25 Ağustos 2013

Tahinli Cörek



Bu lezzetle bu sene tanıştım. Bursa`nın Uzun çarşısında alışverişin arasına sıkışan öğlen yemeyinde..
Hani bildiğimden, özlediğimden değilde görüntüsüne aşık oldum.
Çok acıkmış olmalıydım ki nar gibi kızarmış bu lezzeti bir an önce alıp tatmak istedim..
Ve yediğim zaman kendime şunu sordum " Sen bu lezzeti daha önceden yedin mi, biliyor musun?" Cevabım kendime kocaman " Hayırdı" :((
1993 yılında tanıştım türk yemeklerile. Bu o demek oluyor ki 20 yıldır türk yemeyi yiyorum ve bu lezzeti hiç yemedim diyebilirim.
 Hafızamı kontrol ediyorum evet  bunamadım. Hatırlıyorum, küçükken bahçeli evimizin küçük kulübesindeki sobayı yakmak için uğraşmıştım ve yakamayıp odaya dolan kaz sıkışması sebebile büyük bir patlama oluşmuş, arkadaşlarım, küçük kız kardeşim ve ben fena şekilde yanmıştık..
Kocaman uzun kirpiklerim yanmıştı ve ondan sonra bir daha uzamadı o kirpikler :((



Evet, çok küçük yaşta geçirdiğim bu kazayı hatırlıyorsam demek ki hafızam iyi.. Biliyorum ve hatırlıyorum daha önce tatmadım ben bu lezzeti..
Sabah kahvaltıda  da yedim süper lezzetliydi. Eve gideyim bunu kesin yapmam lazım demiştim..
İşte o gün geçen haftanın cumartesi günüydü.  10 kişilik öğretmen grubu için ilk defa denedim ve gayet güzel oy aldı tahinli çörek..
Tarifi google`den araştırdım, baya bir tarif var tabi ki. Kimse benim gibi geç kalmamış bu lezzeti tanımakta. Resimleri inceledim ve tıpa tıp aynı Bursa`da gördüğüm can alıcı görüntüye orguhobi.com adresinde buldum..
Örgü hobi tahinli çörek diye aratıp tarifi bulabilirsiniz.
Tarif harika bir tarif. Asıl olan bu lezzetin hamuru.. Çok yumuşak bir hamur ve bu hamurdan sadece tahinli çörek değil bir çok lezzetler yapılabilir. Tarifi tuttum ve inşallah aklımda olan tarifleri de aynı hamurla denemek istiyorum..



NOT: 
  • Hamuru ekmek makinesinin hamur yoğurma programında da yapabilirsiniz.
  • Çok şekerli seviyorsanız tahine bir bardağa ilave olarak 1-2 kaşık daha şeker ekleyebilirsiniz.
  • Tarifte 75 gr tereyağı yazıyordu ben düz hesap olsun diye 80 gr yazdım. 

Malzemeler:

  • 3 çay bardağı ılık süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 80 gr tereyağı ( oda sıcaklığında iyice yumuşamış. Yaklaşık iki dolu yemek kaşığı 80 gr oluyor) 
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 3 su bardağı)

İçi için : 

1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker

Üzerine : 

1 yumurta sarısı
Çekilmiş ceviz ve susam



Hazırlanması: 

  • Derin bir hamur yoğurma kabına un, şeker, tuz ve mayayı koyup karıştırıyoruz.
  • Karışımın ortasını havuz gibi açıp tereyağını, sıvı yağı, sütü ilave edip, ele yapışmayan hamur yoğuruyoruz. 
  • Hamuru 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Tahinle şekeri karıştırıyoruz. 
  • Kabaran hamuru 12 tane eşit parçaya ayırıyoruz ve tezgahın üzerinde elimizle 2-3 mm kalınlıkta açıyoruz. 
  • Tahinli karışımdan sürüp rulo şeklinde sarıyoruz ( resimde olduğu gibi ) 
  • Ayırdığımız tüm 12 parça bezeye aynı işlemi uyguluyoruz ve 30 dakika dinlendiriyoruz.
  • Biraz daha kabaran ruloları tek tek alıyoruz ve yuvarlayarak incecik uzun şerit yapıyoruz. 
  • Daha sonra bir ucundan gül gibi sarmaya başlıyoruz, bitince ucunu alta katlıyoruz. 

  • Yağlanmış tepsiye diziyoruz.
  • Çekilmiş ceviz ve susamı karıştırıyoruz.
  • Tepsiye dizdiğimiz çöreklerin üzerine önce yumurta sarısı sürüyoruz sonra cevizli susamlı karışımdan serpiyoruz.
  • 180 derece ( 350F ) önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.  
  • Fırından çıkarınca üzerini mutfak havlusu ile örtüyoruz.
Afiyet olsun !!


19 yorum:

  1. Bende cok severim tahinli coregi aslinda tahinli olan her seyi cok severim...Agizda erir kiyir kiyir olur...Resimlrrine bayildìm demeden gecemeyecegim ;) Ellerine emegine saglik ablacm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim tesekkur edeerim. Evek agizda kiyir kiyir eriyen bir lezzet oldu..

      Sil
  2. Çok lezzetli bir çörek bu, çok da güzel yapmışsınız, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Çok severim ama yapmak hiç aklıma gelmemişti. Bir kere fotograflar nefis anlatım daha da güzel. Ellerinize sağlık notlarımızı aldık ama becerebilir miyim bilmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim.. Kolay yapabilirsiniz..

      Sil
  4. çok severim büyük bir aşkla yerim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende cook sevdim canim yaa. Harika lezzet..

      Sil
  5. hep pastaneden alırdım tarifinizi mutlaka deneyeceğim
    elinize sağlık
    hülya

    YanıtlaSil
  6. Enfes olmuş,okullar açılıyor mutfağa girme vakti geldi de geçiyor bile :)

    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim tesekur ederim.. Ah ah girme bos ver girince cikilmiyor :))

      Sil
  7. Benim çörekler uzamadı hep koptu ince ve uzun olmadı yağladım ama başaramadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayniz eski olmus olabilir. Hamur iyi kabarmamistir o yuzden hamurlar uzamamis olabilir.. :( Taze maya ile deneyin insallah olur..

      Sil
  8. YAPTIM VE ÇOK GÜZEL OLDU :))

    YanıtlaSil
  9. Resimler ve tarif kızımın iştahınını açtı ama uzun sürecek diye annesi yapmak istemiyor

    YanıtlaSil
  10. Dün denedim tarifinizi bugün teşekkür etmek istedim :) pastaneden aldıklarım gibi oldu hamuru, çok sevdim bu tarifi. Ellerinize sağlık, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. ben yaptım çok güzel oldu teşekkür ederim malzemelerim boşa gitmedi :D

    YanıtlaSil
  12. Ilk fırsatta denenecek Samirecim.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM