4 Kasım 2012

İçli Köfte-2




Merhaba!
Desem  ki yorgunum, desem ki hastayım, desem ki çok yoğunum, saysam ki sudur budur mazeret yerine geçer mi acaba..
Belki de çok bunaldım, belki de. belki de..
Off.... Neyse ne buradayım iste. Yazılacak o kadar konu var , o kadar tarif var ki anlatamam. Yok anlata bilirim de yukarıda saydığım mazeretler var tabi ki..

Nereden başlasam dedim.. Acaba uzun zaman önce kırık kalemle yazdığım şiir`den mi başlasam, yoksa son zamanlarda kurduğum sofralardan mı, Amerika masalından mı, biriken tariflerden mi..
Karar kıldım, daha önce bir türlü tutturamadığım hatta 1. İçli Köfte tarifimde " Her kesin acemice de olsa denediği ilk yemeği vardır. Başarılı olan da vardır, başarısız olup da yok ben bunu yapamam deyip vazgeçende. İçli köftede benim ilk defa deneyip de başarısız olduğum yemeklerden bir tanesi" diye başlayan İçli Köfte macerama yeniden devam etsem dedim.



Artık İçli köfte dükkanı açacak kadar ilerledim şükür.. Hızımı alamayıp gelen her misafire yapıyorum artık..
Çocuklar öyle alışmış ki bunu normal yemek zannediyorlar.. Oğlum " Anne içli köfte var mı bu gün" diye soruyor hafta içi 3-4 kere. Mübarek çocuk iste( çekmiş anasına)  bunun yoğurt çorbası kadar kolay olduğunu zannediyor..
"Alışmış kudurmuştan beterdir" lafını atalar cuk diye oturtmuş benim oğlanın bu lafına..
Bende söylüyorum ama anlamıyor ki gariban.  Türkçesi bozuk yabancı ülke mağduru çocuğum..
Ayy acıdım yazarken yavu.. Çocuk kudurmuş lafını bilmiyor.. O my God...:))
Al iste " Al anasını vur çocuğuna"... Çenem düştü mü .. Düştü evet:).
Özlemişim ama yazmayı yaa. konuşmayı da tabi.. :))



Efendiimmm... neredeydik?
Hımm,  hatırladım İçli Köftede..
Tarif çook kolay ve harika sonuç oluyor.. Misafire aynı gün yapıyorum taze taze..
Tarif eski tarifin bir az daha farklı versiyonu.. Malzeme ve yapım sekli değişti sadece..



Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 3-4 yemek kaşığı kaynar su
  • 1orta boy patates (haşlanmış, rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salça veya kırmızı biber salçası
  • 1 yumurta
  • yarım bayat ekmek içi ( suda ıslatıp suyunu sıkıp ekliyoruz) ve ya 3 yemek kaşığı galeta unu.
  • tuz 


İç malzemesi için:

  • 400gr kıyma
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet büyük soğan
    Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
    tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, kuru reyhan ve istediğiniz baharat

Kızartmak için: 

  • Bolca sıvı yag











Hazırlanması:

  • Yağı tencereye koyup,oğanı yemeklik doğrayıp biraz kavuruyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz 5-6 dakika. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antep fıstığı ekledim)
  •  Patatesleri mümkün oldukça küçük kucuk doğrayıp üzerine yarım su bardağı  su ekleyip ocakta suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. 
  • Patatesler suyunu çekmeye yakın çatalla ve ya patatese eziciyle piştiyi tencerede eziyoruz. 
  •  Ocaktan alıyoruz kenarda beklesin.
  • Derin bir kaba bulguru döküyoruz, üzerine tuz ve salça ekliyoruz, uzerinden 3-4 yemek kaşığı kaynar suyu gezdiriyoruz. 
  • Elimizle bulguru karıştırıyoruz salçayı ve suyu hafif yediriyoruz bulgura.. ( acıklıma komik oldu da ama başka türlüsü aklıma gelmedi idare edin:) 
  • Patatesi, galeta ununu, (ekmek kullanacaksak, suda ıslatıp suyunu sıkıp ekliyoruz) yumurtayı ekleyip iyice yoğuruyoruz. 
  • Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıyoruz, sol elimizde tutuyoruz, sağ elimizin baş parmağıyla içine doğru oyuk oluşturuyoruz.
  • Mümkün olduğu kadarıyla dıştan ve içinden incelterek şekil veriyoruz. İçine 1 yemek kaşığı az geldiğini düşünürseniz bir az daha iç koyup kapatıyoruz kenarlardan bastırarak. Sonra avucumuzda elips şekli veriyoruz. 
  • Hazır olan köfteler en az 10 dakika beklesin. 
  • Sonra içine en az 4 tane köfte sığacak kadar küçük tencereye bolca sıvı yag döküp ısıtıyoruz.
  • Yağ çok ısınmalı ki köfteleri içine atarken köfteler yag çekmeden hemen kızarsın.
  • Köfteleri hafif rengi değişinceye kadar kızartıyoruz. Kızaran köfteleri alıp kağıt havlu serili tabağa diziyoruz fazla yağı çeksin diye. 
  • Sonra maydanoz yaprakları ile süsleyip misafir masasını şenlendiriyoruz.
  • Afiyet olsun..


29 yorum:

  1. Çok severim nefis gözüküyor,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok güzel yazicaktim canım telden girince böyle hatalar oluyor. Kusura bakma..

      Sil
  2. Of harika görünüyor! Günüm aydin basladi!!!

    YanıtlaSil
  3. İRMİK YERİME GALETA UNU KULLANMIŞSIN.. İŞİ KOLAYLAŞTIRDIĞI İÇİNMİ ACEP.. ELLERİNE SAĞLIK NEFİS OLMUŞLAR SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle hoşgeldin :)

    İçli köfteye bayılırım. Bir arkadaşım var, içli köfteyi çorba yapmak kadar kolay olarak niteler :) Ve sürekliii yapar,ona göre en pratik yemeklerdenmiş :) Sürekli onun elinden yediğim için hiç yapma gereği duymadım...
    Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  5. Cok güzel görünüyor ellerinize emeklerine saglik .Tek kelime mükemmel resimler cok güzel.

    YanıtlaSil
  6. vaayy vaayy vaayyyyyy....
    :)benim nutkum tutuldu ki canısı...:)
    bu ne görsel şölenn...
    aldımm bi tanecikk...:)
    ve yürekten sevgilerimi bıraktım enn samimisinden..
    muhabbetle canım kardeşim...

    YanıtlaSil
  7. Saydığın mazeretlerin aynıları bende de mevcut,fakat ille de vakit bulup Allah'ın izniyle bir şeyler eklemeye çalışıyorum yine de.
    Zira öyle tarif biriktirdim ki mübarek,merkez bankasının döviz rezervi yanımda halt etmiş:)
    Eritmek lazım bir yerde:)
    O tarif sana kolay mutfağın tatlı dilli hamarat hatunu:)
    Ben aylar yıllar önce komşumun yardımıyla yapmıştım 1-2 tane:)
    Onda da kadının eli değimişti de öylemesine.
    Yavrucak haklı,benim de olsa böyle annem,ben 7-24 sorarım içli köfte var mı diye:)
    Ellerine,emeğine sağlık canım.
    Öpüldün,muhabbetle..

    YanıtlaSil
  8. valla ben de denerim, öyle kolay gibi anlatmışsın ki cesaretim geldi birden :)

    YanıtlaSil
  9. nefis... harika... çok süper olmuş canım ellerine sağlık YA SABIR de bol bol inşaallah rahatlarsın
    sevgiler:))

    YanıtlaSil
  10. bak şimdi olmadı gülüm sana gelip yemek istedim.:)))
    ellerine sağlık çok akıcı anlatmışsın yapma hemen yapar.

    YanıtlaSil
  11. harika gözüküyor .. Peki haslama olarak yaptinmi hic? Ben kızartmadan çok haslamasini seviyorum)Ellerine saglik ...

    YanıtlaSil
  12. ayyyy muhteşem görüyor ellerine sağlık :) sevgilerle

    YanıtlaSil
  13. Super gorunuyor ellerinize saglik.Acaba yumurtasiz yapilmaz mi bu icli kofte ? sizin onerebileceginiz bir yontem var mi ?

    YanıtlaSil
  14. Uzansam alacakmışım gibi geldi bir an bilgisayarın ekranına bakarken... Ne güzel fotolar gene maşAllah.. Fotoğraf ne kadar kaliteli ise bir o kadar da içli köften lezzetli duruyor...Ellerine Sağlık....

    YanıtlaSil
  15. Nefis, köfte nefis, resimler nefis, hele ki anlatımın hepsinden nefis çok özlemişim. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  16. Allah'ım Allah'ımmm bu nasıl güzel ve canlı bir görüntü olmu.
    Canım fotoğrafa bayıldııııııııııım.
    İçli köfte yapmayı hiç denemedim hep hazır yedim ama birgün mutlaka senin tarifle deneyeceğim,olmadı sana atlar gelirim yemeye..
    Öpüyorum canım,en kocamanından..

    YanıtlaSil
  17. Harika görünüyorlar,ellerine sağlık:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. Tek kelime ile bayılırım ama hiç beceremem ellerine saglik harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
  19. sen başla da nerden olursa kabulümdür:)ellerine sağlık canım benim,bayılırımm.

    YanıtlaSil
  20. cok severim icli kofteyi.Bizde yapip buzluga atariz canimiz isteyince cikartir biraz bekletip kizgin yaga atariz oda cok guzle oluyor.

    YanıtlaSil
  21. ooo bu nasıl bir resim böyle, görüntüden lezzet akıyor, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  22. amaaaaaaann daa amaaannnn

    ellerinize saglik efendim

    afiyet bal seker olsun !


    bayildim blogunuzzaa

    o kadar lezetli gorunuyorki


    gece gece agzim sulandi yahuu


    ellerinize saglik sizi takibe aliyorum

    blogunuzu çok begendim

    mutlaka sizi kendi bloguma davet

    ediyorum

    hayirli geceler


    www.fraise-framboise.blogspot.com
    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  23. yine fotoğraflar harika
    çok güzel görünüyor, elinizin alıştığı belli:)

    YanıtlaSil
  24. nefis görünüyor
    haşlanmışından çok kızarmışını seviyorum:)
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  25. Biz kizartmayiz esim Antepli o kizartmasini seviyor, ben marasliyim biz haslariz bence haslamasi güzel oluyor :)))) Ellerine saglik nefis ötesi

    YanıtlaSil
  26. Ben de desemki ekrana kafamı gömesim geldi sen ne dersin acaba? Harika olmuş canım benim.

    YanıtlaSil
  27. Ahhh samiremm nasi kolaymis gibi anlatmissin okuyunca sanki yapabilirim gibi geldi bian, ama sanmiyorum 1 hafta boyunca aksam yemegine kayinvalidemler gelecek(mutfaklari tamirde)onlarada ilk defa denemek istemiyorum once bi kendimize yaparim sonra onlara ;) neyse canisi tarifin aklimda insallah bigun yaparim cok sagol cok optum

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM