Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Bunu okuyanlar " OOO senin dünyadan haberin yok havalar çoktan soğudu" diye bilirler. Doğru ama daha bizim Texsas`a soğuk yeni teşrif etti.
Soğuklar başlayınca ilk yapılacak işlerden
1. yorganları dizildiği yerden indirmek olur
2. kalın elbiseleri çıkarmak olur.
3. soba kurmak olur.
4. yazın sıcağından bunalarak kaldırdığımız halıları yerlere döşemek olur.
5. her şey hazır ee biz açıktık yemek yapalım ne yapalım sıcak bir çorba iyi gelir. O zaman hadi mutfağa.
1. yorganları dizildiği yerden indirmek olur
2. kalın elbiseleri çıkarmak olur.
3. soba kurmak olur.
4. yazın sıcağından bunalarak kaldırdığımız halıları yerlere döşemek olur.
5. her şey hazır ee biz açıktık yemek yapalım ne yapalım sıcak bir çorba iyi gelir. O zaman hadi mutfağa.
Evet soğuk havanın bu kısmını çok seviyorum.
Aslında en çok evdeki deyişlikliği seviyorum. Yazın sıcağından bunalarak kaldırdığım halıları sermeyi. Kışlık elbiseleri çıkarırken kilo alıp verme durumuna göre dar ve ya bol olanların üzerine bin bir hatıra sayarak, ah keşke deyerek verilecek elbiseler sırasına koymayı. Sobadan gelen çıtırtı sesini duyarak ince bel bardakta değil kocaman kupa bardağındaki çayı yudumlamayı. Sobanın üzerinde kavrulan kestaneleri alıp fazla soğumadan elin yanarak açmayı dünyanın halılar serilmiş, dolapları elbiseyle doldurulmuş, konforlu ısıtıcı sistemiyle ısıtılmış, sofrasında kuş sütü bile eksik olmayan saraya değişmem eminim.
Her dakikası özlem dolu o yılları iyi ki yaşamışım diyorum ve hala çok özlüyorum.
Hey gidi günler diyorum.
Neyse fazla duygu sömürüsü yapmadan eski günlerin en çok sevdiğim bölümünden siteye uygun fragman hazırladım . Fragmanın konusu Çorba.
Çünkü soğuk başlamışsa bu o demektir ki sıcak çorba mevsimi de başlamıştır. Bu gün yazacağım çorba tarifi Azerbaycan sofrasının kışın en çok, yazın da ara sıra yapılan Kifte-Bozbaş çorbasının tarifi. Bol baharatlı, bol yeşillikli ve bol köfteli çorbanın tarifi şöyle;
Malzemeler:
500 g dana kıyma
2 adet orta boy soğan
1,5 su bardağı pirinç
10- 15 adet kuru erik
1 su bardağı nohut
1,5-2 lt tavuk suyu ve ya sadece su
2 adet orta boy patates
1 adet küçük havuç
1 adet küçük havuç
Tuz. karabiber,
Kuru nane, dereotu.
Hazırlanması:
2 litre su kaynamaya koyulur bu sırada rendelenmiş 1 adet soğan kıyma tuz karabiber ve yarım su bardağı pirinç birlikte karıştırılarak cevizden azacık büyük köfteler hazırlanır. Köftelerde tek tek elimizin baş parmağıyla küçük oyuk açarak, tam ortasına kuru erik koyuyoruz ve yeniden yuvarlak şekil veriyoruz.
Asıl tarifte köfte boyutu en az orta boy patates büyüklüğünde olmalı ama ben öyle sevmiyorum ve bunun içinde yapmıyorum. Yaptığım boyutu yazıyorum. Cevizden büyük köfteler daha iyi diye düşünüyorum.
Köfteler yavaş yavaş ısınan suyun içine eklenir. Köfteler önce tencerenin dibine çöküyor sonra su kaynamaya başlayınca da üste çıkıyorlar. Bunun içinde yapmamız gereken ilk iş köfteler suyun üzerine çıkmadan önce suyun üzerine çıkan köpükleri kaşıkla almak. Suya bir gün önceden ıslatılmış ve azacık pişirilip kabukları soyulmuş nohutları ilave ediyoruz.
Köfteler suyun üzerine çıkınca da yarım bardak pirinci, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış patatesleri, havuçları ve bir kaç tane kuru eriği ilave ediyoruz. Bunlar yavaş yavaş kaynarken, 1 adet soğanı rendeliyoruz 3 kaşık yağda kavuruyoruz.
Kavrulan soğanlara isterseniz safran, isterseniz 1,5 buçuk yemek kaşığı salça ilave ediyoruz. Hazırladığımız bu sosu da kaynayan çorbaya ilave ediyoruz, patatesler pişinceye kadar kaynatıyoruz.
Köfteler suyun üzerine çıkınca da yarım bardak pirinci, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış patatesleri, havuçları ve bir kaç tane kuru eriği ilave ediyoruz. Bunlar yavaş yavaş kaynarken, 1 adet soğanı rendeliyoruz 3 kaşık yağda kavuruyoruz.
Kavrulan soğanlara isterseniz safran, isterseniz 1,5 buçuk yemek kaşığı salça ilave ediyoruz. Hazırladığımız bu sosu da kaynayan çorbaya ilave ediyoruz, patatesler pişinceye kadar kaynatıyoruz.
Çorbayı ocaktan indirmeden 5 dakika önce ince doğranmış dereotu, nane, kişniş,dereotunu, tuz, karabiberi ilave ediyoruz. ( kış mevsiminde taze nane az bulunduğu için kuru nanede kullana bilirsiniz).
Servis yaparken sumak eklerseniz hem görüntüye hem de tadına güzellik verirsiniz.
Afiyet olsun !
Not: 1. Köfteleri yaparken kıymaya 1 yumurta ekleye bilirsiniz,bu köftelerin suya eklerken dağılmasını önler.!
2. Kişnişin nasıl bir yeşillik türü olduğunu bilmeyenler aşağıda hem resmine hemde bilgisine baka bilirler
Kişniş (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da yetişir.Amerikada çok bulunur. Buraya nerden geldiğini bilmiyorum ama. Amerikada ismi Cilantro diye bilinir.
S.A.
YanıtlaSilElinize sağlık.kuru erik daha önce hiç görmedim.çorbaya katılması bana çok ilginç geldi.eminim lezztli bir çorbadır.
sevgiler....
Nefis görünüyor ellerine sağlık.Sıcacık ne güzel olur şimdi.
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerine sağlık.Sıcacık ne güzel olur şimdi.
YanıtlaSilselam,çorba harika,muzigin kodlarini http://www.dreamsgraphic.splinder.com/dan aldim
YanıtlaSilEllerinize sağlık, lezeetli gözüktüğü kadar çok ta iştah açıcı duruyor. Ailenizle iyi hafta sonları dilerim.
YanıtlaSil