27 Eylül 2014

Zlabia Tatlısı ( orta dogu tatlısı)



Anam beni farklı mutfaklar için doğurmuş. :))  Yani var ya Azerbaycan mutfağı hariç tüm mutfakları kolayca çözüyorum, bir tek Azerbaycan mutfağında başarılı olamadım. Ekmek elden su gölden olmuş ya hep ondan olabilir mi kine.. :)
Türk mutfağını çok iyi olmasa da iyiye yakın cözdüm. Şimdi sıra orta Dogu tatlılarında. Çalışmaya başladığım pastanenin patronu Filistinli ama Maşallah o kadar hamarat ki bir çok orta dogu ülkelerinin lezzetlerini iyi biliyor.
  Geçen gün  Zlabiye tatlısı diye bir tatlının siparişini almı. Nasılsa pastanenin Cezayirli çalışanı yapacak diye. Tabi işler ters gidince Cezayirli çalışan ben yapamam diye evine gitmiş. İs kaldı mı patronun üzerine :((
Ee üzerine kalanı o da benim üzerime atınca oldu mu sana farklı bir tarifi öğrenmeye sebep.. Tereddüt etmiş olsam da mutlu olmadım degil. Yalnız nasıl olacak bilmedim yine de gozümle görmek en iyisi diye patrona sen yap ben yardım edeyim dedim. Marifetli ya maşallah kolları sıvadı 1 saat içinde kocaman bir tepsi Zlabiye tatlısını yapıverdik beraber..


Bu harika tarifi bu gün bende evde yaptım. Çayı koyup şu resmini çektiğim tabağı bitirmemek için kendimi zor tuttum. Tamda rejim yaparken böyle tatlıları evde yapmak bildiğin işgence de ben kolayını buldum ama . Yapıyorum resim çekiyorum sonra komşuda eşimin bekar oğretmen türk gencelerine gönderiyorum.:) Sloganımız " yemiyoruz yediriyoruz."
Ayrıca çocuklar bu tatlıya bayılacak kesinlikle çünkü o kadar çıtır ve güzel ki tam çocuklar için keyif. Yalnız söyliyeyim tatlıyı çocukların eline vermeyin. Çocuğu masaya oturtun, olmadı yere sofrasına oturtun yani bir şekilde otursun yesin:))) Yoksa şerbetli elini evin her yerine sürer Allah korusun.. :)))
Neyse gecelim bu çıtır- çıtır harika lezzetin tarifine. Notu okumadan tarifi yapmayın derim.



Not:

Bu tariften bolca çıkıyor . Misafir gelecekse bu ölcü ideal
Sadece denemek isterseniz veya aile için yapacaksanız bu ölcüyü azaltarak yapabilirsiniz
Geniş tabada kızartın, yağı çok koymayın 4-5 su bardagı yeterli, hamuru içine sıkarken kolay şekil alsın diye.
Elinizi çabuk tutun kızartıp hemen şerbetin içine atın, şerbette çok bekletmeyin iki yuzunu de şerbete bulayıp hemen alın
Ayrıca Youtube dan Zlabiye tatlısı diye aratıp yapım aşamasına hamurun kıvamına bakın.

 

Malzemeler:

  •  2 su bardagı un
  • 1,5 su bardagı mısır nişastası
  • 3 su bardagı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • bir fiske tuz
  • 4-5 su bardagı sıvı yağ ( kızartmak için) 

Şerbeti için :

  • 3 su bardagı şeker
  • 2,5 su bardagı su
  • bir iki damla limon suyu

Hazırlanması :

2.5 su bardagı suya 3 su bardagı şekeri ekleyip  kaynatıyoruz. Tencerenin altını kapatıp şerbetin içine  bir iki damla limon suyu sıkıyoruz, bir kenarda soğumasını bekliyoruz.
Hamuru için 3 su bardagı suya 1.5 mısır nişastayı ekliyoruz tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz.
Sonra unu, mayayı, tuzu da ilave edip yine tel çırpıcıyla iyice karıştırıp pütürsüz, lokma tatlısının hamurundan hafif sıvı bir hamur elde ediyoruz.
Tavaya 4 su bardagı sıvı yağı koyup ısıtıyoruz.


Plastik ketçap kabının uç kısmını biraz kesiyoruz çok degil ince olması lazım.
Hamuru sıkma kabına boşaltıp kapağını sıkıca kapatıyoruz.
Ilık yağa dairesel hareketlerle hamuru sıkıyoruz. ( videoda olduğu gibi. Videoyu hamurun sıvı yaga sıkma şeklini göstermek amaclı çektim. Hamuru tek elle sıktıgım için tam şeklini alamadı videoyu çekim sırasında)


Her iki tarafını kızartıyoruz. Kızaran hamuru  delikli kepçeyle alıp şerbetin içine atıyoruz.
Her iki tarafını şerbete çabucacık bulayıp tabağa alıyoruz.
Üzerine yeşil fıstık serpiyoruz.
Afiyetle yiyoruz. 


9 yorum:

  1. çok değişik ve güzel olmuş. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Kolaymis gibi görünüyor denemeli,ben cok severim yeni seyleri denemeyi,tesekkürler tarif icinsevgiler ...

    YanıtlaSil
  3. İsmi dikkat çekiyor, tadını merak ettim doğrusu. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ya bu ne yaa. Tamda ben hemen bir diyet bulup yapmaliyim derken oldumu bu simdi

    YanıtlaSil
  5. merininmutfagi.blogspotEkim 01, 2014 5:53 ÖÖ

    Ahhh cok guzel ve eglenceli bir tarif daha.Ellerine saglik ♥♡♥

    YanıtlaSil
  6. Merhaba mutfak dili. Ben bu tatliyi cok begendim kalabalik bi misafir geldiginde yapmayi planliyorum. Yalniz aklima takilan bi sey var. bu tatliyi misafirler gelmeden yapsam beklermi? Bekleyince citirligi ve lezzeti gider mi? Mesela soyle 3-4 saat oncesinnde yapsam koysam kenara...
    Cevap verirseniz cok sevinirim. Tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Hayir hic bir sorun olmaz. Iki gun citirligini koruyor . Yaptiktan sonra uzerine pecete kapatin sorun olmaz. Kolay gelsin

      Sil
    2. Ben tatliyi yaptim cok guzel oldu. Tarife harfiyen uyarsaniz hic pisman olmazsiniz. Muthis herkes denesin. Tesekkurler mutfak dili cok cok guzelmis

      Sil
  7. Esimin babaanneside buna benzer bir hamurla catal tatlisi yaparmis acilan seritler halinde kesilen hamuru catala dolaya dolaya kizgin yagda kizartip serbete atiliyor bayramda bende yaptim sahsen benim damak tadima uygun degildi ama esim bayil bayila yedi :) sizinde ellerinize saglikkk

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM