyoruz.
Asıl  tarifte köfte boyutu  en az orta boy patates büyüklüğünde olmalı ama ben öyle sevmiyorum ve bunun içinde yapmıyorum. Yaptığım boyutu yazıyorum. Cevizden büyük köfteler daha iyi diye düşünüyorum. 
Köfteler yavaş yavaş ısınan suyun içine eklenir. Köfteler önce tencerenin dibine çöküyor sonra su kaynamaya başlayınca da üste çıkıyorlar. Bunun içinde yapmamız gereken ilk iş köfteler suyun üzerine çıkmadan önce suyun üzerine çıkan köpükleri kaşıkla almak. Suya bir gün önceden ıslatılmış ve azacık pişirilip kabukları soyulmuş nohutları ilave ediyoruz.
Köfteler suyun üzerine çıkınca da yarım bardak pirinci, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış patatesleri, havuçları ve bir kaç tane kuru eriği ilave ediyoruz. Bunlar yavaş yavaş kaynarken, 1 adet soğanı rendeliyoruz 3 kaşık yağda kavuruyoruz.
Kavrulan soğanlara isterseniz safran, isterseniz 1,5 buçuk yemek kaşığı salça ilave ediyoruz. Hazırladığımız bu sosu da kaynayan çorbaya ilave ediyoruz,  patatesler pişinceye kadar kaynatıyoruz. 
Çorbayı  ocaktan indirmeden 5 dakika önce ince doğranmış dereotu, nane, kişniş,dereotunu, tuz, karabiberi ilave ediyoruz. ( kış mevsiminde taze nane az bulunduğu için  kuru nanede kullana bilirsiniz).
Servis yaparken sumak eklerseniz hem görüntüye  hem de tadına güzellik verirsiniz.

Afiyet olsun !

Not: 1. Köfteleri yaparken kıymaya 1 yumurta ekleye bilirsiniz,bu köftelerin suya eklerken dağılmasını önler.!
         2. Kişnişin nasıl bir yeşillik türü olduğunu bilmeyenler aşağıda hem resmine hemde bilgisine baka bilirler

Kişniş (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da yetişir.

Amerikada çok bulunur. Buraya  nerden geldiğini bilmiyorum ama. Amerikada ismi Cilantro diye bilinir.

Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsin bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir. 

5 yorum:

  1. S.A.
    Elinize sağlık.kuru erik daha önce hiç görmedim.çorbaya katılması bana çok ilginç geldi.eminim lezztli bir çorbadır.
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Nefis görünüyor ellerine sağlık.Sıcacık ne güzel olur şimdi.

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor ellerine sağlık.Sıcacık ne güzel olur şimdi.

    YanıtlaSil
  4. selam,çorba harika,muzigin kodlarini http://www.dreamsgraphic.splinder.com/dan aldim

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, lezeetli gözüktüğü kadar çok ta iştah açıcı duruyor. Ailenizle iyi hafta sonları dilerim.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM