30 Aralık 2014

Elmas Kurabiye




Görüntüsü gerçekten elmas. Gerçi bunu pastanede yaparken beraber çalıştığım Nasira arkadaş bu yıl başı kurabiyesi mi demişti :))Üzerindeki şekerin parıl parıl parlamasından dolayı sanırım.I)))
Uzun süre bozulmadan lezzetli bir şekilde durması da ayrıca güzel. Elmas isminden ödün vermiyor yani..
Sevgili arkadaşım Vildan`ın sevgili ablası İlknur hanımın tarifini sürekli pastanede yapmamıza bakmayarak tarifi bir türlü ne Vildan ne de ben ezberleyemedik :))
Çareyi tarifi bloga yazmakta buldum . Kolayca Google`a Mutfak Dilim Elmas kurabiye diye yazıp ulaşalım dedim. İşte tarif..




Malzemeler:

  • 250 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 1 yumurta 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( yaklaşık3,5- 4 su bardağı un oluyor) 

Üzeri için:

  • Şeker
  • Nutella

Hazırlanması:
  • Tereyağı, pudra şekerini, 1 yumurtayı, kakaoyu, vanilya, kabartma tozunu ekliyoruz elimizle tüm bu malzemeleri karıştırıyoruz. Sonra unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan, sert olmayan yumuşak hamur elde ediyoruz.
  • Cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. İşaret parmağımızla kurabiyenin ortasına bastırarak çukur oluşturuyoruz. 
  • Sonra kurabiyenin üst kısmını şekere bandırıyoruz, alt kısmını değil. 
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye şekere bandığımız tarafı üste gelecek şekilde diziyoruz. 
  • 180 C ( 350F) 20-25 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. 
  • Yıldız duy takılı sıkma torbasıyla kurabiyenin üzerindeki boşluga nutella sıkıyoruz. 
  • Servise hazır kurabiyeyi çayla afiyetle yiyoruz.

19 Aralık 2014

Yeşil Fıstıklı Mozaik Toplar




Bazen fırına ihtiyaç olmadan harika lezzetler hazırlamak istiyoruz. İşte o isteye cevabı  yaptığım pastanın kenarlarından artan kısmı son kalan kremayla buluşturunca ve o buluşmayı yeşil fıstıkla kavuşturunca bulmustum.
Kek yerine potibor biskuvi kullanirsaniz tam olarak mozaik pasta denilebilir:)




Malzemeler ;


  • 3 dolu kaşık Nutella veya Biscoff
  • 100 gr krema
  • 100 gr çikolata (eritmek için)
  • 1 adet Ülker Kakaolu Baton Dankek veya
  • 7-8 dilim kendi yapmış olduğunuz kek
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
  • Yarım su bardagı hindistan cevizi


Süslemek için:

  •  İrice çekilmiş yeşil fıstık
  • 100 gr eritme çikolata
Hazırlanması:

  • 100 gr kremayı tencereye boşaltıyoruz. Ocakta orta ateşte yavaş yavaş karıştırıyoruz.
  • Kaynama noktasına gelince ocaktan alıp içine 100 gr çikolatayı ekliyoruz sürekli karıştırarak kremanın sıcaklığında çikolatayı eritiyoruz.
  • Ardından 3 dolu kaşık nutellayı da ekleyip ister mikser yardımıyla ister de tel çırpıcıyla karıştırıp krema ve çikolatalı karışıma yediriyoruz.
  • 1 adet baton keki veya evde yapmış olduğumuz kekden 7-8 dilim alıp ufalıyoruz, içine hindistan cevizini, çekilmiş cevizi ekliyoruz.
  • Bu karışıma kremadan bir kaç kaşık ekleyip yoğuruyoruz,krema az gelirse biraz daha ilave ediyoruz. 
  • Un kurabiyesi kıvamında hamur elde ediyoruz, hatta hafif ele yapışır kıvamda olsun ki bulayacağımız fıstıklar üzerine kolayca yapışsın. 
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz çekilmiş yeşil fıstığa bulayıp servis tabağına diziyoruz.
  • 100 gr çikolatayı ister benmari, ister de mikrodalgada eritip minik saklama poşetine koyup, poşetin  köşesinden azcık koparıp delik açıyoruz.
  • Servis tabağına dizdiğimiz topların üzerine sıkıp süslüyoruz.
  • Buzdolabında en az 2 saat bekletiyoruz. Sonra afiyetle yiyoruz.
  • Afiyet olsun..




6 Aralık 2014

Örgülü Pizza Pogaça



Poğaça, pizza ayrı ayrı güzel evet. Peki ikisi bir arada nasıl olur. Deneyip öğrenmiş olduk güzel oluyor.
İç malzemesi olarak ne isterseniz yapın: patates olur, ıspanak peynir olur, sadece peynir olur.
Biz madem pizza dedik o zaman pizza için kullandığımız malzemeleri kullanalım.
İç malzemesini ölçülü olarak yazmıyorum bu tamamen size kalmış, iç malzemesi bol veya az olsun istersiniz belki.
Ben evde ne varsa onu kullandım .


Malzemeler:

  • yarım su bardağı ılık süt
  • yarım su bardağı ılık su
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta akı ( sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
  •  1 yemek kaşığı dolusu
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( silme) 
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 3 su bardağı kadar. az gelirse ilave edilir)

İç malzemesi

  • sucuk
  • domates
  • yeşil biber
  • kırmızı biber
  • beyaz peynir
  • kaşar peynir rendesi
  • yeşil konserve zeytin



Hazırlanması ;

  • Yarım su bardağı ılık suya maya ve şekeri ilave ediyoruz. derin bir karıştırma kabının içine koyuyoruz üzerini kapatıyoruz hafif mayalanıp kabarması için.
  • Kabaran mayayı karıştırma kabına boşaltıyoruz, ılık sütü, sıvı yağını, 1 yumurta akını, tuzu da ilave edip karıştırıyoruz.
  • Unu azar azar ilave edip yumuşak hamur elde ediyoruz. Üzerini poşetle kapatıp en az 45 dakika kabarmasını bekliyoruz.
  • İç malzemesi  için gerekli olan domates, sucuk, biberleri, yeşil zeytini küçük küçük doğruyoruz. Beyaz peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip karıştırıyoruz.
  • Kabaran hamuru ister ikiye ister üç parçaya bölüyoruz.
  • Bir parçayı alıp tezgahın üzerinde dikdörtgen acıyoruz.
  • Resimdeki gibi sağ ve soldan eşit şekilde çizikler kesiyoruz. orta kısmı boş kalıyor.
  • Ortada kalan kesilmemiş boş kalan kısma iç malzeme koyup örgü yapıyoruz. 15 dakika mayalanmasını bekliyoruz.
  • Geri kalan hamura da aynı işlemi yapıyoruz. 
  • Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürüp yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup 200 C (380 F) ısınmış  fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp sıcaklığı biraz geçince dilimleyip afiyetle yiyoruz.
  • Afiyetler olsun !!

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM