2 Ağustos 2013

Tiramisu ( Nescafeli,Pandispaniyali)




Vikipedi`yaya bir göz atın Tiramisu ne demek diye Aynen böyle yazıyor " Tiramisu, Mascarpone ile yapılan bir İtalyan tatlısı. Kelime anlamı "Beni neşelendir ya da Beni yukarı çek " manasındadır..

Tarifi de var hatta ama kedidili ile yapılan hali..
Simdi ne yapıyoruz kedi dili yerine biz pandispanya kullanıyoruz ve bu pandispanyayı kendimiz hazırlıyoruz..
Tabi bunun adına ne desem diye baya bir düşündüm. Acaba Pandispaniyalı Tiramisu mu, Nescafeli Pandispaniyalı Tiramisu mu?  Sonuc başlıkta yazıyor  Tiramisu ( nescafeli, pandispaniyalı)  That is it :))

Kupta Kedi Dilli Tiramisu tarifinde demiştim bu aralar fena şekilde tiramisuya takıldım. Yani bu aralar her turlu tiramisu deneme ve yapma cabaları içindeyim.
Bu defa ki tarif tam benim aradığım lezzetti. Bizim Austin`de de bunu en güzel yapan kişi bizim Vildan, çocukların dili ile desek bizim Bidan`dan başkası değildir.. Arkadaşın maşallahı var bu konuda.. Yaptıgı tiramisunun tadına yiye yiye doyamıyorsun ..
Nasılsa yapamam diye hiç bu güne kadar tarifi almıyordum.. Sonra baktım yok ben bu lezzetsiz dayanamıyorum, her defasında da arkadaşa yap diyemiyorum, desem eminim hiç itiraz etmezdi ama oğluşumda sevmişti bu lezzeti.. En iyisi tarifi alıp bir de ben deniyeyim dedim..
Oldukça kolay olan  bu tarifi niye bu güne kadar yapmamışım ki..


Bundan sonra tiramisu artık bizim evde de pişecek, sağ olsun Vildan`cım..
Tarifi ben yazayım deneyin, artık sizin evde de olsun Tiramisu :))
Misafir geliyorum desin 2 saat öncesinden, yeter.. Tiramisu yapımı sadece 40 dakika sürüyor, buzdolabında dinlenmesi de 1 saat  desek, o arada bir de kısır yapsak, geri kalan surede masa hazırlığı,  eve şöyle kabaca el gezdirip temizlesek, üstümüze güzel ciciler giyinsek, ohh hazırız gelsin misafir..

Kısacası beni kendine aşık eden Tiramisu tarifi iste bu..

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1/2 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu


Kreması:

  • 3 bardak süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 bardak şeker
  • 1 paket vanilya
  •  50 gr tereyağı

Kremaya eklemek için:
isteğe göre 

  • 1 paket krem santi
Yoksa

100 gr labne peyniri

O da yoksa
 Ciğ krema olur.

Pandispanyayı ıslatmak için:

1 bardak sut
1 tatlı kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı şeker

NOT:
  1. Yumurtaları buzdolabından 2-3 saat öncesinden hatta mümkünse bir gece önceden çıkarsanız iyi olur.. Tabi acil misafir gelmiyorsa.. Eğer unuttuysanız sorun değil. Yumurtaları çıkarıp çok sıcak olmayan suda bekletseniz de olur.. 
  2. Tarifin ölcüsü 28cm x38cm çapında bir borcam için.. bundan küçük borcam kullanacak olursanız kek çok kalın olur. 
  3.  Unu fincan fincan ekleyin, eklerken de çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Sadece unu hamura yedirmeniz yeterli. Çok çırpılırsa köpük haline getirilmiş hamur söner. Pandispanya keki iyi olmaz..
  4.  Fırını önceden ısıtın.
  5.  Kremanın kıvamı için krem şanti, labne peyniri veya ciğ krema bunlardan her hangi birini kullanabilirsiniz.. Hepsini degil üçünden birini kullanın. :)) 

Hazırlanması:

  • 2 yumurtayı 2 kahve fincanı şekeri mikser yardımıyla  iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz. Sonra sütü, sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpıyoruz. 
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozunu una ilave ediyoruz ve 3 kahve fincanı unu teker teker hamura ilave edip, çırpıyoruz. Fazla çırpmamaya dikkat ediyoruz. 
  • Borcamı sıvı yağla yağlıyoruz ve hamuru borcama döküp kaşık yardımıyla borcamın her tarafına eşit şekilde yayıyoruz. 
 ( fincan boyutu, hamurun kıvamı, kabartma tozu için kullandığımız kaşık ve kabartma tozunun ne kadar olduğunu resimledim)
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, yani hafif kızarmış şekil alıncaya kadar pişiriyoruz. Kek pişerken bir yandan kremayı hazırlıyoruz.
  • 3 bardak sütü, 5 yemek kaşığı unu, 1 bardak şekeri birlikte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı hafif koyulaşınca 50 gr tereyağını ve vanilyayı ilave ediyoruz. Kremada göz göz kabarcıklar olucunda ocaktan alıyoruz.
  • Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika sürekli karıştırıyoruz ki topak gibi olmasın.
  • Bu arada pandispanya pişmiş olacaktır. Fırından alıp bir kenarda soğumasını bekliyoruz. Pandispanya çok kabarmış olmayacak aynen fotoğraftaki kalınlıkta oluyor.

  • Soğumuş olan keki ıslatmak için bir bardak soğuk süte bir tatlı kaşığı nescafe, 1 tatlı kaşığı şeker ilave edip karıştırıyoruz. 
 

 Bu karışımı kaşık yardımıyla kekin her tarafına döküp kekin ıslanmasını sağlıyoruz fotoğrafta olduğu gibi..

 
  • Daha sonra hafif soğumuş olan kremaya 100 gr labne peyniri ilave edip çırpıyoruz. 
  • Labne peyniri yoksa bir paket krem santiyi kuru olarak ekleyip çırpıyoruz. Bunların hiç biri yoksa cig kremayı ilave edip karıştırıyoruz.
  • Kremayı ıslattığımız kekin üzerine eşit şekilde yayıyoruz. 

  • Sonra da cay süzgeci ile kekin her tarafına nescafe serpiyoruz.. 

  • Hazır olan Tiramisuyu buzdolabında servis yapıncaya kadar bekletiyoruz.
  • Servis yaparken istege göre süsleye bilirsiniz.. 

  • Ben frambuaz meyvesi ile süsledim.. 
Afiyet olsun.. !!


18 yorum:

  1. Bayıldım tiramisuna. Üstü kazandibi gibi duruyor. Hatta bi an kazandibili tiramisu mu acaba dedim. Bak bu da sana feyz olsun canım. Madem bu aralar tiramisuya taktın bir de öyle dene nasıl olur acaba.
    Ellerine kollarına sağlık.

    YanıtlaSil
  2. vaaaaaaav balım ya harika olmuş eline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  3. off çok güzel! kesin yapacağım. aklımda yapacağım neler
    var neler :)

    YanıtlaSil
  4. Nefis gorunuyor eminim tadida oyledir ellerine saglik fotograflarda bir harika bu arada

    YanıtlaSil
  5. nasıl güzel ne kadar anlaşılır... hiç pasta yapmayı bilmeyen bile senin bu tarifinle çok rahat yapar ellerine emeğine sağlık resimler uzanıp alacakmışım gibi net ve süper görünüyor
    kadir gecen mübarek olsun ALLAHa emanet ol

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş tatlım
    yemede yanında yat
    ellerine sağlık
    ayrıeten hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
  7. Harika bir manzara olmuş canım emegine saglık sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Vay vay vay :) Sen yapsan ben yesem :) Biraz uğraştıracak ama belli süper bir lezzet, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık.bu arada fotoğraflar ve sunum mükemmel.güzel bir bayram geçirmenizi dilerim .sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Benim gözüm frambuazlarda kaldı :))
    Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. enfes....tek kelimeyle enfes gözükğyor...fotoğraflı anlatımına bayıldım
    ankaradan sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. Sahur vakti girdim sayfama ama hiç iyi olamdı hiç:(
    Canım çektiiiii.Ellerine sağlık canım:)
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. Harika olmuş :)Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Hemen denenmeli bayram tatlısı için güzel olur :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Kaç gündür sayıklıyorum, epeydir yapmadım, yiyemedim diye... Öyle güzel anlatıp, fotoğraflamışsınız ki... Yarın ilk iş yapacağım! :) ellerinize, emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM