Malzeme listesi Oktay Ustaya ait. Hafif değişiklik yaptım.
Malzemeler;
150 gr margarin oda sıcaklığında
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1,5 yemek kaşığı kuru maya
1/2 su bardağı ılık su
5 su bardağı un ( az gelirse ilave edilir)
İç Malzeme için;
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı kuru üzüm
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı süt
1 adet Ülker sade kekstra
Ve ya evde daha önceden yaptığımız kekten varsa bir dilim.
Yoksa da merak etmeyin süt malzemelerin birbirine karışmasına yardımcı olacaktır.
Hazırlanması;
1. 1\2 ılık suya 1.5 yemek kaşığı kuru maya ve 2 şeker kaşığı şeker ilave edilip karıştırılır. Hamur yapılacak kaba yerleştirilir, üzerine kapak ve ya başka bir kap örtülerek kabarıp köpürünceye dek bekletilir.
2. Kabaran mayaya süt, 2 yumurtanın akı ( sarısı üzerine sürmek için ayrılır), toz şeker, oda sıcaklığında yumuşamış margarin ilave edilir, karıştırılır. Birbirine iyice karışan malzemeye un ilave edilir. Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuruyoruz.
( daha acemi zamanlarımda kulak memesi yumuşaklığı denilince kendi kulağımda küpe takılan yeri elimle kontrol eder hamurla mukayese ederdim. Şimdi elhamdülillah artık kulak memesi yumuşaklığını biliyorum) Yani hamura dokununca harika bir yumuşaklık hissedeceksiniz.
3. Hamurun kabarması için yaklaşık 30 dakika bekleyin. Bu hamuru çok beklemek gerekmez. Zaten kendiliğinden fırında da pişerken kabaracak.
4. Hamur kabarırken iç malzemeyi hazırlayalım. Ceviz, kuru üzüm, hindistan cevizi, tarçın birlikte karıştırılır. Evde daha önceden yapılmış kek varsa ondan bir dilim ufalanır, yoksa Ülker sade kekstra bir adet ufalanır, yoksa yapacak bir şey yoktur malzemenin üzerine 1 yemek kaşığı süt (az gelirse bir kaşık daha) ilave edilir. Elle tüm malzeme birbirine iyice yedirilir. Kek bu malzemelerin iyice yapışması için iyi oluyor. . Olmasa da sağlık olsun. Ben daha önceden yaptığım kek vardı onu ufaladım içine. Resimlerde vardır.
5. Kabaran hamurdan küçük parçalar alınır, tezgahın üzerinde resimde gördüğünüz gibi hafif enine elle açılır. Arasına karıştırdığımız malzemeden koyulur. Kenarlarından bükülür. Sonra kalemi yuvarlar gibi kendi etrafında yuvarlıyoruz. Katlanan yerin kaybolması ve pişerken açılmaması için. Sonra hafif ay şekli verilir.
6. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında ( Amerika da ve diger Avrupa ülkelerinde yaşayan, yani fırın ayarları F olan arkadaşlar 350 F de pişirebilirler.) üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.!
bunların pastane versiyonlarına bayılıyorum ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
elinize emeğinize sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Dilek hanım.
YanıtlaSilCafe Portakal ben kendi yaptığımı kolay kolay beğenmiyorum. Bunu beğendim. Aynı pastanede ki gibi olmuştu. Daha önce yaptıklarım tutmamıştı.
Ya bende çok severim ay çöreğini ama evde yapmak hiç aklıma gelmedi doğrusu. Bende deneyeceğim inş ilk gelen misafire :) Sevgiler..
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık şahane olmuş..
YanıtlaSil