18 Nisan 2014

Çörek Otlu Minik Tuzlu Kurabiye



Şekeri bırakalı neredeyse bir buçuk yıl olacak.. Bir Azerbaycanlı olarak çayı  kıtlama şekerle içen birisinin çaya şeker karıştırıp içmesi görülür şey degildi ondan bıraktım dermişim :)).
Yok ondan degil. Geçen sene zayıflama programına başlayınca bırakmıştım.. Aslında o kadar da çok kullanmıyordum. Hani pastayla bile şeker kullananlara göre ben çok iyi şeker kullanıcısıydım aslında. ( kullanıcı lafı garip anlaşılmasın :))
  Şekeri bir sabah kahvaltısında, bir kısır yerken,çekirdek çıtlarken, bir de yazacağım şu çörek otlu mini kurabiyelerin çeşitleri ile .. Yani sadece tuzlugillerle kullanıyordum şekeri..
Bıraktım mesudum oleyy... Nutella`yı, Hershey`s çikolataları, Ülker`in Albeni`sini, Metro`sunu, Dido`sunu, fıstıklı, sütlü çikolatalarını, tatlıları, pastaları. kurabiyeleri lop lop yediğimi saymasak.. Onlar bir kerem işlenmiş şeker sayılır heheh :))
Evet, çörek otlu minik tuzlu dedim.. Şu an attım ağzıma bir tane.. Allahım bu nasıl güzellik böyle. Çekirdeği  çıtlar gibi zevk veriyor yemesi.. Tabi yapması bir az sabır işi.. O da bende ne yazık ki kıt.. Çok minik yapamadım ama hedefimde bir gün turnayı gözünden minik minik vurcam..
Ben böyle de seviyom lokum gibi mini mini bitiyor.. Tarifi yapıp yerken haklıymış Mutfak dili diyeceksiniz..



Malzemeler.. 

  • 150 gr tereyağı
  • 1 su bardağı zeytin yağı
  • 1 çay bardagı çörek otu
  • 1 yumurta akı ( sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
  • 1 çay bardağından bir yemek kaşığı eksik şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( yaklaşık 3.5 su bardagı)


Hazırlanması:
  • Fırın 180 C (350 F) dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. 
  • 3 bardak unu yoğurma kabına koyup geri kalan malzemeleri de ekleyip yoğuruyoruz.
  • Geri kalan yarım bardak unu azar azar ekleyerek normal kurabiye hamuru yoğuruyoruz. 
  • Un az gelirse bir az daha ekliyoruz.
  • Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz yağlı kağıt serilmiş veya sıvı yağ sürülmüş tepsiye diziyoruz.
  • (Kurabiyelerin hepsi aynı büyüklükte olsun istiyorsanız hamurdan limon kadar parçalar koparıp çok büyük olmayan rulo yapın, bir parmak büyüklüğünde kesip öyle yuvarlayın. Hepsi yaklaşık aynı büyüklükte olacaktır.  )
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

  • Sonra afiyetle yiyoruz. Hatta nasıl bitiyor haberimiz bile olmuyor.. :))
  • Resimde kurabiyler hafif çatlak gibi bunun sebebi kurabiyeler bir az büyük oldu ondan.. Daha küçük olursa çatlak olmuyor..


11 yorum:

  1. Ben de pek severim bu minik tuzlu kurabiyeleri. Uzun zamanda olmuş yapmayalı iyi hatırlattın :)
    Ellerine sağlık Samireciğim.

    YanıtlaSil
  2. Benimde her davette favori kurabiyemdir bu minik tuzlular..Ben 125 gr tereyağı koyuyorum tek farkı bu bir de şeker oranım i yemek kaşığı..Lezzet şahane kaçırılmayacak bir tariftir size katılıyoum..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Çok lezzetli olduğuna eminim çörek otu varsa olay bitmiştir:)
    Ellerine sağlık:)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. kıyır kıyır nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. aa bunu ben de çok seviyorum ya kaç kere yaptım bi de bereketli ki sorma ;)
    annem pek sevmiyor böyle onun demesiyle "kuru" seyleri o yüzden şimdilerde pek yapmıyorum.
    bu arada bend e şekeri bırakmak istiyorum ama mümkün değil bırakamıyorum :(

    YanıtlaSil
  6. Bu nefis lezzetle ben de geç tanıştım, ne zamandır denemeyi düşünüyordum, bir baktım kardeşim yapmış, onda görünce hele çocuklar da sevince ben de yaptım, fotolar düzenlenip,eklenmeyi bekliyor:) Evet mini mini yapması insanı oyalıyor ama yerken rahat oluyor. ellerine sağlık canım, nefis nefis:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Tarifinizi denedim.. Tadi tam istedigim gibi, baymayan guzel bir kurabiye oldu. Olçuler tam yerinde
    Herkese tavsiye ederim ;-)

    YanıtlaSil
  8. Pul biber olmasa nasıl olur acaba. Pek kestiremedim nasıl olur diye.. çocuklara ikram edilecek yerli malı haftası için. Cevap verirseniz sevinirim. İçinde pul biberin olmamasının farkı bariz belli olur mu??

    YanıtlaSil
  9. Pul biber olmasa nasıl olur acaba. Pek kestiremedim nasıl olur diye.. çocuklara ikram edilecek yerli malı haftası için. Cevap verirseniz sevinirim. İçinde pul biberin olmamasının farkı bariz belli olur mu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pul biber koymasaniz da olur. Onu ek lezzet olsun diye ekliyoruz .

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM