19 Ağustos 2010

ETİMEK TATLISI


Tatı yeyelim tatlı konuşalım derler. Bende menünün tatlı kısmından başlamak istedim. Etimek tatlısının bende esprili küçük bir anısı var. Bu tatlıyı ilk defa yediğimde kremanın altında ne olduğunu anlamadım. Çok sevdim ve tarifini bize ikram eden abladan istedim. Malzemeleri sayarken bir paket ekimek dedi. O ne dedim. Hani kurutulmuş ekmekler var ya pakette dedi. Bende hayretle nasıl yani şimdi bu tatlının kremasının altında  kurutulmuş ekmek mi vardı dedim. O da evet dedi. İnanmıyorum size abla . Kuru ekmekten bile bu kadar harika bir tatlı yapıyorsa bu Türkler  ( ben kendim azeriyim) gerçekten bu milletten korkulur diye espri yapmıştım. Tatlıyı annemlere  yaparken onlarda aynı sözü söylemişti . Bu türkler ne kadar çok şey biliyor demişlerdi.
O gün bu gündür her defa bu tatlıyı yaparken aklıma gelmiyor deyil o espiri. Bu tatlı benim için çok özel. Moralim bozuksa arkadaşlarım senin moralini düzeltmek çok kolay diyorlar. Nasıl diyorum?  "Bir çaydan çay ve bir tepsi etimek tatlısı senin moralini düzeltir" diyorlar. Doğru söze ne hacet.

 Şimdi de Gönülcelen tatlının tarifini yazalım. Ben bu tatlıda ölcü kullanmıyorum. Çok sevdiğim için çok yapıyorum. O yüzden en büyük tepsi kullanıyorum. Tepsi büyük olunca da tarifteki her malzemenin ölcüsünü artırıyorum. Bir de her marketlerde farklı paketlerde oluyor etimek.   Bunun için belli bir ölcüm yok . Ama blog kuralına uyarak size en büyük borcamda  yapıla bilecek olçüyü yaza bilirim..  

(Resimleri büyük fırın tepsisinde yaparken çekmiştim. Sadece göstermek amaçlı koydum. Aynı işlem borcamda yaparken de geçerli.)
.

Malzemeler:
15 tane etimek. (Borcamın eni 3 uzunu 5 tane etimek alıyor)
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su 
1 paket vanilya 

Muhallebisi için :

3 su bardağı süt 
3 yemek kaşığı şeker
2.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
50 qr kere yağı 

Hazırlanması:

Önce su ve şekeri birlikte kaynatıyoruz. Çok kaynatmaya gerek yok. Etimekleri borcama diziyoruz.


Kaynayan şerbeti kaynar halde kaşık yardımıyla yavaş yavaş  etimeklerin  üzerine ekliyoruz.


Sonra süt, şeker, un ve nişastayı ekliyoruz.
Ocakta sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca yağı ekliyoruz, bir az daha karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.


Daha sonra 5-7 dakika durmadan mikser yardımıyla ve ya tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. Bu işlemi muhallebinin  kıvamının top top olmaması  için yapıyoruz. Hafif ılık muhallebiyi  etimeklerin üzerine yayıyoruz.


10 dakika sonra üzerini istediğiniz malzemeyle   hindistan cevizi, yeşil fıstık, ceviz, kahve, kakao, nesquik ve s. süsleye bilirsiniz.  Ben karton kağıttan hazırladığım  kalbi teker teker karelerin üzerine koydum. Açık kalan kısma nesquik ekledim.


Süsledikten sonra buzdolabının alt kısmında servis yapıncaya kadar bekletiyoruz. 

Afiyet olsun !

5 yorum:

  1. Bende sık sık yaparım.Özellikle acil durumlarda.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bizim evdede çok sevilir bu tatlı. Sunumu çok güzel olmuş ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. sunum çok güzel olmuş ellerinize sağlık selamlar hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  4. slm bende bu tatliyi ilk yedigimde siz gibi bayildim tarifini aldim, misafirlerime yaptim kimse bisey söylemedi, benden baska herkes bu tatliyi coktan kesfetmis de benim haberim yokmus:))
    ellerine saglik sunum gercekten güzel olmus.
    sizide bloguma beklerim

    YanıtlaSil
  5. canım ellerine sağlık.çok sevgdiğim bir tatlı.sevgiler...süpersin...

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM