7 Eylül 2010

İÇLİ KÖFTE


Her kesin acemice de olsa denediği ilk yemeği vardır. Başarılı olan da vardır, başarısız olup da yok ben bunu yapamam deyip vazgeçende. İçli köftede benim ilk defa deneyip de başarısız olduğum yemeklerden bir tanesi. Evlendiğim zaman evimize gelecek olan türk öğrencilere ne yapsam diye çok düşündüm. Azeri yemeklerini yapmayı bile doğru dürüst bilmezken, şimdi bir de türk yemeklerini yapmaya uğraşacaktım. Bu benim için çok zordu ama bir yerden başlamak gerekirdi.
Aslında iyide oldu. Çünkü iki mutfaktan birini seçmem gerekirdi. Evime gelen misafirlerin çoğu türk olunca türk mutfağına daha çok üstünlük verdim. Şükürler olsun ki 5 senede bu mutfağın her yöresinin yemeklerini, püf noktalarını, özelliğini öğrene bildim. 13 sene sonra da bu marifetimi internet sayfalarında değerlendirmek istedim ve şimdi de buradayım.
Evet bu kısa hikayenin ardından dönüyorum benim başı belalı içli köfte tarifine. Evet yıllar önce yapamadığım (aslında ilk deneyim için hiç de fena değildi, beğenmişti herkes. Hatta azeri birisi içli köfteyi nereden biliyor diye çok hayret etmişlerdi.
Artık içli köfteyi yapabiliyorum. Bu defa gerçekten oldu deye bildim. Tarifini yıllar önce Mutfak güncesi saytından almıştım. Daha önceki tecrübesizlik yüzünden bir daha yapmaya cesaret edememiştim. Ama artık aynı yemekleri yapmaktan usanınca değişiklik olsun dedim ve eski dokümanları karıştırırken tevafuk eseri  tarifi buldum ve bu defa olacak düşüncesiyle  denedim.. Evet bu   içli köfte daha önceki içli köfteden farkı olarak  Ramazanda hem türk, hem de amerikalı misafirlerimin en çok sevdiği yemekler listesine girmeyi başardı. Tarifi ve yapılışıyla kolay olan içli köftenin tarifi şöyle:



Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 orta boy patates(haşlanmış, rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı salça veya kırmızı biber
  • 1 yumurta
  • 300gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
  • tuz, karabiber

Hazırlanması:


  • Soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağında biraz çeviriyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antep fıstığı ekledim)
  • Bulguru ayıklayıp, yoğuracağımız kabın içine koyuyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip bir kapakla kapatıyoruz ve 10 dakika kadar kabarmasını bekliyoruz. Patates, yumurta, tuz ve salçayı ekleyip iyice yoğuruyoruz.
  • Ben tariftekinden farklı olarak kalıpta değil de, her zaman yapılan içli köfte şekli verdim 
  •  Şöyle ki : 
  • Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıyoruz, sol elimizde tutuyoruz, sag elimizin baş parmağıyla içine doğru oyuk oluşturuyoruz 
  • Mümkün olduğu kadarıyla dıştan ve içinden incelterek şekil veriyoruz. İçine 1 yemek kaşığı az geldiğini düşünürseniz bir az daha koyup kapatıyoruz kenarlardan bastırarak. Sonra avucumuzda elips şekli veriyoruz. 
  • Hazır olan köfteleri en az 10 dakika bekletiyoruz.  Daha sonra yağlanmış tepsiye dizdim, fırına verdim. Fırında yaklaşık 15-20 dakika  200 derece (350 F) pişirdim.
  • Kızartmak isteyenler bol sıvı yağda kızarta bilirler. İsteye bağlı. Her iki durumda lezzetli olacaktır.


Afiyet olsun !

3 yorum:

  1. Gayet de güzel görünüyor,bende ilk yaptığımda dışı kalın olmuştu zamanla ustalaşıyor insan.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Süper görünüyor!
    Tabağı alıp gidesim geldi:)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM